Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

13 věcí, které se stanou při pravidelné konzumaci zázvoru

Zázvor je jednou z nejzdravějších potravin, pomáhá na řadu onemocnění, v rámci prevence a podobně. Snad každý ví, že s ním můžete porazit nachlazení i rýmu. Původem pochází z Číny, ale v rekordním čase si našel cestu takřka do celého světa. Kořen zázvoru je nejdůležitější částí rostliny a využívá se k léčbě mnoha onemocnění a zdravotních problémů. Konzumací zázvoru budete tělu pomáhat. Budete-li konzumovat zázvor na denní bázi, pocítíte zlepšení v mnoha zdravotních aspektech. Přinášíme některé z nich:

Bojuje proti rakovinným buňkám

Zázvor má schopnost ničit ovariální národové buňky, navíc s vyšší rychlostí a s větší bezpečností ve srovnání s léky nebo chemoterapií. Konzumace zázvorových oddenků může snížit zánět střev, což minimalizuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Snižuje zánět

Hlavní sloučeninou, kterou v zázvoru najdete je gingerols a ta velmi úspěšně snižuje zánět a udržuje tělo na správné cestě, ve správném rytmu. Zázvor navíc může zmírnit bolesti svalů, sníží příznaky artritidy podobně jako snížení otoku. Kromě toho je zázvor doporučován ke konzumaci pacientům, kteří trpí diabetem, obezitou nebo Alzheimerovou chorobou.

Zástava žaludečních šťáv

Časopis Molecular Research an Food Nutrition prezentoval případové studie, kdy vědci porovnali některé sloučeniny zázvoru s kyselými blokátory. Tito vědci dospěli k závěru, že sloučeniny zázvoru pracují šestkrát lépe než léky. Ty mohou zvyšovat riziko vzniku vředů nebo dokonce mohou zvyšovat riziko k rakovině žaludku.

Zabraňuje ranní nevolnosti

Těhotné ženy jistě ví, že ranní nevolnosti jsou nepříjemné. Některé ženy uvádí, že zázvor pomáhá snižovat nevolnost a zvracení. Obvykle se předepisují tablety o obsahu 200mg zázvoru a ty se konzumují každé čtyři hodiny. Je však vždycky nutné toto konzultovat s lékařem.

Zmírňuje kašel i bolesti v krku

Pro tyto účinky se zázvor využívá velmi hojně. Vezměte několik plátků tohoto kořene, uvařte ve vodě a smíchejte s medem. Získáte vlastní přírodní lék, který uklidní překrvení nosní sliznice a také má blahodárný vliv na ucpané dutiny.

Zlepšuje trávení a zastavuje nadýmání

Zázvor je také jedna z bylin, které se využívá pro žaludeční problémy. Umí se velmi dobře vypořádat s žaludeční nevolností. Plátky zázvoru vařte po dobu několika minut a poté jí můžete osladit surovým medem. Zázvor pomáhá také při nadýmání. Lékaři obvykle předepisují 250 až 500 mg a to až třikrát denně. Vždy je dobré se poradit s lékařem.

Zmírňuje bolest hlavy

Potýkáte-li se s migrénou, pak je kombinace zázvoru, kajenského pepře a máty peprné pro vás ideální. Přidejte špetku kajenského pepře a lžičku sušené máty peprné a do toho na plátky nakrájený zázvor. Nechejte povařit, a pokud potřebujete, můžete na oslazení využít surový med.

Zklidňuje bolesti zubů

Chcete-li se zbavit bolesti zubů, pak pomůže, když budete třít syrový zázvor po dásních. Popřípadě můžete uvařit několik plátků zázvoru, nechat vychladnout a poté kloktat jako ústní vodu.

Stimuluje krevní oběh

Vezměte zhruba 50 gramů oddenků strouhaného zázvoru, dejte jej do plátna a vytlačte z něj šťávu. Tu dejte do hrnce, přidejte čtyři až pět litrů teplé vody. Tato metoda vám pomůže rozpustit nahromaděné toxické látky.

Další výhody, které jsou spojené s konzumací zázvoru:

  • Pacienti, kteří trpí svalovou zátěží, zejména pak sportovci, by měli smíchat zázvorovou pastu s kurkumou a postiženou oblast třete nejméně dvakrát denně
  • Lékaři radí pacientům po operaci žvýkat kus zázvoru, pomůže to proti nevolnosti a zvracení
  • Žvýkání kusu zázvoru těsně před jídlem může pomoci vzbudit chuť k jídlu a aktivuje trávicí šťávy
  • Většina lékařů radí pacientům, kteří mají cukrovku pít sklenici zázvorové vody v dopoledních hodinách a to před každým jídlem. To pomáhá při stabilizaci hladiny glukózy v krvi.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button