Jídlo a stravováníPéče o tělo

Porce denně a přebytečná kila jdou dolů

Jistě znáte pohádku o kouzelných fazolích. Výzkum zveřejněný v časopise Journal of Clinical Nutrition tvrdí, že fazole jsou klíčem k hubnutí. Studie analyzovala 21 klinických výzkumů s celkovým počtem více, než 900 účastníků a bylo zjištěno, že konzumace ¾ šálku čočky nebo cizrny každý den, má za následek úbytek na váze. A to i bez změny životního stylu.

Jaké mají fazole výhody

Výhody fazolí jsou rozsáhlé. Dokonce i v případě, že nepotřebujete zhubnout. Existuje spousty důvodů, proč zařadit čočku nebo cizrnu do každodenního jídelníčku. Fazole, čočka a cizrna v sobě obsahují ideální poměr vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Tato kombinace přispívá k delšímu pocitu plnosti a zároveň zpomaluje trávení, mírní chutě a pomáhá lépe zhubnout. Díky pomalejšímu trávení se kompletně zpracují minerální látky, vitamíny a antioxidanty. Fazole jsou také na prevenci rakoviny, diabetu a onemocnění srdce.

Jeden hrníček čočky v sobě obsahuje 18 g bílkovin, 37% doporučené denní dávky železa a pouze jeden gram tuku. Kromě bohatého obsahu bílkovin a vlákniny, jsou luštěniny bohaté i na kyselinu listovou, draslík, hořčík a další důležité živiny. Čočka je ideální náhradou za maso. Hnědá čočka je měkká a velmi oblíbená do salátů nebo jako příloha. Zelená čočka drží konzistenci a je chutnější. Červená čočka se rychle uvaří a má mírně nasládlou chuť.

Cizrna je nejlepším základem pro humus. Nicméně je skvělá do salátů, polévek nebo pražená pro mlsání. Tento druh luštěniny obsahuje spoustu vlákniny, podporuje trávicí systém a je bohatý na antioxidanty a ostatní látky, které podporují činnost srdce a regulují hladinu cukru v krvi.

kila

Spousty luštěnin má však špatnou pověst. Nejedná se jen o spojení s nadýmáním, ale i se složitou přípravou. Pravdou však je, že čočka, cizrna a různé druhy fazolí, nezpůsobují tak velký problém s nadýmáním. Existuje také celá řada důvodů, jak si dopřát luštěniny i bez složité přípravy. Nebojte se užívat luštěniny ve své kuchyni. Mají pro tělo blahodárné účinky.

Výtečná cizrna s rajčaty a petrželkou

Na skvělou cizrnu s rajčaty potřebuje:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 2 celery
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky kurkumy
  • 1/8 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 šálek čočky
  • 6 a půl šálku vody
  • plechovku drcených rajčat
  • plechovku cizrny
  • 1/3 šálku nasekané petrželky

Jako první rozpustíme máslo ve velkém hrnci a přidáme cibuli a celer. Necháme podusit zhruba deset minut. Poté přidáme ostatní složky (kromě cizrny) a přivedeme k varu. Přikryjte pokličkou a snižte teplotu. Nechte vařit zhruba 30 minut. Zkontrolujeme čočku, jestli změkla a přidáme cizrnu. Necháme vařit dalších pět minut. Poté odstavíme, necháme vychladnout a podáváme s nasekanou petrželkou a citronovou šťávou.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button