Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

7 známek, které poukazují na problémy trávicího systému

Mnoho lékařů tvrdí, že zdraví ve střevech je velmi důležité, vede ke zdraví celkového těla. Když mu věnujete dostatek pozornosti, pak se vám odmění bezproblémovým chodem. Dávejte pozor na to, jak živíte vaše tělo, je to velmi důležité. Trávicí systém je zodpovědný za pohodu a mentální, emoční a fyzické zdraví. Přinášíme 7 známek toho, jak pomoci obnovit trávicí systém.

Plyny, nafouklý žaludek

Pokud trpíte nadměrnými plyny, máte nafouklý žaludek nebo neustále říháte, je něco s trávicím systémem. Přebytečný vzduch ve střevech je možné upozornění na zdravotní problémy, kterými můžete trpět. Zdravotní problémy s chronickým zánětem mohou vážně ovlivnit vaší kvalitu života, mohou se objevovat nemoci jako syndrom dráždivého střeva (IBS), syndrom prostupujícího střeva, Crohnova choroba, nadměrný malobuněčný bakteriální růst (SIBO) a další choroby.

Existuje mnoho léků, které mohou tyto problémy řešit, ale hlavní podstatou je to, co je třeba opravit. Musíte vyléčit váš trávicí systém. A to je poměrně snadné. Změňte vaší stravu, začněte konzumovat potraviny bohaté na prebiotika a probiotika, potraviny bohaté na vlákninu. Výrazně snižte či úplně odstraňte potraviny, které způsobují bolesti vašeho střeva.

Nemůžete zhubnout v oblasti břicha

Cvičíte každý den, ale nemáte žádné pozitivní výsledky? Jde o znamení, že byste měli obnovit svůj trávicí systém. Přebytečný tuk okolo žaludku jde považovat za druh zánětlivého onemocnění. Naštěstí pro vás se ho můžete jednoduše zbavit a tím jakoby resetovat váš trávicí systém.

Autoimunitní nebo zánětlivé onemocnění

Nezdravý trávicí systém může způsobit, že imunitní systém bude pracovat na plné obrátky. Tato imunitní reakce může přispět k obrovskému seznamu onemocnění. Patří k nim artritida, Crohnova choroba, fibromyalgie, diabetes typu 1, tyroiditida, lupus, syndrom chronické únavy, alopecie areata a podobně. Léčba těchto nemocí zahrnuje také léčbu trávicího traktu.

Problémy s duševním zdravím

Máte-li problémy se žaludkem a zažívacími orgány, může to být důvod, proč jste v poslední době v psychické nepohodě. Duševní a emociální zdraví ovlivňuje také trávicí systém. Jestliže jste v poslední době hodně přemýšleli nebo se necítili v pohodě, je to dobrý důvod pro léčbu trávicího systému. Je důležité vědět, že 80 % serotoninu, neurotransmiteru regulujícího náladu, se produkuje ve vašem střevě.

Jak obnovit a restartovat trávicí systém?

Konzumace rozpustné vlákniny

Podle studie zveřejněné v časopise American Journal of Gastroenterology mohou lidé, kteří konzumují víc rozpustné vlákniny, snížit příznaky syndromu dráždivého střeva (plyny, bolest žaludku, změny v pohybu střev, bolest před pohybem střev). Dostaví se pocit úlevy od příznaků a bolestí, jakmile začnete konzumovat rozpustnou vlákninu. Vláknina napomáhá obnovit trávicí systém. Existuje mnoho dobrých zdrojů vlákniny jako například hruška, okurka, brambor, pomeranč, brokolice, avokádo, sladké brambory, chia semínka a podobně.

Konzumace prebiotik a probiotik

Probiotika se ze všeho nejdřív stala známější, ovšem prebiotika mohou být stejně důležitá. Role, kterou hrají prebiotika při trávení, je důležitá. Vyživují zdravé střevní bakterie, které pak pomohou obnovit trávicí systém. Prebiotické zdroje zahrnují chřest, artyčok, bambusové výhonky, sója, banán, čekanka, ječmen, pórek, česnek, med, čočka, mléko, hořčice, cibule, žito, cukrová řepa, cukrová šťáva, rajčata, pšenice.

Na druhé straně probiotika jsou také nezbytné pro naše gastrointestinální zdraví. Zdravá střevní flóra nám pomůže zabránit mnoha nemocem a poruchám. Špatná úroveň dobrých bakterií se podílí na syndromu dráždivého střeva a zánětlivých onemocnění střev. Užívat můžete potraviny jako jogurty či kefír, skvěle vám pomohou.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button