NávodZdravé tipy

Stres v práci. Žádný neřešitelný problém. Pomohou vám tyto tipy

Každý to známe. Stres v práci je něco, s čím se musíme potýkat téměř všichni. Někteří na denním pořádku, jiní jen občas, ale pokaždé je to nepříjemný problém, který vám dokáže pořádně rozházet systém.

Pocení, chvění rukou, častá potřeb na záchod, neschopnost se soustředit, vyschlo v ústech… to vše jsou projevy stresu, které nám ztěžují život a co víc – jsou i docela patrné pro veřejnost. Naučte se se stresem zacházet tak, aby pro vás nebyl nebezpečným strašákem, který ohrožuje nejen vaše zdraví, ale také vaše pracovní výkony. S těmito jednoduchými tipy to zvládnete snadno. A dokonce i tehdy, když jste od přírody stresař a nervák a žádné jiné triky n vás nezabírají.

Vezměte si pomoc

Nikdo nezvládá dobře situace, kdy celá odpovědnost leží jen na jeho bedrech. Proto, čeká-li vás náročná věc, pracovní úkol nebo schůzka, myslete již dopředu na to zapojit do projektu ještě někoho jiného. Bude vám nejen praktickou pomocí, ale i psychickou oporou a pro vás se bude úkol snadněji řešit, budete-li vědět, že všechno nestojí jen na vás samotných. Pokud nikoho takového mít nemůžete, zapojte do příprav svého partnera nebo dobrého kamaráda. Nemůže vám pomoci prakticky, ale silně vás může podpořit po pssychické stránce.

Vykročte ráno pravou nohou

Den D je potřeba začít dobře. Hned po ránu si tedy den co nejvíce zpříjemněte a udělejte to, co vás baví a co máte rádi. Rádi sportujete a pomáhá vám to relaxovat? Pak si přivstaňte a ještě ráno si běžte aspoň na 20 minut zaběhat. Milujete kávu ze Starbucks? Pak si hned ráno zaskočte do vašeho oblíbeného podniku a dopřejte si pořádnou maxikávu. Dejte si vydatnou a chutnou snídani, oblékněte se tak, aby vám to slušelo a přitom jste se mojli cítit přjemně. A poté pravou nohou vykročte vstříc svým povinnostem.

Organizujte

Nepořádek a nesoulad nikdy neveden k ničemu dobrému. A zvlášť stresové situace může často ještě zhoršit. Vše si tedy pečlivě připravte, roztřiďte, klidně i oštítkujte, ať přesně víte, kde co máte. Myslete i na hloupé náhody a radši si s sebou vezměte i něco do zálohy pro případ, že by se stala nějaká neočekáváná událost.

Vyhněte se konfliktům

Za každou cenu se dnes snažte vyhnout konfliktům. Víte-li, že vám volá někdo, s kým se pravděpodobně pohádáte, pak hovor odložte na později. Usmívejte se na lidi okolo sebe a nenechte se rozhodit něčí špatnou náladou. A pokud se vám podaří tento přístup aplikovat každý den, budete rozhodně žít o mnoho pohodovější život.

Odpočiňte si

Možná si myslíte, že na přestávku nemáte nárok, ale opak je pravdou. Pokud nebudete odpočívat, půjdou vaše schopnosti rychle dolů. Začnete ztrácet koncentraci a vaše schopnost reagovat a správně se rozhodovat se bude výrazně zhoršovat. Deset minut na krátkou procházku a pořádný doušek vody nebo drobnou svačinku máte vždycky. A nevyplatí se ji odkládat.

Zhluboka dýchejte

Tuto radu už jste možná slyšeli tisíckrát a říkáte si, že na vás rozhodně nefunguje. Dejte jí šanci ještě jednou. Je totiž dokázané, že funguje opravdu na každého. Stačí ji jen provádět opravdu správně. Musíte dýchat zhlunoka a alespoň destkrát za sebou. Přitom ideálně zavřete oči a myslete na hezké věci. Náhlý přísun kyslíku vám zpomalí tep. Výš mozek dostane náhlou vzpruhu, ktero nutně potřebujete. Opravdu to funguje, zkuste to.

Ať už jsou vaše povinnosti jakékoliv a váš stres jakkoliv ničivý, tyto tipy vám pomohu dostat se z nejhoršího ven. A když se budete v těchto situacích pravidelně trénovat, brzy budete schopni tyto situace zvládat o moc lépe.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button