NávodZdravé tipy

Díky těmto rostlinám vás komáři ani mouchy obtěžovat nebudou. Zkuste tyto přírodní repelenty

Léto je jedním z nejoblíbenějších ročních období. Jenže náladu a možnost užít si venkovní aktivity a posezení nám občas kazí nezvaní návštěvníci – hmyz. Tyto drobné potvůrky mají v celém ekosystému své nenahraditelné místo, ale když dojde na to, že obtěžují nás a zpříjemňují nám život, nemáme s nimi slitování.

A co hůř – nejen, že vás hmyz atakuje venku, ale ani doma nemáte klid. Přes den okny nebo otevřenými dveřmi nalétají dovnitř mušky, komáři a další hmyz, který znečišťuje vaše jídlo a může vás velmi obtěžovat. Co pomáhá? Samozřejmě můžete zvolit různé repelenty, dát do okna síťky, využít plácačky a podobné způsoby. Ale když by vám někdo řekl, že existuje jednodušší a rychlejší způsob? Něco, co hmyzu ani nedovolí překročit hranice vašeho obydlí? Možná budete překvapeni, ale některé rostliny toto umí. Hmyzu vůbec nevoní a širokým obloukem se jim tedy komáři, vosy včely i mouchy vyhýbají. Pokud si tyto rostlinky pořídíte od vaší domácnosti a postavíte je třeba do oken, hmyz se vašemu bytu či domu obloukem vyhne a vy budete mít vytoužený klid.

Bazalka

Použití bazalky se neomezuje jen na vaření. I květináček této skvělé bylinky na okně vám může pomoci odehnat od vašeho bytu nepříjemný hmyz. Tato bylinka má silné aroma, které ale většině druhů hmyzu příliš nevoní. Navíc, pro larvy komárů je dokonce tato rostlinka toxická, takže si komáři dávají velký pozor, aby se v její blízkosti nepohybovali. Pokud navíc denně budete konzumovat bazalkový čaj, je možné, že se od vás hmyz bude držet dál, protože některé vonné esence budou cítit i z vašeho potu.

Měsíček lékařský

Tato krásná a oblíbená rostlinka je populární především pro své zklidňující a léčivé schopnosti. Do vašeho domova přinese krásné žluté nebo oranžové květy, které vaši domácnost oživí a prozáří a navíc ji ochrání před invazí komárů, včel, vos nebo much. Tato květina obsahuje v přírodě se vyskytující insekticid, který hmyzu nedovolí přiblížit se k vašemu oknu ani na několik metrů.

Voňatka citrónová

Tato květina má velmi silnou vůni, což ostatně naznačuje i její netradiční název. To z ní dělá skvělého strážce vašeho domova před hmyzem. Její silné aroma ale zároveň nemusí vyhovovat ani vám, ani vašim domácím mazlíčkům. Voňatku tedy není dobré pěstovat v uzavřených prostorech, ale raději venku na balkoně či zahradě, kde aroma tolik nevdechujete a více se rozptýlí do okolí.

Levandule

Pro řadu lidí je levandule mimořádně oblíbenou bylinkou, kterou používají třeba tehdy, když se jim nedaří usnout nebo potřebují relaxovat. Levandule má skutečně silný terapeutický potenciál a mít ji například umístěnou v ložnici je jistě dobrý nápad. Naopak se vyhněte tomu, aby byla na místech, kde chcete být produktivní. Zcela nevhodným místem je třeba vaše kancelář nebo pracovna, levandule by vás jen uspávala. Hmyzu její silná vůně nevoní a většina malých létajících tvorečků se jí vyhýbá. Jako malý bonus navíc jistě můžete ocenit to, že svou krásnou fialovou barvou jemně doplňuje každý interiér.

Meduňka

K dalším ryze relaxačním bylinkám můžeme zařadit i meduňku. Čaj z této bylinky je doporučován každému, kdo chce dobře a kvalitně spát, a také všem, kdo bojují se stresem a napětím. Dokáže mimořádně dobře uvolňovat a i jako dekorace působí hezky a nerušivě. Vůně jejich listů je jemná a nenásilná, ale přesto se jí většina hmyzu vyhýbá. Umístěte ji do ložnice a máte jistotu, že budete mít klidnou noc bez rušivého bzučení a ráno se neprobudíte s nepříjemnými štípanci.

Pokud se chcete zbavit hmyzu, není nutné hned běžet do obchodu nakupovat repelenty a jiné chemické koktejly. Nejen že nejsou ani trochu zdravé a také zrovna levné, ale je to zcela zbytečná investice. S pomocí těchto rostlin dosáhnete stejného efektu, a přitom ještě získáte hezký doplněk vaší domácnosti nebo zahrady.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button