Ostatní

Podle studie zabíjí sladké nápoje až 184 000 lidí ročně

Je všeobecně známo, že sladké nápoje obsahují umělá sladidla a mnoho kalorií. Proč je ale dospělí, a dokonce i děti, stále pijí? Láká je jejich chuť a také dokonale propracovaná reklama. Věděli jste, že tyto sladké nápoje přispějí až 184 000 úmrtí ročně?

Nová studie

Výzkum byl publikovaný v American Heart Association (časopise, který se zaměřuje na rozšiřování zdravého způsobu života a na zdraví oběhové soustavy). Tento časopis označil šumivé sladké nápoje jako potenciální vrahy a původce mnoha nemocí.

Do skupiny slazených nezdravých nápojů řadí také:

  • slazené ledové čaje
  • ovocné nápoje
  • sportovní a energetické nápoje

Autor studie, Dariush Mozaffarian z Bostonské univerzity, říká, že v mnoha zemích světa umírají lidé na nemoci způsobené cukrem ze slazených nápojů. Cílem studie je ukázat lidem zdrcující výsledky výzkumu a informovat je o nebezpečí konzumace cukru, především toho, který je obsažen ve slazených nápojích.

drink-647063_960_720

Cukr zabiják

Podle statistik umírá přibližně 184 000 lidí na celém světě díky velkému množství cukru v krvi, což způsobuje onemocnění, které můžeme nazvat již jako globální a tím je cukrovka. Dalších 45 tisíc lidí umírá na kardiovaskulární choroby, které mohou být rovněž spojeny s velkým množstvím cukru v krvi. Dr. Mozaffarian radí lidem eliminaci konzumace sody a dalších slazených nápojů ze svého jídelníčku a začít s přípravou vlastních domácích ovocných šťáv a koktejlů.

Zdravý v přiměřeném množství

Důležité je, abyste se naučili střídmosti a přiměřenosti v jídle a pití. Cukr je v malém množství pro naše tělo nepostradatelný, ale nadměrný příjem cukru z jídla, který doplníme ještě o slazené nápoje, působí velké škody vašemu organismu.

063015_sugardrinks_BODY

Co vašemu zdraví způsobují slazené nápoje?

Slazené nápoje dráždí svým obsahem cukru žaludek a ledviny, podporují vznik zubního kazu, zatěžující trávicí soustavu a mohou způsobovat obezitu a diabetes. Jelikož obsahují dávku rafinovaného cukru, umělá barviva, aromata a konzervanty, nejsou našemu zdraví nijak prospěšné.

Například v Coca Cole najdete až 27 g sacharidů na 250 ml.

Urychlují stárnutí, zvyšují riziko vzniku rakoviny…

Vyhněte se konzumaci slazených nápojů, jsou zbytečnou součástí jídelníčku a nepřispívají jedinou zdravou látkou do vašeho těla. Kromě toho, že urychlují stárnutí, vzbuzují další chutě na sladké, také zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu. Hrůzné je, že tyto slazené nápoje pijí už malé děti, které láká sladká chuť, barva nápoje a barevný obal. Tudíž již odmalička si děti ničí své vnitřní orgány a zbytečně zatěžují organismus. Pro nevyvinutý organismus je pití přeslazených nezdravých nápojů krokem k dalším nemocem a ubližují mu mnohem více než dospělému tělu.

Co se děje v těle, když piji slazený nápoj?

Po vypití slazeného nápoje, který je oslazen sladidly, začne prudce stoupat hladina cukru v krvi, dochází k narušení rovnováhy trávicího systému. Tyto nápoje často obsahují kyselinu fosforečnou, to znamená, že je nápoj kyselinotvorný, což vede k odplavování vápníku z kostí za účelem vyrovnání pH v krvi. Pokud byste chtěli neutralizovat účinek, který ve vaší krvi vytvoří jeden půllitrový slazený nápoj, museli byste vypít až 6 litrů vody. Velká zátěž je to i pro vaše zuby, cukr ničí sklovinu a dochází i k jejich odvápnění.

aluminum-87964_960_720

Dietní varianta?

Pokud se rozhodnete pro dietní, tzv. light variantu nápoje, moc si nepolepšíte. Tyto nápoje obsahují látky, které navozují sladkou chuť a často jde o neurotoxin, který má až 92 doposud zjištěných vedlejších účinků.

Zdravě píti, zdravě žíti

Naučte se pít dostatek vody a slazené nápoje vyměňte za čerstvé domácí šťávy z malin, třešní, bezinek, borůvek nebo jahod. Raději si dejte k svačině smoothie či koktejl z mléka a ovoce, než přeslazený nápoj s obsahem zdraví ničících látek.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button