KrásaPéče o tělo

Nosit či nenosit? Úloha podprsenek se prý přeceňuje

O podprsenkách se vedou nekonečné debaty – nosit ji, nenosit ji, má být neviditelná nebo je v pořádku občas nechat kousek prádla vykouknout? Názory se různí a my rozhodně netvrdíme, že přinášíme nějakou ultimátní odpověď na to, jak by to mělo být. Z mnoha důvodů dnes ale ženy podprsenky nosit přestávají, anebo alespoň volí variantu, která je pohodlná, bez kostic a bez vycpávek.

Možná se bojíte podprsenku odložit ze strachu z toho, jak na vás lidé budou koukat. Ale přeci nemusíte bez podprsenky rovnou do práce nebo do divadla. Stačí nechat ji doma třeba když jdete na vycházku a uvidíte, zda vám tento styl vyhovuje nebo ne. Tyto důvody vás možná mohou přesvědčit alespoň to vyzkoušet.

Lepší spánek

Nosíte podprsenku i na spaní? Divily byste se kolik žen to skutečně dělá. Bohužel to ale není pro naše tělo zdravé. Nošení podprsenky zvyšuje teplotu prsní tkáně, a to je pak příčinou vyšší produkce stresového hormonu prolaktinu. Vyšší teplota zároveň snižuje množství melatoninu, který zaručuje klidný a dlouhý spánek. Navíc je nutné si přiznat, že s podprsenkou se budete cítit vždy méně pohodlně a ráno vás mohou čekat i nepříjemné otlačeniny.

Menší riziko rakoviny

Možná jste už slyšely o tom, že nošení podprsenky může přispívat ke vzniku rakoviny. Podle některých vědců je na vině to, že nošení podprsenky snižuje průtok lymfy v oblasti prsou, a tělo se tak nemůže samo dobře pročistit. V prsou se prý kvůli tomu hromadí mimo jiné i karcinogenní látky, které se do organismu běžně dostávají skrze jídlo, vzduch, vodu či léky a usazují se v něm. Toto tvrzení ale prozatím nebylo spolehlivě potvrzeno nebo vyvráceno, jde spíše o názor několika autorů. V každém případě se ale vyplatí myslet na to, že by vás podprsenka neměla nikde tlačit ani škrtit – a to bez ohledu na riziko rakoviny.

Bez bolesti

Pokud nemáte dokonale padnoucí podprsenku, zvyšujete zátěž ramen a přetěžujete tak zádové svaly, které jsou pak neustále v napětí. A to se může odrazit na mnoho věcech. Typickým projevem je například bolest hlavy. Pokud vás často bolí hlava a netušíte, co může být na vině, zkuste se zamyslet nad svým spodním prádlem. Jestliže chcete podprsenku nosit, pak rozhodně investujte čas i peníze do toho, abyste skutečně našly vaši velikost a nosily prádlo, které je kvalitní a dobře padnoucí.

Lepší dýchání

Tlak podprsenky může mít vliv i na vaše dýchání. Těsné prádlo stahuje hrudní koš a může způsobovat potíže. Špatné dýchání ovlivňuje fungování kompletně celého těla, počínaje dobře prokrveným a okysličeným mozkem. Malý obvod podprsenky snadno zapříčiní nedostatečné povrchové dýchání, u kterého vůbec nezapojíte bránici, která je pro zdraví těla zásadní.

Hezčí pleť

Dělají se vám občas v oblasti, kde nosíte podprsenku, pupínky? Za to může neprodyšný a upocený materiál, který póry doslova dusí a pokožka nemůže vůbec dýchat ani se pročistit. Nekvalitní a neprodyšné materiály tohoto spodního prádla, které máte na těle většinu dne, můžou způsobit podráždění kůže, potničky, opruzeniny, odřeniny i nejrůznější alergické reakce. Když už podprsenku, pak kvalitní přírodní materiál a nikde nic nesmí tlačit ani překážet.

Pevná prsa

Bojíte se, že když nebudete nosit podprsenku, budete mít brzy vytahaná prsa? Pokud nosíte podprsenky z obavy, že bez nich budou vaše prsa méně pevná, je tomu přesně naopak. Podprsenky na pevnost ňader nemají takový vliv, jak se dříve myslelo. Daleko důležitější je pravidelný pohyb, vhodná strava a samozřejmě genetika a věk, které hrají nakonec vždy tu nejdůležitější roli. S podprsenkou to příliš nesouvisí. Je to prý i proto, že podprsenky omezují růst prsní tkáně a prsa kvůli tomu celkově chřadnou mnohem rychleji.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

omentářů

  1. A co ženy, které mají bez podprsenky prsa až u pasu? A nejsou to jenom staré babky.

  2. Skoro pořád chodím bez podprsenky, beru si ji pouze k lékaři, abych, když se musím vysvléct, nestála před lékařenm jen tak. Cítím se uvolněnější, nikde mě nic netlačí a neřeže. Mám pevná pras č.3. tak proč ne.

Back to top button