Jídlo a stravování

Zdravotní výhody i negativní účinky pití piva

O vínu je dobře známo, že je bohaté na antioxidanty a zdravé pro srdce, pokud se konzumuje v rozumné míře. Věděli jste ovšem, že by mohlo být oblíbené pivo ještě zdravější? Může vám pomoci snížit rizika spojená s ledvinovými a žlučovými kameny, s onemocněním srdce či s mrtvicí.

munich-1201581_960_720Pivo mnozí vnímají jako ne příliš zdravý nápoj, který vytváří nehezká bříška. Nyní si ho představíme v trochu jiném světle a uvedeme si veškeré jeho účinky. Samozřejmě je nutné, aby se konzumovalo v rozumné míře a, podobně jako jiné alkoholické nápoje, i pivo může mít na zdraví špatný vliv. Abyste z něj mohli čerpat výhody, měli byste vědět, že muži mohou vypít přibližně 710 ml piva denně a ženy 355 ml piva denně. Nyní již ke zmíněným výhodám.

Výhody pití piva

Chrání kosti

Přiměřená konzumace piva chrání kosti, respektive obsah křemíku v kostech. Některé výzkumy, které se v uplynulých dnech prováděly, ukazují, že pivo pomáhá v prevenci úbytku kostní hmoty. Zajímavé je, že tomu není stejně u žen v menopauze.

Zdravé srdce

Umírněná konzumace piva zvyšuje dobrý cholesterol, má anti-koagulační účinky, udržuje cévy čisté a v dobrém stavu.

Zdravé ledviny

Studie, kterou prováděli finští vědci, zjistila, že u jedinců, kteří pili pivo, se snížilo nebezpečí ledvinových kamenů v kontrastu s jedinci, kteří pili různé druhy jiných alkoholických nápojů. Kromě toho, výhoda může pramenit z vysokého obsahu vody v pivu. Pivo je chmel, tedy rostlina, ze které se vařením získává její intenzita a hořkost, což je přísada, která pomáhá proti ledvinovým kamenům a zabraňuje úbytku vápníku z kostí. Pivo je také bohaté na minerální látky, jako například draslík, hořčík, fosfor. Také obsahuje vysoké množství vitamínů skupiny B.

Jaká jsou rizika pití piva?

Pivní břicho

Mnozí vědí, že pitím piva se vytváří na břichu tukové zásoby a vzniká „pivní pupek“. Pivo však nemá žádný tuk či větší množství živin, ale obsahuje velké množství kalorií. Pokud se snažíte zhubnout, určitě byste měli vědět, že alkohol nedává tělu moc velké šance zbavit se přebytečného tuku. Když pijete pivo, vaše játra vytváří derivát kyseliny octové za pomoci alkoholu v krvi. Vaše tělo tak, spíše než tuky, ztrácí vitalitu.

Pálení žáhy

Pití velkého až nadměrného množství piva může být také příčinou pálení žáhy. Pivo obsahuje stimulanty, které vysílají do žaludku výboje, které vyvolávají reflex jícnu.

Dehydratace

Během teplých a parných dní většina z nás nepohrdne studeným pivem. Pivo je diuretikum, i když obsahuje 95% vody. Alkohol v těle zasahuje antidiuretický hormon, což vás nutí chodit na záchod více, než je obvyklé. To je důvod, proč při pití piva ztrácíte více tekutin pocením a chodíte častěji močit. V parných dnech pijte spíše vodu než pivo.

I když má pivo nízký obsah cukru, má vliv na hladinu cukru v krvi. Kvůli pivu může v těle klesnout hladina cukru, což může mít za následek málo energie a únavu. Pokud se tak stane a s pitím piva to přeženete, je dobré si odpočinout.

Předpokládáme, že pití piva může být pro lidské tělo prospěšné, když je pito v rozumném množství. Velká část negativních účinků pití piva vzniká tím, že se konzumuje v nadměrném množství. Musíte-li opravdu vypít několik sklenic piva, děláte to na vlastní nebezpečí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button