Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

Jak poznat geneticky modifikované potraviny

K rozlišení geneticky modifikované potraviny (GMO) a takzvané přírodní (bio) se musíme naučit rozpoznávat určitě drobnosti, které mezi nimi jsou. V prvé řadě se můžeme obrátit na prodejce nebo dopravce, kteří potravinu skladují a zeptat se jich na potřebné informace. Často si však vystačíme sami, stačí se jen pozorně dívat.

Jaký je rozdíl mezi modifikovanou potravinou a BIO?

Jeden druh GMO potraviny má ve většině případu stejný tvar a velikost. Je krásnější a lesklejší na pohled, než BIO potravina. Dále nejsou geneticky modifikované potraviny postiženy hnilobou či jinými skvrnami. Příroda zařídila rozmanitost druhů. Malý, velký, hubený či tlustý člověk. Každý jsme jiný. Pro ovoce a zeleninu toto pravidlo platí stejně. Podle těchto vodítek, můžete vidět, které potraviny jsou pěstovány „přírodně“ a které jsou GMO. Pokud tedy natrefíte na potravinu, která má nerovnosti, jinou strukturu, je zakřivená či začíná hnít, je nižší riziko, že se jedná o GMO.

Nejlepší způsob, jak se vyhnout modifikovaným potravinám a nemuset u toho přemýšlet, je nákup potravin u vybraných zemědělců, kteří si pěstují rostliny nebo chovají zvěř sami. Neznamená to však, že byste je neměli prověřit. Spousty zemědělců totiž krmí svá zvířata GMO kukuřicí, která se pak dostává do masa těchto zvířat. Při jejich konzumaci na sebe bereme možná zdravotní rizika.

Předem si tedy zjistěte, jak jednotlivý farmář funguje. Jsou i lidé, kteří pěstitele znají osobně a neváhají je navštívit. Podívejte se, jak se o svá zvířata a rostliny stará. Skutečně je vše tak, jak se na první pohled tváří? Spousta takzvaných „bio“ zemědělců, zneužívá trendu poslední doby a prodává potraviny plné pesticidů, které se tváří, jako 100% přírodní. Důvěřujte, ale prověřujte.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button