OstatníPéče o těloZdravé tipy

V případě srdečního infarktu máte deset vteřin na záchranu života. Co dělat?

Infarkt je velmi rizikový, neobjeví-li se včasná pomoc, může skončit až smrtí. Všichni jsme si vědomi toho, že infarkt není možno předvídat, nevíme přesně, kdy se objeví. Zaskočí lidi často nepřipravené, na místech, kde nebývají lidé. Tento článek vám dá několik tipů, jak si můžete zachránit život, ocitnete-li se v takovéto situaci.

Pomoc, než dorazí sanitka

Samozřejmě by bylo nejlepší, kdybyste této situaci nikdy nemuseli čelit a nikdy se do ní nedostali. Pokud se však u vás infarkt objeví, je dobré být ve střehu, vědět, jak si pomoci. Můžete se ocitnout někde sami, aniž by okolo vás někdo byl. Těmito triky a tipy si můžete zachránit život, než dorazí sanitka.

Vyhněte se panice

Ve většině případů, když se u lidí objeví infarkt, začnou panikařit. A to samozřejmě dobré není, protože to způsobuje upadnutí do bezvědomí a to do několika vteřin. Jestliže se u vás objeví infarkt, máte jen pár vteřin na reakci. A panika není to, co je správné řešení. Udělejte něco, co zachrání váš život.

Jak na to?

Ze všeho nejdříve je důležité zachovat klid, nepanikařit. Vezměte telefon a zavolejte si sanitku. Mezitím začnete kašlat a to silně. Kašel musí být hluboký, silný a bez zastavení asi dvě sekundy. Tím rozšiřujete výdech. Kašel takovýmto způsobem vám může zachránit život, popřípadě může zachránit život někomu okolo vás, komu pomůžete.

Přinášíme vám video, kde se přesně dozvíte, jak během infarktu správně kašlat.

Proč kašel pomáhá?

Důvod, proč kašel pomáhá, je že zhluboka dýcháte a dostáváte do plic skutečně dost kyslíku. Kašel pomáhá srdci a udržuje cirkulaci v těle. Tento druh tlaku pak srdce vrátí ze sinusového rytmu zpět k normálu. A to je právě v této chvíli nejdůležitější. Osoba postižená infarktem si tak tímto jednoduchým krokem může zachránit život až do chvíle, než přijede odborná pomoc.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button