Ostatní

Jak somatotyp ovlivňuje sportovní a výživové potřeby člověka?

Ektomorf

Opticky vysoká, hubená postava s dlouhými končetinami a křehkou kostrou. Ektomorfové jsou fyziologicky předurčeni pro vytrvalostní sporty, ve kterých vynikají. Naopak nevynikají v silových disciplínách. Budování svalové hmoty je náročné. Tělesný tuk si zároveň udržují na nízkém procentu.

Endomorf

Je opakem ektomorfa. Vhodný typ pro silové sporty. Přírůstky váhy a budování svalové hmoty jsou u endomorfů rychlé, ale bývají spojeny s vyšším procentem tukové tkáně. A to není v mnoha případech žádoucí. Vzhledem k těmto faktům a obvykle vyšší váze je vhodné volit přiměřené aerobní aktivity, které ve větší míře příliš nezatěžují kloubní aparát.

Mesomorf

Jeho znakem je typicky atletické tělo, masivní kostra, široká ramena. Má největší potenciál k dosažení svalových přírůstků.

Poznejte svůj somatotyp, správným postupem pak svůj vzhled můžete měnit
Většina z nás není vyhraněný typ. Naopak jsme kombinací různých somatotypů s převažujícími znaky jednoho typu. Z genetického hlediska k němu budeme inklinovat. Ale mám pro vás dobré zprávy. Pohyb je vhodný pro všechny somatotypy. Jen je potřeba tato geneticky předurčená fakta znát a respektovat je. Správným tréninkem a vhodnou skladbou stravy pak můžete svůj vzhled měnit a optimalizovat své snažení k dosažení uspokojivého výsledku.

Ektomorfové potřebují posilovací trénink a zvýšený příjem sacharidů.

Všeobecně lze předpokládat, že ektomorfní typy nebudou mít primárně za cíl hubnutí. Mají poměrně rychlý metabolismus a nízké procento tělesného tuku. S čím mívají obtíže, je nárůst hmotnosti a budování svalové hmoty. Posilovací trénink je u nich z těchto důvodů nutný. Naopak by se měly minimalizovat aerobní aktivity. Silový trénink musí být krátký a intenzivní, ideálně zvládnutý do 45 minut.

Strava je u ektomorfů vzhledem ke stanovení cílů zásadní. Výhodou je, že si mohou dovolit přijímat zvýšené množství sacharidů a nemusí se obávat většího ukládání energie do tukových rezerv. Zvýšený příjem sacharidů je pro ně nezbytností. I zde bych doporučil využít doplňků stravy na bázi sacharido-proteinových koncentrátů, aby část příjmu sacharidů byla přijata v tekuté formě a trávení daného jedince mohlo pracovat na plné obrátky.

Je nutností jíst každé 2–3 hodiny a přijímat sacharidy v každém jídle. Množství bílkovin a tuků je třeba stanovit individuálně, ale rozhodně by nemělo klesat pod 30 % u bílkovin a 20 % u tuků z celkového množství přijatých živin. Aerobní aktivity by neměly být prioritou. Frekvence 2× do týdne je naprosto dostačující pro podporu kardiovaskulárního systému.

Endomorfové by měli kalorický deficit ze sacharidů kompenzovat bílkovinami.

U endomorfních typů je tomu naopak. Aerobní aktivita by měla být součástí sportovních aktivit během týdne. Pokud nevykonávají aerobní aktivity ve volných dnech samostatně, měli by je zařadit po posilovacím tréninku. Ze začátku mohou vyzkoušet 15–20minutové aerobní aktivity (rotoped, běhací pás, eliptical) ihned po ukončení posilovacího tréninku. Udrží tím tuk pod kontrolou bez extrémního snižování energetického příjmu.

Při posilovacím tréninku by se měly zkrátit i pauzy mezi jednotlivými sériemi, čímž se metabolismus udrží ve vysokých obrátkách. S množstvím sacharidů by to ale neměli přehánět. Pokud zaznamenají zvýšené ukládání tuků, je třeba sacharidy omezit, a to zejména ve večerních hodinách. Největší část z denního příjmu sacharidů by si měli dopřát k snídani, v den plánovaných sportovních aktivit je soustředit do období před a po tréninku. Chybějící kalorický deficit ze sacharidů by měli kompenzovat zvýšením příjmu bílkovin. Tuky je zapotřebí udržovat v příjmu 30–40 g za den.

Mesomorfové si podle svých cílů vybírají pravidla z obou předchozích skupin.

U mesomorfů platí pravidla z obou výše zmíněných skupin. Pokud usilují o přibírání, mohou využít přístupu ektomorfů. Ti, kteří také bojují s tuky, by se měli přiklánět k pravidlům pro endomorfy. Ve většině případů žádné extrémy nebudou potřeba. Silové a aerobní aktivity by měli volit přiměřeně a vyváženě dle cílů a vývoje formy. I poměry jednotlivých živin je třeba uzpůsobit podle metabolického typu člověka a rychlosti spalování cukrů/tuků. Pro svou atletickou postavu se mesomorfové hodí pro širokou škálu sportů.

Vše je individuální.

Záleží na stanovení cíle a dalších aspektech. Pokud si ektomorf stanoví jako cíl nárůst svalové hmoty, bude muset k tréninku a výživě přistupovat jinak, než kdyby si za cíl stanovil zvýšení fyzické výkonnosti běžeckým tréninkem. Dále je potřeba zohlednit i spalování jednotlivých makrosložek stravy – cukrů a tuků – a stanovit tak jejich jednotlivý poměr ve stravě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button