Jídlo a stravováníKrásaNávodOstatní

Sacharidy při dietě? Poradíme, jak jich jíst správné množství

Nízkosacharidová dieta patří mezi ty vůbec neoblíbenější. Řada výzkumů i praktických použití dokládá, že snížení příjmu sacharidů má na ztrátu hmotnosti opravdu významný vliv a navíc napomáhá i jiným prospěšným procesům. Mimo jiné pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu i cukru v krvi a také účinně snižuje chuť k jídlu. Ve výsledku tedy nemusíte své tělo ani tolik přemáhat, protože jednoduše už nemáte tak velký apetit.

Stále však platí, že vynechat všechny sacharidy zdravé není. Naše tělo potřebuje „palivo“, díky kterému je schopné fungovat a vy můžete podávat výkony, na které jste zvyklí. Klíčem ke správné nízkosacharidové dietě je především zaměřit se na typ sacharidů, které přijímáme a omezit sacharidy, které jsou nezdravé a nepřináší nám nic dobrého.

Pryč s pečivem

Pečivo je velkým zdrojem sacharidů. Vítězem v této kategorii je zvlášť bílý chleba a jiné bílé pečivo, které kromě sacharidů obsahují jen velmi málo dalších hodnotných látek. Bílé pečivo neobsahuje oproti jiným zdrojům sacharidů téměř žádnou vlákninu a v podstatě nic dobrého vašemu tělu nepřináší. Bílé pečivo byste tedy měli naprosto vyloučit.

Nahradit jej můžete celozrnnými výrobky nebo pečivem, které je deklarováno jako nízkosacharidové. V dnešní době je již výběr poměrně velký a není tak složité vhodné pečivo sehnat.

Správná svačina

Nejčastěji lidé hřeší při nevhodném výběru svačiny. Lidé často nevědí, do čeho by si správně měli mezi jídly zakousnout, a tak často i nevědomky volí naprosto nevhodné varianty plné sacharidů. Pokud potřebujete mezi hlavními jídly zahnat chuť nebo kručení v žaludku, zvolte svačinu nabitou bílkovinami a zdravými tuky. Dobrou alternativou mohou být například ořechy (ale pozor, jen přírodní a nesolené) anebo mléčné neslazené výrobky jako je tvaroh, kefír a další.

Základem je snídaně

Mnoho lidí si neodkáže odpustit sladkou snídani. Ta však vaše tělo po ránu pošle úplně nesprávným směrem. Nálož sacharidů po ránu vás možná krátkodobě nabudí, ale brzy vám energie dojde a po zbytek dne budete už pořád jen toužit po další náloži sacharidů, která by vás opětovně „nakopla“. Místo sladké snídaně volte vejce, šunku, sýr, zeleninu a třeba kousek celozrnného pečiva. Pokud si nedokážete sladké ráno odpustit, můžete se odměnit malým kouskem hořké čokolády. Zapomeňte ale na koblihy, sladké pečivo nebo musli plné cukru.

Skoncujte s cukrem

Budete-li eliminovat svůj denní příjem cukru, jste na půli cesty za pevným zdravým a správnou hmotností. A většinou stačí udělat jen několik drobných změn. Přestaňte sladit čaj či kávu, zapomeňte na slazené limonády, vyhněte se kupovaným ovocným jogurtům a raději se doma připravte vlastní s použitím skutečného ovoce. Cukr se umí rafinovaně skrývat a najdete ho i tam, kde byste ho nečekali. Zapomeňte také na hotová jídla do mikrovlnky, často skrývají nálož cukru, soli a konzervantů, které vám určitě neprospějí.

Zapamatujte si

Mějte na paměti alespoň několik základních bodů, které vám pomohou dodržovat nízký denní příjem sacharidů a usnadní vám cestu k vytoužené postavě a pevnému zdraví.

  • Jezte více vlákniny.
  • Nevynechávejte zeleninu. Naopak ji přidejte ke každému jídlu. Preferujte čerstvou zeleninu bez dresinků.
  • Plánujte dopředu. Mějte na týden připravený plán jídla, aby se vám nestalo, že pak v záchvatu hladu sníte, co vám přijde pod ruku.

Nízkosacharidová strava vám pomůže nejen zhubnout, ale také zlepší vaši celkovou kondici a zdraví. Ale neznamená to, že máte zapomenout na všechny sacharidy. Vaše tělo si na změnu potřebuje postupně zvyknout a velký šok by mu neprospěl. Pokud zažíváte po vysazení sacharidů pocit slabosti, měli byste své stravování konzultovat s nutričním specialistou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button