Ostatní

Neobvyklá využití kostky mýdla

Ačkoli pravděpodobně všichni mají doma kostku mýdla nebo dokonce více kostek, obzvláště pokud trpíte germofobií, jen hrstka lidí si uvědomuje, že její využití jde mnohem dále než jen umývání rukou. Možná se budete chtít zásobovat, až poznáte, jak moc všestranné doopravdy jsou.

Mýdlové pytlíky na udržení vysoké a divokých zvířat mimo vaši zahradu

Pokud žijete v oblasti, kde se volně pohybuje vysoká zvěř, nemusíme vám snad ani říkat, jak rychle dokáží zdlábnout vaší pečlivě udržovanou zahrádku. Samozřejmě, že zajíci a jiná divoká zvířata také mohou napáchat mnoho škody. Můžete koupit nějaký druh odpuzovače na zajíce nebo vysokou ve vašem lokálním obchodě nebo zahradnickém centru, nicméně většina je drahá a na plněná chemikáliemi. Navíc musí být obnovovány po každé přeháňce deště. Proč byste to tedy dělali, když můžete jednoduše použít kostku mýdla? Je to mnohem jednoduší a spolehlivě to udrží všechna stvoření mimo dosah.

Vše, co musíte udělat, je nakrájet kostku mýdla na krychličky, ty obalit v nějakém kusu látky a napíchnout je na kůly. Tyto kůly umístěte strategicky skrze zahrádku. Několik malých kousků mýdla zkuste také rozházet po zemi. Obvykle tato metoda funguje na celou sezónu.

Vyhněte se špíně za nehty

Přestože je zahradničení uklidňující hobby doslova nesoucí úrodné plody, když doděláte, co jste potřebovali, obvykle vám za nehty zůstane spousta špíny a zeminy. Vypadá to, že se to stane pokaždé, i když nosíte rukavice, že? O tomto triku jste možná neměli ani tušení, ale než se vydáte do záhonů, je dobré škrábnout nehty o kostku mýdla, abyste za ně dostali mýdlovou hmotu a vyhnuli se tím pozdějšímu nekonečnému drhnutí černých nehtů.

Držte hmyz mimo vaše rostliny

Kostku mýdla můžete také použít jako prevenci proti broukům, kteří vám požírají vaše milované rostlinky. Jednoduše přidejte kus mýdla do nádoby s vodou a míchejte, dokud nezískáte mýdlovou vodu. Tuto směs poté slijte do rozprašovače a postříkejte spodní stranu listů rostlin.

Provoňte zapáchající boty

Pokud máte zapáchající boty, ať už to jsou boty na tenis, bagančata nebo obyčejné kecky, vše, co musíte udělat, je vložit do nich zabalenou kostku mýdla a nechat působit přes noc. Do rána odpudivý zápach zmizí a namísto toho budou mít vaše boty příjemné svěží aroma.

Zjednodušte šití

Někdy může být těžké protáhnout jehlu jistými druhy látek. Stačí před použitím jehlu zabodnout do mýdla a potom už to půjde jako po másle!

Zpravte zip

Pokud máte zaseknutý zip, projeďte po něm párkrát kostkou mýdla. Zip se uvolní.

Uvolněte příliš těsný prstýnek

Občas může být velice frustrující a dokonce bolestivé, snažit se sundat prstýnek, který je příliš malý a těsný. Přestože možná šel prstýnek lehko nandat, sundat ho už je jiná pohádka, obzvláště když s pomocí teplé vody prst nateče a poté se z toho stane téměř nemožný úkol. Příště, až se toto stane, namydlete postižený prst a prstýnek půjde hnedka dolů.

Označení lemu

Mnoho lidí používá na vyznačení lemu na látkách speciální křídu – věřte však, pokud jste to nikdy nezkoušeli, že dostat krásně růžovou křídu z prakticky jakékoli barvy je peklo na zemi. Namísto toho zkuste použít kostku mýdla. Dostanete viditelné obrysy a zároveň se mýdlo lehce vymyje bez žádné škody.

Zbavte se blech

Mýdlová voda má mnoho využití – jedno z nich je i eliminace blech. Přidejte kus mýdla do misky vody a umístěte pod světlo. Budete chtít použít více misek, které umístíte na různá místa ve vašem domově, zejména tam kde jsou blechy extra aktivní. Toto blechy přitáhne k vodě, ve které se následně utopí.

Odstraňte odolné skvrny z oblečení

Použitím kostky mýdla se můžete zbavit i odolných skvrn na vašem oblečení. Krvavé skvrny reagují zejména dobře, když jsou první ošetřené mýdlem. Vše, co musíte udělat, je přejet přes skvrnu kostkou mýdla. První látku namočte pomocí studené vody (ta je velice efektivní a doporučovaná na krvavé skvrny), poté vetřete mýdlo. V případě potřeby můžete promnout nebo použít malý kartáč, opláchnout, a pokud bude nutné, opakujte celý postup. Toto bude fungovat i na hodně odolné skvrny od trávy a zeminy – dokonce i na skvrny odolávající bělidlu.

Konec svědění kousanců

Pokud vás kousl nějaký hmyz, a obzvláště pokud kousanců máte, nedej bože, více, může to být čiré utrpení, zejména pokud se snažíte usnout. Už to asi nebude žádným překvapením, ale vaší záchranou je kostka mýdla! Jednoduše navlhčete kostku mýdla a potřete kousanec. Svědění ihned zmizí.

Prevence proti molům a nepříjemným pachům

Možná jste to zažili u své maminky nebo dokonce babičky: Otevřeli jste skříň s oblečením a vyvalila se nás příjemná svěží vůně a posléze jste spatřili kostku mýdla. Trik je to jednoduchý, ale účinný. Zbavíte se nepříjemných pižmových pachů a udržíte skříň bez molů. Když se navíc mýdlo vyvoní, můžete být ekologičtí a přesunout ho k užívání do koupelny. Tak i tak je to jednoznačná výhra.

Předejděte sazím při vaření na otevřeném ohni

Znáte ty úžasné poklidné chvíli při táboráku, kdy vaříte v kotlíku velkou porci guláše? Zatímco výsledky vám mohou přinést sliny na jazyk, saze, které se usadí na spodku kotlíku, mohou být náročné až nemožné na odstranění. Abyste obecně předešli tomuto problému, jednoduše pomažte spodní stranu kotlíku kostkou mýdla předtím, než začnete vařit na otevřeném ohni. Mýdlo pomáhá udělat z proklínaného mytí mnohem příjemnější činnost a zabraňuje vrstvení černých sazí. Poté už to nebude tak zuřivá hádka, kdo vlastně umyje nádobí.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button