Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Krevní sraženina – které příznaky nebrat na lehkou váhu?

Krevní sraženina v těle je poměrně nebezpečná. Jde o směs krve, která se změnila svůj stav z tekutého na gelovitý či polotuhý. Sražení bývá nezbytným procesem, který vám v určitých případech může zabránit tomu, že v určitých případech ztrácíte příliš mnoho krve, například při zranění.

Když se vytvoří sraženina

Když se v jedné z žil vytvoří sraženina, sama se obvykle nerozpustí. Může být opravdu velmi nebezpečná a dokonce až život ohrožující. Hluboká žilní trombóza (DVT) je situace, kdy se vytvoří sraženina v jedné z hlavních žil hluboko v těle. Nejčastěji se to stává v jedné z nohou, ale může se objevit také v rukou, pánvi, plicích nebo také dokonce v mozku.

Když se něco takového stane, můžete utrpět mrtvicí, srdeční záchvat či jakýkoliv jiný stav, který má vliv na život a ohrožuje jej. Lze rozpoznat určité signály těla, že je v těle nebezpečná krevní sraženina. Můžete jí tak začít řešit a ochránit své zdraví a život. Jaké signály to mohou být?

Otoky jedné končetiny

Známkou hluboké žilní trombózy mohou být také otoky končetin, respektive jedné končetiny. Tato sraženina může bránit toku krve v oběhovém systému. DVT je považován za velmi nebezpečné onemocnění, protože může bránit kyslíku, aby se dostal do dalších orgánů v těle. Hluboká žilní trombóza bývá příčinou víc jak 100 000 úmrtí za rok.

Bolest či necitlivost v noze

Bolesti a celkový neklid nohou bývá velmi často příznakem hluboké žilní trombózy, alespoň podle National Blood Aliance. Jde o typ bolesti nohou, které se popisují jako nepříjemné a velmi bolestivé křeče.

Červené pruhy na těle

Modřina je forma krevní sraženiny. Červené pruhy v oblasti žil jsou často považovány za běžné modřiny. Tyto pruhy činí končetinu teplou na dotek. Jestliže se takové pruhy na vašem těle objeví, pak ihned vyhledejte svého lékaře.

Bolesti na hrudi a problémy s dýcháním

Pokud se u vás objeví tento příznak, pak to může znamenat, že krevní sraženina se přesunula z paží nebo nohou do plic. Může se také objevit kašel a dokonce můžete začít také vykašlávat krev. Bolest na hrudi a závratě se v souvislosti s tímto problémem také velmi často objevují. Jde o typ krevní sraženiny, který může být také smrtelný, proto na nic nečekejte a vyhledejte lékařskou pomoc.

Těžká bolest hlavy

Krevní sraženina v mozku může působit náhlou a silnou bolest hlavy spolu s dalšími příznaky, včetně náhlých bolestí hlavy, problémů s mluvením či problémy se zrakem.

Bolest břicha

Krevní sraženiny se mohou vyskytovat v žilách, které odvádějí krev ze střev. Mohou se objevovat nemoci jako divertikulitida nebo jaterní onemocnění. Zeptejte se svého lékaře, pokud se u vás objevuje zvracení nebo nevolnost, silná bolest v břiše, která se může po jídle zhoršovat, průjem, krev ve stolici nebo neustálý pocit, že jste nafouklí.

Jaké mohou být rizikové faktory?

Některé rizikové faktory v těle mohou šance na vznik krevní sraženiny ještě zvyšovat. Může to být například nedávný pobyt v nemocnici, který byl spojený s chirurgickým zákrokem a podobně. Mezi společné faktory, které mohou zvyšovat riziko vzniku krevní sraženiny, patří:

  • Věk (respektive vyšší věk, nad 65 let)
  • Dlouhé cesty (člověk sedí víc jak čtyři hodiny v autě, autobuse, letadle a nemůže se protáhnout)
  • Dlouhé sezení
  • Obezita
  • Těhotenství
  • Užívání některých antikoncepčních pilulek
  • Rodinná anamnéza (zvýšené riziko tvorby krevních sraženin)
  • Kouření
  • Rakovina

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button