CvičeníPéče o tělo

Během těhotenství se cvičení vzdávat nemusíte. Každý trimestr má ale svá pravidla

Dva proužky na těhotenském testu dokáží život zcela obrátit vzhůru nohama. Své o tom ví každá žena, která si tento moment prožila. Pro mnoho maminek je to dlouho očekávaná zpráva, pro jiné zase nečekaná novina. Ať už je to jakkoliv, vždy to znamená, že váš život se musí změnit. Ze dne na den byste měly přestat pít alkohol, případně kouřit, je dobré objednat se ke gynekologovi na vyšetření, musíte zkontrolovat veškeré léky, které berete, zda jsou vhodné i pro těhotné ženy atd.

A naskytne se jistě také otázka, jak je to se cvičením? Musíte se více šetřit? Jaký pohyb je pro vás a vaše miminko zdravý? Rozdělíme si tedy těhotenství podle trimestrů a nastíníme si, co a jak cvičit.

První trimestr

Na počátku těhotenství bývají typické ranní nevolnosti. Toto období bývá pro každou ženu velmi náročné i z důvodu velké únavy a řady změn, které bezprostředně pociťuje. Zde je důležité řídit se signály svého těla a pokud si chcete odpočinout, tak spěte. Nemá cenu se nijak přetěžovat nebo se nutit do fyzické aktivity, na kterou nemáte sílu. Ideální je tedy zahrnout do svého harmonogramu krátké procházky na čerstvém vzduchu a snažit se šetřit.

Pokud patříte k těm šťastným, které tyto potíže neřeší, můžete se věnovat v podstatě většině aktivit tak jako před otěhotněním. Jen se vyhněte posilování s váhou, zvedání těžkých věcí a také hopsání na trampolínách a prudkým doskokům. Mimořádně vhodná je také jóga nebo pilates a jakékoliv protahovací cvičení, které vám pomůže uvolnit bolestivou pánev. Důležité je správně dýchat a také se soustředit na zádové svaly, které budete v pozdějších fázích těhotenství hodně potřebovat.

Druhý trimestr

Druhý trimestr bývá mezi maminkami docela oblíbený. Většinou totiž ustupují počáteční obtíže prvních třech měsíců a zároveň se ještě nedostavuje vyčerpání typické pro konec těhotenství. Toto období je charakteristické vylučováním hormonu elastinu, který má vliv na větší elasticitu všech vazů. Důvod je jednoduchý – tělo se takto postupně připravuje na porod. To s sebou nese některé potíže zejména se zády nebo s ploskou nohy. Proto je výhodné pořídit si kvalitní obuv, která je dobře odpružená.

V druhém trimestru už není dobré cvičit v poloze na břiše. Dobré je začít posilovat prsní svaly, které se vám později budou hodit při kojení, a pokračujte také v posilování zádových a mezilopatkových svalů. Doporučujeme také cvičení v bazénu, plavání nebo pro zdatnější i aquaerobik. Vaše tělo ve většině případů bude tím nejlepším vodítkem pro to, co dělat můžete a co nikoliv. Proto jej bedlivě sledujte a nechte se jím vést.

Třetí trimestr

Třetí trimestr je spojen s typickými bolestmi bederní páteře a kloubů. Pokračuje také propad nožní klenby, přidávají se otoky nebo bolesti nohou. Bránice také začíná kvůli zvětšujícímu se břichu tlačit na hrudník, což může znesnadňovat dýchání. Posilování břišních svalů již vynechte. Zaměřte se na protahovací a uvolňovací cvičení na záda. Vhodné je cvičení na velkých míčích nebo ve vodě, kdy se tělo odlehčí.

I když už může být dost obtížné věnovat se jakékoliv fyzické aktivitě, je to dost důležité. Neseďte tedy jen doma a alespoň jednou denně se běžte projít, protáhněte, cvičte dýchání. Při porodu se to bude velmi hodit.

Každá fáze těhotenství má své zásady, které je dobré dodržovat. Pokud si vůbec nevíte rady, je vhodné obrátit se na vašeho lékaře, případně se zapsat do kurzů cvičení pro těhotné. Certifikovaný lektor by vás měl dokázat všemi cviky bezpečně provést a doporučit vám i další vhodný pohyb. Hlavně se nebojte, vaše tělo dokáže zvládnout více, než si myslíte.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button