Ostatní

Pozor na srovnávací úzkost. Sociální sítě představují rizikové prostředí

Lidé jsou od přírody velmi soutěživým druhem. Snad i díky tomu má lidská rasa takový evoluční úspěch. Jednoduše řečeno, vzájemné porovnávání patří k naturelu jak mužů, tak i žen. Jenže někdy je toho srovnávání až příliš a namísto, aby nás to motivovalo, spíše nás to přivádí do deprese.

Spousta lidí zkoumá, v čem jsou sami horší než okolí. Výsledkem může být až tzv. srovnávací úzkost. Kvůli sociálním sítím není těžké najít si konkurenci a týrat se pohledem na dokonalá těla, rozkošné cizí děti a svalovce, kteří by vás uzvedli i s postelí. I když je tedy soutěživost přirozenou součástí našich povah, neměla by nám kazit dobrou náladu a odrazovat od většího snažení. V čem mezi sebou tedy soutěží ženy a v čem muži?

Je hezčí než já?

Postava a celkový vzhled je to, co ženy trápí nejčastěji. Sítě jako instagram a nejrůznější filtry k tomu nám chystají skvělou živnou půdu. Kdyby vás někdo vzbudil o půlnoci, vysypete ze sebe deset vad na vaší kráse. Proč se ale nesoustředit na to, co je na vás hezké? Vždycky se najde žena, která bude hezčí než vy, ale vaše přednosti přeci mohou být i jinde.

Vztahy

Další oblastí, kde se ženy velmi rády porovnávají jsou bezpochyby vztahy. A to ať už jde o vztahy přátelské, partnerské, rodinné nebo i pracovní. Nicméně to, co sdílíme nejčastěji, jsou naše děti a náš partner. Na začátku vztahu považujeme partnera za dokonalého, postupem času se objeví sem tam chybička, ale nic dramatického. A pak kamarádka zveřejní fotku z romantického rande, které pro ni nachystal její partner, a vy si zklamaně postesknete, že nic takového se vám s „tím vaším“ rozhodně stát nemůže. Ale to ještě ani netušíte, co přijde, až dojdou na řadu vaši potomci. Který z nich dřív leze, mluví a umí číst? Kdo je úspěšnější ve sportu a ve škole? Nenechte si tímto zkazit radost z vašeho osobního rodinného štěstí.

Čas

V dnešní zrychlené době je třeba být v neustálém poklusu, mít tisíce aktivit a dávat na odiv, kolik toho stíháte. Zatímco vaše kamarádky sdílejí fotky z fitka, poté z večeře s přítelem, a nakonec ještě ze své večerní beauty rutiny, vy jste po šesté přišla unavená z práce, lehla jste na pohovku se sáčkem chipsů a koukáte na seriály. Přestaňte mít pocit, že jedině opravdu zaneprázdnění mají plnohodnotný život. Odpočívat, nedělat nic nebo se i nudit, je naprosto legální, zdravé a zábavné!

Práce a finance

U mužů zase vévodí jiné priority. Dobře placená a zajímavá práce definuje jejich postavení ve společnosti víc než cokoli jiného. Proto muži řeší především to, kde pracují, co tam dělají a kolik za to dostávají. A to je nejlépe vidět na tom, kde daný člověk bydlí, čím jezdí a co si obléká.

Na velikosti záleží

Asi všichni hned víme, o čem je řeč. Muži prostě velikost své pánské chlouby skutečně řeší, a to i přesto, že bylo několikrát prokázáno, že řada žen na velikost příliš nedá. Je to citlivé téma i proto, že na tuto oblast nemá muž žádný vliv – co mu příroda nadělila, s tím musí žít. Nemyslete si tedy, že muži si své přirození neprohlíží – syndrom pánských sprch se týká snad každého, i když to muži často popírají.

Popularita a kontakty

Pro muže je důležité postavení. A to je dobře vidět i třeba na okruhu přátel a známých a na možnostech, které mu tyto kontakty nabízí. A čím významnější lidi znáte, tím významněji sami působíte. Je však dobré si uvědomit, že daleko ceněnější než povrchní známosti, jsou skuteční přátelé, kteří se k vám v nouzi neobrátí zády.

Takže i když mohou být sociální sítě dobrou inspirací a motivací, nikdy by se pro vás neměly stát bičem, který vás jen neustále popohání směrem, kterým vůbec jít nechcete. Soutěživost není špatná vlastnost, ale co je moc, to je příliš.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button