OstatníZdravé tipy

Dopřáváte svým zubům tu správnou péči? Řada lidí nezná ani základy

Péče o zuby patří mezi velice důležité návyky, kterým bychom se měli učit již od útlého věku. Pokud vaši rodiče tento směr výchovy zanedbali, je dost pravděpodobné, že i dnes děláte začátečnické chyby a možná i vaše děti nevedete správným směrem. Přitom zdraví zubů je nesmírně důležité a ten, kdo někdy zažil opravdu pořádnou bolest zubů ví, že by udělal vše pro to, aby to podruhé nemusel snášet.

Jenže v oblasti zubní péče stále panuje řada mýtů a mnozí jednoduše nevědí jak si zuby správně čistit a jak pečovat o svou ústní dutinu. A přitom to není nic složitého. Stačí dodržovat pár základních pravidel a máte vystaráno. Zjistěte, jak jste na tom vy, a zda nepotřebujete také přehodnotit své návyky.

Dvakrát denně

Většina lidí si zuby čistí dvakrát denně – ráno a večer. Někteří dokonce i častěji. Možná vás potěší, že není tak důležité, jak často si zuby čistíte, ale spíše jak kvalitně. Úplně tedy postačí věnovat chrupu pár minut ráno a večer před spaním, ale o to více se musíte snažit provádět čištění správným způsobem a nic nepodcenit nebo nevynechat.

Čistý jazyk

Jak je to tedy s čištěním jazyka? Má se čistit, nemá se čistit? Pravdou je, že jazyk je určitě dobré čistit. Je na něm spousta bakterií a pouhým vypláchnutím úst se jich nezbavíte. Raději však jazyk nedrhněte kartáčkem a dejte přednost měkčím štětinkám. Některé zubní kartáčky mají tyto gumové štětinky z druhé strany hlavy kartáčku. Čistý jazyk je také nezbytný, abyste se zbavili zápachu z úst. Nejčastěji totiž nesmrdí zuby nebo snad dech, ale právě náš špinavý jazyk.

S pastou to nepřehánějte

Mnoho lidí si bůhvíproč myslí, že čím více pasty použijí, tím lépe budou mít vyčištěné zuby. Pasta má však pouze podpůrný účinek, sama o sobě zuby nečistí, a dokonce i kdybyste ji nepoužili vůbec, má cenu si zuby kartáčkem vyčistit. Úplně stačí použít malé množství pasty (asi tak velké jako hrášek). Zabráníte tak i polykání pasty, což není kvůli obsahu fluoru příliš zdravé. V zásadě je jedno, zda použijete bylinnou pastu nebo bělící. Měla by vám prostě vyhovovat chuťově a dobře dezinfikovat.

Nit je základ

Ještě nepoužíváte zubní nit? Tak ode dneška začněte. Bez zubní nitě skutečně nedokážete vyčistit zuby tak, jak je potřeba. Ani s tím nejlepším kartáčkem se nedostanete do mezizubních prostorů, kde často zůstávají zbytky jídla a dělají tam neplechu. Každý zubní lékař vám řekne, že právě tyto zbytky jsou nejčastější příčinnou vzniku zubního kazu. Takže pro příště bez zubní nitě už ani ránu!

Jídlo je také důležité

Nejde jen o následnou péči o zuby. Krásný chrup začíná už tím, co jíte. Některé potraviny velice nepříznivě ovlivňují zubní sklovinu a silně ji narušují. Ta je pak náchylnější ke vzniku zubního kazu nebo jiného poškození. Nevhodným jídlem jsou samozřejmě sladké potraviny a nápoje, ale problém způsobují i příliš kyselé chutě. Vyhněte se tedy kyselým bonbonům nebo přímé konzumaci citronů.

K zubaři beze strachu

Také je zubař vaší noční můrou? Většina z nás je z návštěvy zubaře nervózní i několik týdnů dopředu. Je to ale proto, že již předem tušíme, že najde něco, co se mu nebude líbit a bude potřeba to (pravděpodobně bolestivě) řešit. Ale co takhle této situaci předcházet? Pokud budete o své zuby pečovat, nemusíte se zubaře bát. Základem péče je i pravidelná preventivní kontrola, která odhalí případné problémy ještě na počátku, a může začít jejich léčba ještě ve stádiu kdy nebolí nebo je pouze nepříjemná. Nevynechávejte tedy preventivní kontroly, z dlouhodobého hlediska se vám to jen vyplatí. Chodit k zubaři až tehdy, kdy bolestí nemůžete ani myslet, je už skutečně hodně pozdě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button