Jídlo a stravování

Kolik arsenu je v rýži

Tato nová data poskytnutá z přehledu spotřebitelů, jsou důležitá pro všechny, zejména pro lidi, kteří jsou netolerantní k lepku. První zpráva o arsenu v rýži byla zveřejněna v roce 2012. Měřitelná hladina se objevila ve všech odrůdách rýže a výrobcích z rýže, které byly testovány. Zkoušky tak zajistily kompletní přehled o tom, jak moc velké je množství arsenu v rýži a zda jsou s tím spojená rizika.

Je nebezpečné jíst rýži?

Podle nejnovějších studií obsahuje rýže více anorganického arsenu, než se zprvu zdálo. Z těchto výsledku plyne, že děti by měly konzumovat jen jednu porci rýže týdně. To samé je i v případě rýžových nápojů a dalších produktů, které jsou z rýže. Děti mladší 5 let by neměly pít rýžové mléko ani jiné potraviny z rýže.

Předchozí studie si však z nových poznatků nic nedělají a stále doporučují jíst jednu porci rýže denně. Jedná se o bezpečnou dávku, která s sebou nepřináší žádná rizika. Zároveň však dodávají, že je zapotřebí mít pestrou a vyváženou stravu. Doplňovat i jiné obiloviny, které jsou bohaté na řadu prospěšných látek. Obzvláště těhotné ženy, kojenci a batolata musí mít pestrou stravu bohatou na minerály a vitamíny.

Jaké riziko přináší arsen

Arsen má dvě chemické formy, anorganické a organické (méně toxická forma). Nepleťte si to však s ekologickými potravinami. Jedná se o chemický pojem. Arsen se nachází v přírodě díky pesticidům a různým hnojivům. To je důvod, proč se nachází v půdě a vodě. Rýže velmi dobře absorbuje arsen, než jiné rostliny. Pravidelné vystavení malému množství arsenu, může zvýšit riziko vzniku močového měchýře, plic a rakoviny kůže, stejně tak onemocnění srdce a cukrovky. Arsen má také vliv na imunitu dítěte.

Přestože je arsen nebezpečný, neexistuje žádný limit pro množství arsenu v rýži a výrobcích z rýže. Rizika nejsou tak velká, častá a závažná, aby se tím mohly příslušné úřady zabývat.

Nejčastější dotazy

  • Existuje druh rýže, který má nižší množství arsenu?
  • Obsahují ostatní obiloviny, např. quinoa, také arsen?

640px-basmati_riceMnožství arsenu v rýži se liší podle druhu rýže a místu, kde byla pěstována. Bílá rýže má zpravidla větší množství arsenu, než ostatní druhy rýže. Obecně se doporučuje, že by dospělý člověk měl jíst maximálně 4 porce rýže týdně, dítě zhruba 2.

Podle další studie, má hnědá rýže o 80% více anorganického arsenu, než bílá rýže stejného typu. Arsen se hromadí ve vnějších vrstvách zrna, která jsou odstraněna při produkci bílé rýže. To však neznamená, že byste měli přejít jen na bílou rýži. Hnědá rýže má spousty živin, které bílá nemá a je v našem jídelníčku velmi důležitá.

Obiloviny typu amarant, pohanka, proso, polenta nebo krupice, mají zanedbatelné množství anorganického arsenu. Bulgur a  ječmen obsahují lepek, mají také velmi malé množství arsenu. Quinoa má průměrné množství arsenu, které je srovnatelné s ostatními obilovinami.

Jak snížit hladinu arsenu

Hladinu arsenu však můžete snížit. Stačí řádně rýži oplachovat. Na jeden šálek rýže použijte 6 šálků vody. Postup můžete pro jistotu několikrát opakovat. Sice tím obětujete část nutriční hodnoty rýže, ale můžete odstranit až 30% anorganického arsenu, který se nachází v rýži.

Poznámka: veškeré studie a nařízení proběhli na území USA a nemusí se shodovat se zjištěním ve vaší zemi

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button