CvičeníJídlo a stravování

Zpět do formy po porodu: Kdy je ideální začít a jak postupovat?

Pokud jste byla před porodem v perfektní formě, jistě přemýšlíte, kdy se zase budete moci vrátit do svého cvičebního režimu a dostat své tělo zpět do kondice. Po porodu většina žen přijde o velkou porci kilogramů, které za těhotenství nastřádala, ale něco přece jen zůstane. Je to přirozené a patří to k tomuto období života ženy. Přesto vás ale jistě zajímá, kdy je zdravé se zase pustit do cvičení a jak postupovat, aby to bylo efektivní a správné.

Po šesti týdnech 5 kilo navíc

V těhotenství žena přibere ideálně okolo 10-15 kilogramů. Drtivá většina z toho by ale měla být tvořena miminkem, plodovou vodou, plodovými obaly a dalšími věcmi, které bezprostředně souvisí s obdobím těhotenství. Jakmile je tedy miminko venku, zmizí velký hmotnostní objem a během šestinedělí jdou kila obvykle doslova samy dolů. V optimálním případě tak po 6 týdnech zůstává kolem 5 kg hmotnosti navíc, které je možné dát dolů, abyste se dostala na svou původní váhu.

Hubnutí by mělo být hodně pozvolné

Po porodu není třeba s hubnutím spěchat. Ke své původní váze by se žena měla vrátit do 6. měsíce až 1 roku po porodu. To znamená, že měsíčně by nemělo jít dolů více než 0,5–1 kg. Ze začátku se může dařit více a kilogramy budou ubývat rychleji, ale postupně se hubnutí zpomalí a ustálí. Při této rychlosti zůstane zachována kvalita i množství mateřského mléka, což je pro zdraví miminka zásadní.

Neohrozte kojení

Určitě by hubnutí nemělo být to, na co začněte myslet hned po porodu. Pomalé a postupné hubnutí nemá negativní vliv na tvorbu mateřského mléka, ale vyčkejte, dokud se tvorba mateřského mléka neustálí. Přibližně během 2 týdnů se vyvíjí kvalita mléka a mění se jeho obsah. Poté je jeho složení již úplné a je bezpečné pustit se do redukce hmotnosti.

Kojení je zdravé pro matku i dítě

Podle studií a vědeckých názorů by měla žena výhradně kojit do 6. měsíce věku dítěte. Poté se mohou začít podávat příkrmy a zároveň kojit minimálně až do konce druhého roku života. Ve skutečnosti ale v ČR kojí do šestého měsíce jen necelých 40 % žen. Kojení má zásadní vliv na imunitu dítěte i matky, prevenci obezity, prevenci rakoviny prsu a mnohá další pozitiva. Navíc kojení pomáhá i s redukcí, protože kojící žena má daleko vyšší výdej energie.

Kolik kalorií kojení spálí?

Kojící matka má zhruba o 500 kcal vyšší denní energetický výdej. To je třeba miska ovesné kaše s mlékem a banánem navíc, kterou si žena může během dne dát jen, aby pokryla nároky kojení. Jestliže chce však žena hubnout, stačí se stravovat běžně a kila půjdou sama dolů.

Držte se zásad

  • Klíčové je snížit energetický příjem.
  • Myslete na dostatek bílkovin. Pokud kojíte, vás jídelníček by měl obsahovat až o 15 g bílkovin víc
  • Vsaďte hlavně na komplexní sacharidy.
  • Volte celozrnné produkty.
  • Vaše strava by denně měla obsahovat minimálně 300 g zeleniny a 200 g ovoce.
  • Nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Při kojení potřebujete až o 45 ml tekutiny více na kilogram vaší hmotnosti.

Kdy je možné začít cvičit?

Každá žena má po porodu jiný zdravotní stav, takže i čas, kdy je vhodné začít cvičit, je ryze individuální. Pokud máte za sebou zcela nekomplikovaný porod, je možní zařadit lehkou fyzickou aktivity již i několik dní po porodu. Cviky na podporu pánevního dna jsou bezpečné i následující den nebo dva dny po porodu. Pokud jste však měla císařský řez, případně také komplikovaný porod, je vhodné se cvičením počkat po 6–8 týdnech. I maminky by se měly snažit dosáhnout 150 min středně intenzivní aktivity týdně, tedy ideálně 20-30 minut aktivního pohybu denně.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-after-pregnancy

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Sarah Chai ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button