Péče o těloPřírodní léčba

Proč je dobré pít teplou kurkumovou vodu v dopoledních hodinách?

Kurkuma je jedním z nejpoužívanějších koření na světě. Je to koření, které dodává kari charakteristickou oranžovo-žlutou barvu. Kurkuma je velmi dobré dochucovadlo; ale věděli jste, že jde také o skvělý přírodní doplněk, který umí působit na mnoho zdravotních problémů v lidském těle?

Přírodní lék

V kurkumě najdete aktivní přírodní složku, která se jmenuje kurkumin. Ta je plná živin, které podporují lidské zdraví. Jde o silnou antioxidantovou a protistárnoucí sloučeninu, která pomáhá zabránit rakovině. Studie ukázaly, že kurkumin může být použit jako skvělý protizánětlivý prostředek.

Po tisíce let Indiáni využívají tento přírodní lék k léčbě stovek nemocí a onemocnění. Síla kurkumy je tedy známa již tisíce let. Přírodní medicína se dostává do popředí a je tedy stále víc a víc lidí, kteří raději sáhnou po přírodní metodě. Co přesně kurkuma pro lidské tělo dělá a proč je skvělým lékem?

Podporuje kardiovaskulární zdraví

Kurkumin může hrát ochrannou roli, pokud jde o zdraví srdce. Studie ukazují, že kurkumin redukuje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje arytmii a také brání srdeční hypertrofii, čímž minimalizuje celkovou pravděpodobnost srdečního selhání. Jedna studie také zjistila, že pacienti, kteří podstupují bypass a konzumují čtyři gramy kurkuminu denně, mají snížené riziko srdečního záchvatu během pobytu v nemocnici, a to o neuvěřitelných 65 %.

Pomáhá cukrovce

Konzumace kurkumy je přirozený způsob, jak snížit hladinu cukru v krvi po jídle. Nicméně neměla by se konzumovat v kombinaci s léky proti cukrovce, protože může posílit účinky těchto léků, což může způsobovat hypoglykemii. Kurkuma pomáhá zabránit také diabetickým kardiovaskulárním komplikacím.

Podporuje zdraví mozku

Mozkový neurotrofní faktor (BDNF) je růstový hormon v mozku. Vědci prokázali, že nízká úroveň tohoto hormonu se spojuje s Alzheimerovou chorobu a jinými formami demence a duševních chorob. Výzkum naznačuje, že kurkumin může zvýšit hladinu BDNF, čímž se zpomaluje, nebo se předchází mozkovým a věkovým kognitivním deficitům. Kurkuma také bojuje se stresem, který souvisí s poškozením mozku a poruchami nálad, včetně deprese.

Pomáhá se zánětem

Zánět je jedním z hlavních obranných mechanismů vašeho těla. Když dojde k poškození buněk, zánět umožňuje tělu se zdravit. Chronický zánět se však může velmi rychle stát problémem. Hraje roli ve stovkách chronických a degenerativních onemocnění, včetně rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Tím, že bojuje proti zánětu, kurkumin chrání vaše tělo před těmito i dalšími zdravotními problémy.

Bojuje s rakovinou

Studie ukazují, že účinné látky kurkumy mohou zabránit růstu a šíření rakovinných buněk. Některé důkazy naznačují, že tento antioxidant může také zabránit rozvoji onemocnění.

Pomoc v artritidě

Kurkumin je protizánětlivý prostředek a zlepšuje tak příznaky revmatoidní artritidu. Pomáhá proti otoku kloubů, citlivosti a ztrátě mobility. Jedna ze studií zjistila, že kurkuma je účinnější než protizánětlivé léky.

Zlepšuje trávení

Žluč je hlavní látka, která se podílí na rozpadu jídla v žaludku. Kurkumin stimuluje žlučník, který produkuje žluč, což snižuje množství času, jenž stráví jídlo v žaludku. Zlepšuje tak příznaky poruchy trávení, jako například plynatost a nadýmání. Němečtí lékaři dokonce kurkumu předepsali pacientům se zažívacími obtížemi.

Funkce jater

Četné studie zjistily, že kurkuma zlepšuje celkovou funkci jater, regeneruje jaterní buňky. Také ukazuje, že hepatoprotektivní vlastnosti hrají roli při detoxikaci jater.

Podporuje dlouhověkost

Jako antioxidant kurkumin chrání buňky před volnými radikály. Pomáhá tak bránit předčasnému stárnutí, což může hrát roli v celkové délce života. Kurkumin také chrání před nemocemi, které se s věkem spojují, například před artritidou či Alzheimerovou chorobou.

Jak si připravit teplou kurkumovou vodu?

Jeden z hlavních důvodů, proč většina lidí nemá dostatek kurkumy, je to, že tělo kurkumin neabsorbuje snadno. Proto je důležité ji s něčím kombinovat, aby se absorpce zvýšila. Ideálně kurkumu smíchejte s černým pepřem. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak dostat svou denní dávku, je pít tuto kurkumovou vodu.

Konzumujte jednu čajovou lžičku prášku kurkumy a špetku černého pepře. To vše smíchejte ve sklenici teplé vody a tuto směs konzumujte každé ráno. Jestliže máte problémy se žaludkem, pak můžete posypat avokádo pepřem a kurkumou a konzumujte během snídaně. Můžete také toto koření kombinovat spolu s nějakým olejem nebo třeba s octovou zálivkou, kterou nalijete na salát.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button