Jídlo a stravování

Zkuste 6 snadných kroků jak jíst více udržitelně. Potěšíte své tělo i planetu

Udržitelnost se stala jedním z módních termínů poslední doby – a to z dobrého důvodu. Udržitelnost samozřejmě úzce souvisí se změnou klimatu, která je reálným problémem celého světa. Statistické údaje například ukazují, že rok 2021 byl šestým nejteplejším rokem v historii. Jenže nejde jen o samotné oteplování, ale také o změny ve srážkách a počasí obecně, což zásadně mění životní prostředí rostlin a živočichů a samozřejmě také lidí.

V mnoha oblastech lidského života se proto hovoří o udržitelných metodách, ale jde toto aplikovat také do oblasti stravování a wellness?

Lze říct, že udržitelné stravování je takové, které má minimální dopad na životní prostředí, zlepšuje potravinovou bezpečnost a dostupnost živin a přispívá ke zdraví současných i budoucích generací.

Zní to jako skvělá myšlenka, ale jak toho dosáhnout? Samozřejmě je klíčová komplexní změna, ale malých krůčků se dá dosáhnout i pomocí osobní změny přístupu. Jak se tedy stravovat udržitelně a jak to bude reálně vypadat? Zkuste těchto pár tipů, které může zvládnout implementovat do své denní rutiny většina z nás.

Výhody udržitelného stravování

Výzkum a odborníci se shodují, že udržitelné stravovací návyky mohou:

  • snížit dopady potravin na životní prostředí, zejména emise skleníkových plynů
  • zlepšit zdravotní stav jednotlivců
  • ovlivnit zemědělské postupy
  • posílit postavení spotřebitelů

Výzkumy naznačují, že udržitelná strava vede k pozitivním zdravotním výsledkům pro lidi a snižuje emise skleníkových plynů. Platí totiž, že zcela zásadní podíl na emisích skleníkových plynů má zemědělství, což je zase značně ovlivněno produkci potravin a s tím související poptávkou.

Udává se také, že prvním krokem je přechod na více rostlinnou stravu. I když se totiž i zelenina musí přepravovat, je patrné, že vegetariáni a vegani přispívají k polovičnímu množství emisí ze stravy než jedinci, kteří jedí živočišné bílkoviny.

Jak se stravovat udržitelně

Zemědělský systém nemůžeme ze dne na den zcela změnit, ale můžeme provést drobné úpravy svých stravovacích návyků. Pokud hledáte způsob, jak se stravovat udržitelně s omezeným rozpočtem, máme pro vás dobrou zprávu: Ne každá změna stravovacích návyků je spojena s nutně vyššími náklady.

1) Jezte více rostlinných potravin

Výzkumy naznačují, že strava bohatá na rostlinné potraviny je šetrnější k životnímu prostředí a může zlepšit i vaše zdraví. Není však nutné stát se vegetariány nebo vegany. Stačí, kdy budete přijímat rostlinnou stravu jednou týdně, například v rámci bezmasého pátku.

2) Plánování a příprava jídel

Bohužel stále zůstává faktem, že odpad z potravin stále tvoří velkou součást odpadu domácností. Jedním ze způsobů, jak ho omezit, je naplánovat si jídlo na týden dopředu, abyste nakoupili přesně to, co potřebujete. Poté si potraviny připravte – a dbejte na data spotřeby. Nejdříve spotřebujte potraviny podléhající rychlé zkáze a teprve potom přejděte k těm trvanlivějším.

3) Kompostujte zbytky jídla

Vyplatí se vrátit ke kompostování jako součásti hierarchie využití potravin. Tímto způsobem je možné snižovat množství potravinového odpadu. Kompostování zbytků jídla a jejich následné využití jako hnojiva na zahradě je výhodné pro obě strany. V některých obcích jsou také místa, kam můžete kompost odevzdat, pokud vlastní zahradu nemáte.

4) Jezte sezónně

Sezóna jahod bývá obvykle v květnu a červnu, ale koupit je můžete i v prosinci. Je to jen proto, že se vozí z druhého konce světa. Právě proto je důležitým krokem naučit se upřednostňovat sezónní zboží. Například v chladnějších měsících se vyplatí jíst dlouho skladovatelné položky, které jsou dobře odolné vůči chladu (brambory, mrkev a cibule). Rychle rostoucí produkty odolné vůči chladu jsou ideální na jaře (chřest, zelí a salát) a bobuloviny, rajčata a dýně zase spíše v létě a na podzim.

5) Vypěstujte si vlastní potraviny

Díky zahradničení můžete přesně vědět, odkud vaše potraviny pocházejí a jaké postupy byly při jejich pěstování použity. Vlastní zahrada vám stanoví jasná pravidla pro udržitelné stravování přesně podle toho, co zrovna vypěstujete. Zároveň můžete snadno konzervovat a uchovávat produkty na zimu, kdy je méně sezónních plodin.

6) Používejte udržitelné obaly na potraviny

Nahrazení jednorázových obalů opakovaně použitelnými obaly, jako jsou nádoby na potraviny a opakovaně použitelné tašky, dokáže snížit emise až o 63 procent. Používání opakovaně použitelných nákupních tašek, výměna plastových sáčků na sendviče za opakovaně použitelné nádoby a skladování potravin v opakovaně použitelných nádobách může snížit vaši uhlíkovou stopu velmi výrazným způsobem.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/tips-to-make-your-eating-habits-more-sustainable#how-to-do-it

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Nataliya Vaitkevich: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zelenina-ruce-drzeni-5377345/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button