DetoxikacePřírodní léčbaZdravé tipy

Podívejte se na 21 nemocí, které dokáže léčit šálek fenyklového čaje

Co je fenyklový čaj?

Fenyklový čaj je nápoj vyrobený z mletých, drcených, sušených fenyklových semen ve vařící vodě. Tento jedinečně ochucený nápoj má mnoho potenciálních účinků na zdraví. Čaj je již dlouho používán jako trávicí pomůcka a semínka fenyklu se běžně konzumují před jídlem nebo po jídle, aby se zlepšila trávicí účinnost. To je ovšem jen začátek účinku fenylu na tělo. Vzhledem k vysoké koncentraci anetolu, estragolu, fytonutrientů, minerálů, vitamínů a těkavých olejů má fenyklový čaj antioxidační, antibakteriální, antispazmodické a protizánětlivé vlastnosti.

Většina lidí zná pouze fenykl jako chutné koření, která je součástí mnoha polévek, a zeleninových pokrmů. Sušené fenyklové semeno má chuťovou kvalitu anýzu a je často zaměňováno za jiné silné koření. Tato pružná trvalka (Foeniculum vulgare)  se nejčastěji vyskytuje ve středomořské oblasti, ale díky své popularitě a odolnosti se nyní může nacházet v různých částech světa. V minulosti byla široce používána v tradičním lékařství v Číně, Indii a na Středním východě, avšak v nedávné době se stala populárnější jako bylinný prostředek ve zbytku světa.

Výhody fenyklového čaje

Pojďme se podívat trochu blíž k některým impozantním přínosům fenyklového čaje pro zdraví.

  1. Léčí pálení žáhy

Fenyklový čaj pomáhá léčit pálení žáhy v důsledku přítomnosti fytoestrogenu. To inhibuje svalové křeče, zlepšuje trávení a zabraňuje refluxu kyseliny. Pití šálku fenyklového čaje, když zažívá člověk pálení žáhy, může pomoci zmírnit bolest a pocity pálení.

2. Zlepšuje trávení

Fenyklový čaj má protizánětlivé a kardiologické účinky. Pít tento čaj zabraňuje tvorbě plynu, čímž eliminuje nadýmání a křeče. Pomáhá také při urychlení trávicího procesu, zajištění maximální absorpce živin a předcházení zácpě. Po tisíce let byl fenykl použit jako trávicí pomůcka a dokonce může pomoci obnovit poškozené tkáně a zabránit dalšímu zranění zažívacího traktu.

3. Léčí IBS

Fenyklový čaj je obzvláště užitečný při zmírnění příznaků syndromu dráždivého tračníku (IBS), neboť léčí nadýmání a křečové žaludeční svaly. Čaj působí jako relaxační sval, který pomáhá zmírnit střevní křeče a uvolnění uvízlého plynu.

4. Léčí koliku

Fenyklový čaj je tradičně podáván dětem, aby je uklidnil a odradil od koliky. Pomáhá předcházet  křečím u dětí a zabraňuje plynatosti.

5. Anti-spasmodické účinky

Přírodní uklidňující účinky fenyklového čaje mohou snížit křeče ve střevě a dalších částech těla, čímž se sníží stresové hormony a sníží se stres na celém vašem systému. Uklidnění žaludku a dalších orgánů může být důležitým prvním krokem při odstraňování zánětu a zhoršení žaludku.

6. Zvyšuje imunitu

Fenykl čaj má silné antibakteriální, antiseptické a protiplísňové účinky, což z něj činí vynikající posilovač imunitního systému. Také je dobře známo, že ochrání před chřipkou, než se plně projeví infekce.

7. Ztráta váhy

Existuje řada způsobů, jak vám fenyklový čaj pomůže zhubnout. Za prvé, podporou močení může eliminovat zadržování vody a nadýmání. Za druhé, jako posilovač metabolismu, může pomoci tělu rychleji spálit tuky a kalorie, což činí vaše cvičení více obohacující. Konečně tím, že regulujete vaši chuť k jídlu a hormony, můžete zabránit přejídání a obezitě.

8. Detoxikuje tělo

Fenyklový čaj funguje jako čisticí prostředek na krev a diuretikum, udržuje vaše ledviny a játra zdravé a pracují v plné kapacitě. Také pomáhá eliminovat přebytečné toxiny extrahované z krve a ledvin. Je to přírodní lék na ledvinové kameny.

9. Zvyšuje hladinu hormonu

Pokud jde o ochranu ženského reprodukčního zdraví, málo bylin je stejně důležitých jako fenykl. Sloučeniny nacházející se ve fenyklovém čaji mají vlastnosti podobné estrogenům, což znamená, že mohou zmírnit mnoho bolestivých příznaků menstruace, a zároveň regulovat hormony, zvyšovat libido a stimulovat produkci mateřského mléka u kojících matek. Čaj také pomáhá upokojit menopauzální příznaky.

10. Snižuje zánět

Ti, kteří trpí artritidou, dnou a jinými zánětlivými problémy, mají bolesti. Tím, že detoxikujete tělo, také pomáháte vašim tkáním a svalům fungovat normálně a snižovat šance na zbytečné zánětlivé reakce. To vám může pomoci zlepšit spánek a mít více energie, abyste mohli plnit své každodenní úkoly.

11. Chrání oči

Rychlá protizánětlivá odpověď fenyklového čaje může pomoci při léčbě opuchlých nebo nafouklých očí. Bavlnu můžete ponořit do fenyklového čaje a nanášet jej na oční víčka, aby se uklidnili unavené oči. Antibakteriální a imunitní účinky mohou dále chránit oči před jinými stavy, jako je konjunktivitida a glaukom.

12. Zvyšuje zdraví srdce

Dopad, který fenyklový čaj může mít na srdce, je do značné míry založen na jeho minerálním obsahu, konkrétně draslíku nacházejícím se v této bylině. Draslík působí jako vazodilatační činidlo, což znamená, že může uvolnit napětí v tepnách a cévách, což ztěžuje vznik aterosklerózy. To může pomoci zabránit koronárním srdečním onemocněním, snížit riziko srdečního záchvatu a mrtvice.

13. Snižuje krevní tlak

Fenyklový čaj s obsahem draslíku pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zabraňuje hypertenzi. Dusitany v rostlinném čaji také rozšiřují krevní cévy, což opět pomáhá snižovat krevní tlak.

14. Reguluje krevní cukr

Fenykl má hypoglykemické vlastnosti a čaj je považován za diabetes superpotravinu. Semena mají sladkou, mátovou chuť, která pomáhá potlačit touhu po sladkosti. Čaj také snižuje hladinu glukózy v krvi u diabetiků 2. typu.

15. Odstraňuje špatný dech

Nejen, že je fenykl skvělý pro trávení jídla, ale také odstraňuje jeho jeho stopy v dechu. Podobnost fenyklu s anýzovým semenem přináší osvěžující a čistící účinek na váš dech a současně chrání dásně a zuby díky antifungálním a antibakteriálním účinkům. Fenyklový čaj pomáhá zmírnit zánět žaludku.

16. Snižuje dýchací potíže

Pít fenyklový čaj může poskytnout úlevu lidem trpícím astmatem, bronchitidou, kašlem a virovými infekcemi. Pokud jde o přetížení dýchacího systému, fenyklový čaj je vynikajícím řešením, protože působí jako expektorant, čímž eliminuje hlen a hlen, kde se mohou nacházet infekční patogeny. Dále protizánětlivé účinky pomáhají zmírnit bolest v krku a tlak rýmy, což vám umožní normálně dýchat.

17. Zabíjí interní parazity

Semena fenyklu, používaného v čaji, jsou rostlinné odrůdy a mohou být úspěšně použity k odstranění vnitřních parazitů. Čaj má laxativní účinek a podporuje střevní pohyb, který pomáhá odstraňovat červy z těla.

18. Léčí akné

Fenyklový čaj může pomoci léčit kožní onemocnění, jako je akné a růže, protože semena obsahují esenciální oleje, jako je anetol, myrcén a limonen, které jsou redukčními činidly proti zánětu. Má také esenciální olej nazvaný chavicol, který může zabíjet bakterie a tím zabránit infekcím kůže. Také fytoestrogeny v semenách fenyklu zlepšují tón pleti a mají účinek proti stárnutí.

19. Bojuje proti rakovině

Semena fenyklu a čaj jsou používány v Equadoru (Jižní Amerika) jako tradiční léčba rakoviny. Výzkumná studie ukázala, že bylinka pomohla inhibovat proliferaci buněk rakoviny prsu.

20. Zvyšuje libido

Fenyklový čaj může stimulovat a zvyšovat sexuální touhy jak u mužů, tak u žen. U mužů může pomoci prodloužit orgasmus, zmírnit problémy s močovým měchýřem a prostaty a zvýšit sexuální vytrvalost.

21. Zlepšuje spánek

Fenyklový čaj je vynikající noční čaj, protože je bohatý na melatonin, chemikálie, která je nezbytná pro dobrý spánek. Nejlepší je, si dát čaj hned po večeři, protože pomáhá při trávení, uvolňuje tělo a snižuje stres.

Jak vyrobit fenyklový čaj?

Zatímco fenyklové čajové sáčky jsou snadno dostupné ve většině obchodů s potravinami, fenyklový čaj se dá snadno vyrobit doma se semen. Postupujte takto:

Krok 1: Jemně rozdrtíme 1 lžičku semen fenyklu v hmoždíři, abyste uvolnili oleje. Můžete také použít zadní část lžíce.

Krok 2: Přidejte rozdrcené semena do hrnce nebo džbánu.

Krok 3: Do semínek nalijte 1 šálek vroucí horké vody a zakryjte víčkem. Nikdy nevařte semena fenyklu, protože mohou ztratit své živiny.

Krok 4: Nechte luhovat po dobu 10 minut asceďte čaj.

Krok 5: V případě potřeby můžete přidat čajovou lžičku syrového medu.

Doporučuje se, abyste neměli mít více než 2-3 šálky fenyklového čaje každý den.

Fenyklový čaj může mít vedlejší účinky.

Nedoporučuje se: Lidé alergičtí na mrkev, nebo celer: Mohou se objevit závratě, potíže s polykáním nebo otoky obličeje. Lidé na lécích na krevní tlak

Endokrinní poruchy: Fytoestrogeny ve fenylu mohou bránit hladkému fungování endokrinního systému. Pacienti s rakovinou prsu nebo vaječníků: Estrogeny podobné fenylu mohou způsobit nebezpečné komplikace. Také estragol ve fenylu může být potenciálním karcinogenem, proto je nejlepší se vyhnout pacientům s rakovinou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button