Jídlo a stravováníZdravé tipy

Málo známý kvercetin: Antioxidant se skvělými účinky pro vaše zdraví

Kvercetin je druh rostlinného barviva, které patří do skupiny flavonoidů. Přirozeně se vyskytuje v různých potravinách a nápojích. Jedná se o antioxidant a má protizánětlivé účinky, které mohou pomáhat snižovat otoky, regulovat hladinu cukru v krvi a předcházet srdečním onemocněním. Výzkumy ukazují, že kvercetin v doplňcích stravy může také chránit zdraví mozku, podporovat imunitní funkce a pomáhat při regulaci hmotnosti. 

Má antioxidační účinky

V rámci normálního metabolismu produkuje lidské tělo sloučeniny zvané volné radikály. Volné radikály poškozují zdravé buňky, vyvolávají genové mutace, urychlují stárnutí a zvyšují riziko různých onemocnění, včetně srdečních chorob a cukrovky. Ukázalo se nicméně, že právě kvercetin působí proti škodlivým účinkům volných radikálů a dovede naopak odvrátit předčasné stárnutí nebo snížit riziko chronických onemocnění.

Má antimikrobiální účinky

Několik studií zjistilo, že kvercetin má širokospektré antibakteriální vlastnosti. Dovede například bojovat proti bakterii, která vyvolává onemocnění salmonela, stafylokokům nebo E. coli. Dále bylo také prokázáno, že brání růstu mikroorganismů rezistentních vůči lékům. To znamená, že kvercetin může pomoci, pokud vám klasická léčba antibiotiky nezabírá.

Chrání zdraví srdce

Kvercetin chrání zdraví srdce několika způsoby. Bylo prokázáno, že snižuje systolický i diastolický krevní tlak. Také pozitivně působí na hladiny cholesterolu a triglyceridy. Triglyceridy jsou typem tuku, který ve vysokém množství může zvyšovat riziko srdečních onemocnění.

Může pomoci při regulaci hmotnosti

Účinky kvercetinu na léčbu obezity hodnotil jen omezený počet studií na lidech, ale výsledky jsou slibné. Vědci zjistili, že u skupiny užívající kvercetin došlo k významnému snížení hmotnosti, indexu tělesné hmotnosti a měření obvodu pasu, boků a stehen. Ve skupině s kvercetinem se také snížilo celkové procento tělesného tuku, zejména v oblasti paží. Je nicméně zapotřebí dalšího výzkumu, aby se mohl prokázat pozitivní vliv této látky na regulaci hmotnosti.

Zdroje kvercetinu

Kvercetin se přirozeně vyskytuje v řadě rostlinných potravin, včetně:

  • Jablka
  • Bobuloviny
  • Třešně a višně
  • Citrusové plody
  • Hrozny
  • Hrušky
  • Chřest 
  • Brokolice
  • Kapusta
  • Cibule
  • Sladké brambory
  • Rajčata
  • Zelený čaj
  • Černý čaj
  • Červené víno

Kvercetin lze užívat také ve formě doplňku stravy. 

Doporučený příjem 

V současné době neexistuje žádná doporučená denní dávka kvercetinu pro celkové zdraví nebo prevenci nemocí. Za zmínku stojí, že hlavním zdrojem kvercetinu je ovoce a zelenina, přičemž výživová doporučení říkají, že dospělí by měli konzumovat 5 porcí ovoce a zeleniny denně. Kvercetin můžete užívat také ve formě doplňků stravy, bezpečnost a účinnost dlouhodobého užívání však nebyla dostatečně prokázána. V současné době je známo pouze to, že za bezpečné bylo považováno užívání až 1 gramu kvercetinových doplňků denně po dobu 12 týdnů.

Nežádoucí účinky

Obecně je kvercetin považován za bezpečný, pokud je získáván přirozenou cestou prostřednictvím potravin a nápojů. O doplňcích stravy s kvercetinem je toho sice známo méně, ale v klinických studiích nebyly zaznamenány žádné závažné vedlejší účinky. Mohou se však ve výjimečných případech objevit bolesti žaludku a reflux, zácpa, průjem, plynatost nebo i poruchy spánku. Kvercetin může ovlivňovat některé léky, včetně léků používaných k léčbě vysoké hladiny cholesterolu a příznaků alergie.

ZDROJ: https://www.health.com/quercetin-health-benefits-6825553
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Yaroslav Shuraev: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravy-osoba-zena-rajcata-8845647/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button