Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jaká zdravotní rizika hrozí při pravidelném používání pudru na bázi mastku?

Pudr je jemný a vysoce absorbuje vlhkost. Pomáhá zklidňovat a ošetřovat jemnou pokožku. Chrání zadeček před opruzeninami a zarudnutím. Nejčastěji se sype na místa, která se mohou zapařovat, tedy podpaží nebo krk. Pudr pochází z mastku, který obsahuje složky jako kyslík, křemík nebo hořčík. Jde o minerál, který najdeme v pudru. Dále se mastek také objevuje v kosmetických přípravcích pro děti i dospělé.

Mastek a rakovina

Mastek obsahuje azbest v přirozené formě. Tato látka může vyvolávat rakovinu plic kdykoliv, kdy jej vdechujete. A zásypy obvykle v domácnostech míváte. Spolu s užíváním pudru existuje několik zdravotních rizik. Jaká rizika to jsou?

  1. Rakovina plic

Dnešní pudry, které lidé využívají, ale azbest neobsahují. Nicméně i tak je zde slabé  riziko vzniku rakoviny plic a také dalších respiračních onemocnění. Dochází k tomu po inhalaci nejrůznějších produktů, které jsou na bázi mastku. Je třeba sledovat, jaké přípravky používáte a pokud obsahují mastek, tak se jim vyhnout.

  1. Rakovina vaječníků

Dlouhou dobu je pudr spojený s rakovinou vaječníků. Riziko se zvětšuje i ve chvíli, kdy prachové částice pudru ulpívají na kondomech, membránách, hygienických vložkách a také okolo genitálií. Tyto částice se pak dostávají do pochvy, kde dále putují do vaječníků a vyvíjí se rakovina. Mnohé studie pak poukazují na to, že pudr se spojuje s rakovinou vaječníků. Tyto závěry se však stále kombinují a míchají také v dalších výzkumech. Některé ze studií ukazují, že riziko rakoviny vaječníků ve spojitosti s pudrem a mastkem je malé. Nicméně, mastek je v mnoha produktech a je tedy důležité si uvědomit, že toto riziko je tím pádem větší.

  1. Ostatní typy rakoviny

Neexistuje žádná přímá spojitost, která by spojovala pudr s jiným nádorovým onemocněním. Ovšem je zde studie, která naznačuje, že pudr může zvýšit riziko rakoviny endometria (děložní sliznice) nebo rakovina dělohy. To je běžné u žen, které si prošly menopauzou. Také jsou k dispozici omezené studie, které vidí potenciální vztah mezi mastkem a dalšími typy rakoviny a to včetně rakoviny žaludku. Odborníci varují, že mastek může být karcinogenní. Záznamy o tom, že mastek, který neobsahuje azbest, je pro lidi bezpečný, neexistují. I tak existují omezené důkazy, které uvádí, že mastek na bázi prášku může způsobovat rakovinu a to zejména tehdy, pokud se využívá pro perineální či genitální hygienu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button