Péče o těloZdravé tipy

Ženy potřebují spát déle než muži. Jejich mozek totiž pracuje jinak a komplexněji

Spát potřebujeme úplně všichni, a právě nedostatek odpočinku během noci může mít z dlouhodobého hlediska vážné dopady na naše zdraví. Není však pravda, že bychom všichni měli nutně spát oněch doporučovaných 8 hodin denně. Délka spánku, který naše tělo potřebuje, je velmi individuální a závisí na mnoha faktorech.

Určitě jste si sami povšimli, že jsou lidé, kteří bez problémů fungují, když si dopřejí 6 hodin spánku, a jsou i tací, kteří bývají i po 9 hodinách malátní a unavení. Obecně se traduje, že tyto rozdíly jsou dány zejména životním stylem, náročností práce apod., ale vědci nedávno zjistili, že potřeba spánku je odlišná i mezi pohlavími. Studie ze Severní Karolíny odhalila, že ženy trpí nedostatkem spánku více než muži.

A důvod není překvapivý – ve svém volném čase se daleko častěji věnují rodinným povinnostem, dětem a domácím pracím. Tyto činnosti ale nelze považovat za odpočinek a na relaxaci jim tedy zbývá daleko méně času než mužům. Výzkum také odhalil, že ženy v produktivním věku si dopřávají delší spánek než muži, ale přesto hodnotí svůj spánek jako nedostatečný a nekvalitní. Jen osm procent mužů si stěžovalo, že trpí nedostatkem spánku častěji než jedenkrát do týdne, zatímco takových žen bylo až 20 procent.

Ženská doména – multitasking

Ženy mají sklon k multitaskingu – běžně vykonávají více věcí zároveň a nepřipadá jim to nijak obtížné. Jenže právě kvůli tomuto nastavení využívají určité kapacity v mozku daleko více než muži. Jejich myšlení a určitá centra mozku pracují intenzivněji, a potřebují tedy také delší odpočinek.

Vyšší komplikovanost ženského mozku se dá vysvětlit i evolučně. Centrální nervová soustava žen byla adaptována na jinou formu vnímání. Ženské úkoly se točily okolo dětí a jejich schopnosti musely být zaměřeny zejména na empatii, citlivost a týmovou práci. U žen je propojení obou hemisfér mozku daleko komplexnější, což jim umožňuje provádět některé úkoly, na které muži nestačí. Ale taková náročná činnost si žádá také větší odpočinek.

Ten by podle výzkumu měl být až o dvacet minut delší než u mužů. Ženy také zcela přirozeně raději vyhledávají klid a stabilitu a nerovnováha, únava nebo jiné podobné vlivy je psychicky deptá a neumožňuje jim dobře fungovat. Zatímco pro muže může být tlak motivující, pro ženy většinou vytváří stres.

Jak to vymyslela evoluce

Nabízí se ale otázka, proč tedy ženy ze své podstaty dostávají (zejména kvůli péči o děti) spánku méně než muži. Příroda by přeci s tímto také měla nějak počítat. Je ale třeba si uvědomit, že naše společnost je dnes nastavená jinak, než tomu bylo v dobách dřívějších. Tehdy, pokud měla žena děti, stávaly se ty a domácnost jejím jediným povoláním. Toto nastavení je však pro nás již velmi vzácné. Dnes ženy sice vstávají v noci k plačícím dětem, ale řada z nich hned ráno odchází do běžného zaměstnání. Toto nastavení tedy vlastně nakládá na ženy dvakrát tolik práce, než kolik měly dříve.

Některé zastánkyně feministického hnutí přesně i tento problém vnímají jako další téma pro revoluci ve společnosti. Tvrdí, že aktuální nastavení je takové, které vyhovuje mužům, ale pro ženy je likvidační.

V rámci studie bylo také zjištěno, že ženský spánek je téměř ve všech fázích života lehčí než ten mužský, a daleko snadněji se naruší vnějšími vlivy. Ženy jsou citlivější na zvuky, a proto se tak snadno probudí, když dítě pláče – a muž často ani nic nezaregistruje. Řada žen navíc trpí poruchami spánku už v době těhotenství a potíže se opět přihlásí během menopauzy, kdy ženám komplikují spánek návaly horka.

Kolik je dost?

Zajímavé je také to, že lidé jsou jediným živočišným druhem, který se dobrovolně připravuje o spánek. A to i přesto, že to pro ně nemá žádný zásadní přínos. Přitom je dokázané, že pokud v noci trvale spíme méně než 6 hodin, narušuje se náš imunitní systém a zvyšuje se riziko různých nemocí. Nedostatek spánku také výrazně přispívá ke vzniku psychiatrických poruch či kardiovaskulárních onemocnění a vede ke vzniku nadváhy.

Nejčastěji se uvádí, že bychom měli spát 6–8 hodin denně. Podle vědců se ale individuální potřeby člověka mohou lišit i o několik hodin. Právě ženy prý mají větší tendenci podceňovat důležitost spánku a častěji se spokojí s tím, že vstávají nevyspalé a unavené.

Ideální dobu spánku poznáte tak, že byste se během dne neměli vůbec cítit ospale – a to ani po jídle nebo k večeru. Je také možné, že vaše tělo potřebuje spánek více rozdělit. Přes noc vám tedy postačí třeba jen šest hodin, ale tělo potřebuje další dvě doplnit v průběhu dne. Spánek je velmi individuální, a proto je nejlepším řešením prostě poslouchat vlastní tělo.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button