OstatníPéče o tělo

10 skrytých příznaků Alzheimerovy choroby

Alzheimerova choroba se vyvíjí pomalu a většinou má stejné příznaky jako běžné souvislosti s přirozeným stárnutím a stařeckou demencí. Kdokoliv totiž může v pokročilém věku na něco zapomenout. Alzheimer jde však mnohem dál.

Varovné příznaky Alzheimerovy choroby

  1. Ztráta paměti je jedním z varovných příznaků. Je v pořádku občas na něco zapomenout. Lidé, kteří trpí touto chorobou však zapomínají stále častěji a delší časové úseky
  2. Obtížné provádění rutinních úkonů. Občas se nám stane, že zapomeneme, proč jsme šli do kuchyně. Lidé, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, však neví, k čemu slouží onen knoflík a jak jej použít
  3. Problémy s jazykem jsou nedílnou součástí této nemoci. Občas nemůžeme najít to správné slovo k vyjádření našich myšlenek. S touto nemocí se zvyšuje počet slov, na které si nemůžeme vzpomenout, a věty mnohdy postrádají smysl
  4. Dezorientace v neznámem prostředí je víceméně v pořádku. Alzheimer však zapříčiní, že se ztratíte i ve své zahradě
  5. Společensky nevhodné chování je také příznakem této nemoci. Kdykoliv a kdekoliv se může jedinec zachovat nevhodně a ani si to neuvědomuje. Naprosto běžné je opuštění domova ve spodním prádle
  6. Logické uvažování je další věc provázaná s touto nemocí. Prostě zapomenete, jak věci fungují a jak je vše mezi sebou provázané
  7. Ukládání věcí na místa, kam nepatří, je také celkem běžné. Například častým jevem je ukládání klíčů do mrazáku
  8. Nálada je jako na houpačce. Každou vteřinou je u lidí trpící touto nemocí jiná a nepředvídatelná
  9. Změna osobnosti je dalším nepříjemným faktem. Lidé se postupem času mění, ale pokud trpíte Alzheimerovou chorobou, budete se měnit častěji a radikálnější formou
  10. Vysedávání u televize a celková pasivita jde ruku v ruce se změnou celého člověka. Jednoduše přestanete dělat ty věci, které jste dříve milovali, a radši jen celé dny sedíte na gauči

Rizikové faktory a prevence

Mnoho lidí rezignuje, jakmile se dozví, že trpí touto zákeřnou nemocí. Některé věci se nedají změnit a rizikové faktory, věk, rodinná anamnéza a nebo genetické dispozice hrají velkou roli, zda jednou budete trpět na tuto nemoc.

Existuje však celá řada věcí, které potlačují Alzheimerovu chorobu a mohou ji zpomalit. Důležité je udržet mozek v chodu a neustále jej trénovat. Kromě toho můžete ovlivnit své zdraví i pomocí stravy.

Nemoci, které se točí kolem kardiovaskulárního onemocnění, také zvyšují riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Činnosti, které fungují jako prevence proti onemocnění srdce a mrtvice, jsou skvělé i pro prevenci Alzheimera.

Čeho se vyvarovat

Kouření. Holandští vědci provedl výzkum, který znatelné ukázal, že kuřáci mají dvakrát vyšší riziko vzniku Alzheimerovy choroby než nekuřáci.

Vysoký cholesterol. Vysoká hladina cholesterolu ve středním věku zvyšuje riziko na pozdější diagnózu Alzheimera.

Vysoký krevní tlak. Opět se budeme opakovat, ale vysoký krevní tlak může za dvojnásobné riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Čím starší jste, tím vyšší pravděpodobnost vzniku.

Obezita. Vysoké množství tuku a nadváha způsobují vyšší riziko vzniku srdečních chorob nebo infarktu. Stejně to platí i pro zákeřnou nemoc, která napadá mozek. V tomto případě je riziko dvakrát vyšší než normálně.

Diabetes. Cukrovka výrazně zvyšuje riziko vzniku choroby a navíc ovlivňuje i tělesnou hmotnost člověka. Riziko je tak mnohem závažnější, než  se může na první pohled zdát.

Živočišné tuky. Jsou také spojeny s rizikem Alzheimera. Strava s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšuje více než dvojnásobně riziko vzniku této nemoci.

Skvělá prevence

Cvičení. Pravidelný pohyb minimálně dvakrát týdně výrazně snižuje riziko vzniku nemoci.

Středomořská strava. Dalším důležitým bodem je zdravá a vyvážená strava. Především se zaměřte na ovoce a zeleninu. Strava zaměřená na rostlinné produkty obsahuje mnohem méně nasycených tuků než strava živočišná. A jak víme, nasycené tuky vedou k jejímu rozvoji.

Dietní antioxidanty. Vysoký příjem vitamínů C a E snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Alkohol. Ať se to na první pohled nemusí zdát, malé množství alkoholu snižuje riziko jejího vzniku. Spotřeba 1 sklenky vína za den snižuje výrazně riziko vzniku Alzheimera.

Alternativní terapie Alzheimerovy choroby

Žádná známá léčba neumí naplno zastavit vznik nebo rozvoj této nemoci. Nicméně mnoho studií dokazuje, že je možné zpomalit její rozvoj a ne vždy za tím stojí klasické léky. Někdy fungují mnohem lépe alternativní zdroje.

Ginkgo

Výrazně zpomaluje duševní úpadek lidí, kteří trpí na Alzheimerovu chorobu. Stačí 120 mg za den a máte skvělou prevenci proti zhoršování kognitivních funkcí.

Huperzine-A

Tento extrakt z čínského mechu má podobný vliv na mozek jako ginkgo. Také zpomaluje zhoršené projevy kognitivních funkcí a chrání mozek před řadou nemocí.

Koenzym Q10

Jedná se o velmi silný antioxidant, který skvěle pomáhá při léčbě Alzheimerovy choroby.

Aromaterapie

Vůně uklidňují a pomáhají se lépe vyrovnat s náročnou léčbou. Nižší míra stresu pak napomáhá k lepším výkonům mozku. Ideální je aromaterapie s levandulí či meduňkou.

Masáž

Masáž je další relaxační technikou, která napomáhá k lepšímu vypořádání se s Alzheimerem.

Akupunktura

Další forma relaxace vám pomůže nejen zlepšit kognitivní funkce, ale navíc vám uvolní svaly a napětí ve svalech.

Omega-3 mastné kyseliny

Tyto mastné kyseliny se nachází především v tučných rybách. Jedinci, kteří pravidelně berou doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami, mají o 39 % nižší riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button