Jídlo a stravováníPéče o tělo

Příliš mnoho cukru – jaké známky vás na to upozorní?

Sladkými jídly si zlepšujete náladu, někdy prostě na něco takového máte chuť. Dáte si dortík, dezert, upečete ke snídani buchtu nebo připravíte sladké palačinky či lívance. Někdy si připravíte něco sladkého i na oběd. Takové buchtičky s krémem, krupičná kaše, to jednou za čas určitě chutná všem. Když se to však s cukrem přežene, je to v mnoha ohledech problém.

Spousta cukru zdraví nesvědčí

Ať už si dáte něco sladkého v podobě snídaně nebo si přes den dopřejete čokoládu či cokoliv jiného, bude v tom cukr a také tuk. Cukr se v nějaké formě přidává do takřka všech balených potravin, které kupujete v obchodech. Pravděpodobně do těla budete dostávat víc cukru, než obvykle. Přemýšlíte také nad tím, kolik cukru je příliš mnoho cukru?

Rafinovaný cukr a jeho náhražky jsou prokletím dnešní doby. Mohou způsobovat různé nemoci, onemocnění nebo mají vliv jen na celkovou malátnost. Když si chcete koupit nějaký balený produkt, vždycky je dobré si přečíst, co vlastně obsahuje. Ne vždycky musí jít o nápis cukr, ale tyto ingredience obsahují také mnoho cukru:

  • Kukuřičný sirup
  • Dextrin
  • Diglyceridy
  • Dextróza
  • Disacharidy
  • Třtinová šťáva
  • Fruktóza
  • Glukóza
  • Vysoce fruktózový kukuřičný sirup
  • Hydrolyzovaný škrob
  • Sladový sirup
  • Maltodextrin
  • Sladový cukr
  • Sorbitol
  • Sacharóza

Jak víte, se všemi těmito zdroji cukru, kolik ho vlastně do těla přijímáte den co den? Pozorujete některý z níže uvedených příznaků? Pak je určitě nejvyšší čas, aby se sladkosti na chvíli dostaly z vašeho jídelníčku pryč.

Velké chutě na sladké

Cukr je návykový, je to podobné jako kokain, alkohol či jiné látky. Bohužel se mu dnes nepřikládá taková důležitost jako jiným závislostem. Cukr stimuluje produkci dopaminu, tedy hormonu potěšení. Stejně jako jiné závislosti vytváří tělo toleranci k cukru, čím víc jej jíte, tím víc na něj budete mít chuť a to i ve chvíli, kdy nemáte hlad.

Nedostatek energie a únava

Orexiny jsou typ neuropeptidu a v hypotalamu jsou zodpovědné za cyklus spánku a bdění. Jsou citlivé na cukry a reagují na hladinu glukózy v těle. Dokonce i malé zvýšení glykémie brání přenosu neurálních signálů, čímž se vyvolává stav spánku. Jestliže zažijete chuť na cukr krátce po jídle nebo pití, může se stát, že se cítíte unavení a máte pocit, že by vám prospěl krátký spánek.

Zvýšení tělesné hmotnosti

Nadměrná konzumace cukru může způsobovat přírůstek na váze. Samozřejmě existují další hlediska jako úroveň aktivity, rychlost metabolismu a další věci. Tělo však spaluje cukr. Cukr, který nemůže ihned využít si uloží do zásoby, jako tuk. Kromě toho příliš mnoho cukru může vést k přejídání a to tím, že potlačí hormon leptin, který říká tělu, kdy má přestat jíst. Cítíte-li se unavení, bez energie a letargičtí z konzumace cukru, poté to vede také k méně cvičení a obecně menšímu pohybu. Vzestup hladiny glukózy v krvi stimuluje produkci inzulinu, aby se dostal zpátky do normálních hladin. Inzulin snižuje cukr v krvi, když kolísá nebo je příliš nízká, tělo si myslí, že potřebuje víc paliva. Tedy jíte, i když to není potřeba.

Časté nachlazení a chřipky

Příliš mnoho cukru snižuje imunitní systém. Flukóza snižuje aktivitu bílých krvinek, které jsou zodpovědné za zabíjení patogenů, jako jsou viry. Při zvýšení konzumaci cukru se stává, že je tělo náchylnější k tomu, aby se nákaza mohla pohybovat po těle. Právě tělo není schopno s nimi aktivně bojovat.

Nulové chuťové buňky

Mnoho lidí definuje sladkou chuť jako velmi příjemnou. Jazyk si zvyká na různé příchutě, cukr není výjimkou. Britští vědci zjistili, že lidé s nadváhou mají citlivou citlivost na sladké chutě.

Mozková mlha

Studie zveřejněná v časopise Neuroscience zjistila, že myši, které jsou krmené stravou obohacenou na nasycené tuky a rafinované cukry znamená snížení funkce mozku a to i za pouhé dva měsíce. Vysoké množství cukru ovlivňuje proteiny a neurotransmitery v mozku, které jsou zodpovědné za učení a paměť.

Kožní problémy

Kolagen je nejrozšířenější protein v těle a je zodpovědný za elasticitu pokožky. Přírodní molekuly cukru se váží na kolagen a pomáhají pohybovat kolagenovými buňkami. Příliš mnoho cukru v těle způsobuje, že kolagenové buňky jsou méně pohyblivé a způsobují tuhost tkání, včetně kůže. Ztráta elasticity v kůži se projevuje mimo jiné také s příchodem vrásek. Navíc cukr způsobuje buněčný zánět. Když se v těle objevuje chronický zánět, víte, že se objeví nějaké problémy.

Rakovina

V průběhu času mohou interní záněty a zvýšená produkce inzulínu způsobovat abnormální a rychlé rozmnožování buněk. Rakovinné buňky žijí na cukru, takže je to jeden z důvodů, proč je lepší omezit konzumaci cukru. Rakovina je považována za globální epidemii.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button