Jídlo a stravováníNávod

Co jste o másle nevěděli. Možná není až tak nezdravé, jak se traduje

V posledních několika letech získalo máslo špatnou reputaci. Řada lidí jej zcela odsoudila jako nevhodný zdroj tuků, které je lepší raději úplně vyřadit z jídelníčku. Na jeho místo přišel margarín nebo jiné smetanové pomazánky. Je ale máslo skutečně tak nezdravé? Nejedná se jen o další mýtus, který ovládl svět stravování?

Máslo si zaslouží trochu napravit pověst. Není ve skutečnosti zas až tak špatné a rozhodně by ve vašem jídelníčku mělo mít své místo. Když budete číst dále, zjistíte proč.

Obsahuje v tucích rozpustné vitamíny

Máslo skutečně obsahuje vitamíny, a to zejména ty, které jsou rozpustné v tucích. Jedná se o vitamíny A, E nebo K2. Vitamíny A a E najdete v hojném množství i v jiných potravinách, takže máslo není zas tak nezbytným zdrojem, ale ohledně vitamínu K2 je máslo dost důležité. Vitamín K2 zaručuje správné zpracování vápníku, což je nezbytné pro zdraví zubů a kostí. Jeho nedostatek může vést k osteoporóze, rakovině nebo kardiovaskulárním chorobám.

Obsahuje zdravé tuky

Tuky byly v posledních letech také hromadně démonizovány, ale není třeba je všechny házet do jednoho koše. Některé tuky jsou naopak velmi důležité a zdravé. A máslo právě takové tuky obsahuje. Dopřát si malé množství másla denně v rámci snídaně nebo večeře rozhodně nemusí být špatný nápad.

Oproti margarínu je zdravější

Již nějaký ten pátek se ví, že mediální masáž ohledně zdravého margarínu byla jen velká bublina. Margarín ve skutečnosti není vůbec zdravou alternativou másla a pokud nemusíte, rozhodně jej nejezte. Máslo oproti němu obsahuje zdravé živiny a tuky a je také samozřejmě chutnější a bez tolika chemických látek a konzervantů. Margarín prý dokonce zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Obsahuje butyráty

Jedná se o mastné kyseliny, které jsou zdraví velmi prospěšné. Běžně jsou produkovány bakteriemi v tlustém střevě, když přijdou do kontaktu s vlákninou. Tyto kyseliny jsou hlavním důvodem, proč vláknina dokáže odvést dobrou práci a udělat v našem těle tolik pozitivního. Dostatek butyrátů je také zárukou udržování stabilní hmotnosti a vhodného využívání energie. Celkově dokonce díky nim máme menší pocit hladu a jíme méně nezdravých potravin. Mají také protizánětlivé vlastnosti a chrání trávicí systém před negativními vlivy.

Přispívá ke snížení obezity

Opravdu? Vždyť nám celou dobu tvrdili něco úplně jiného. Máslo bylo roky neprávem považováno za jednoho z viníků stále se zvyšující obézní populace. Ale není to tak, máslo naopak dokáže proti obezitě bojovat. Konzumace vysoce tučných mléčných výrobků nijak nepřispívá k rozvoji metabolických poruch, které za obezitou většinou stojí. Jsou-li tyto výrobky konzumovány s mírou a dle stravovacích doporučení, nemohou vám uškodit.

Je velmi chutné

Použijete-li při přípravě pokrmů máslo, bude vám jídlo lépe chutnat. To je průkazné a jisté. Takového jídla se snadněji nasytíte a nebude vás poté „honit mlsná“, protože vaše chuťové pohárky nebyly dostatečně uspokojeny. Nebojte se tedy máslo zařadit do svého každodenního vaření. Pamatujte, že všeho s mírou a nemůžete šlápnout vedle. Můžete jej využít při tepelné úpravě řady pokrmů. Jen pozor na smažení, na to se příliš nehodí.

Obsahuje kyselinu linolovou

Poctivé farmářské máslo, které je vyrobeno z čerstvého mléka od zdravých krav je skvělým zdrojem kyseliny linolové. Jedná se o velmi důležitou látku, která má významné pozitivní efekt na fungování metabolismu a běžně se prodává komerčně jako doplněk stravy. Jenže tyto doplňky obsahují daleko více různých plniv a konzervantů než skutečné kyseliny linolové. Jsou tedy jen velmi málo účinné a přitom často velmi drahé. Nevyhazujte peníze z okna – a raději si pořiďte kostičku kvalitního másla, které si můžete dopřát každý den jako jistý zdroj této důležité kyseliny.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button