Jídlo a stravování

Pistácie loupané nebo neloupané? Kolik váží slupky?

Pistácie jsou velmi oblíbené oříšky, které ale mohou od koupě odradit svojí vysokou cenou. Proto je na místě se zamyslet, jestli se vyplatí koupit si pistácie vyloupané, nebo si je vyloupat sami. Vyloupali jsme pytlík pistácií, abychom zjistili, kolik slupky váží a dokázali se lépe rozhodnout, kterou verzi kupovat.

Loupání pistácií

Pořídili jsme 250g pytlík nesolených, pražených pistácií. Samotné loupání pro jednoho člověka trvalo asi 40 minut. Při větších objemech z toho také celkem mohou bolet prsty. Na některé kousky je třeba vzít si louskáček. To jsou faktory, které je třeba k rozhodnutí započítat.

Jak to dopadlo?

foto: Martin Novotný

Na tomto testovacím vzorku jsme navážili 123 gramů vyloupaných pistácií a 128 gramů slupek, celkem 251 g. Jedlého podílu tedy bylo 49 %, což znamená téměř půlka. Na cenovkách v obchodech najdete přepočet na 100 g, pokud by tedy vyloupané stály méně než dvojnásobek neloupaných, určitě se vyplatí. Drobný rozdíl pak vykompenzuje nutnost pistácie loupat a u těch loupaných kvalitnější zbavení vnitřní slupky.

Proč jsou pistácie tak drahé?

Podmínky

Pistácie jsou plody stromu Řečík pistáciový, který vyžaduje specifické podmínky pro pěstování – dlouhá, horká léta s nízkou vlhkostí. Z těchto důvodů jsou hlavními světovými producenty Írán, Turecko, USA a Čína.

Produkce

Než začne strom plodit, může to trvat i 7 let. Maximální produkce je dosaženo až po 15-20 letech a jeden dospělý strom vyprodukuje jen kolem 22 kg pistácií. Stromy plodí jen každý druhý rok, což průměrnou produkci snižuje na polovinu.

Ruční práce

Pistácie se třídí ručně, aby byla zajištěna dostatečná kvalita. Na některých místech světa se ručně i sklízejí. Producenti musí také svou úrodu chránit před zloději. To vše se do ceny samozřejmě promítá.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button