Péče o tělo

13 problémů, které způsobuje nedostatek vody

K dehydrataci dochází z nedostatku vody, kdy jí tělo vyplavuje více, než mu dodáváme. To se může dít z několika důvodů, jako je zvracení, průjem, užívání drog, alkohol, pocení a nebo nedostatečný příjem tekutin.

Nicméně, kromě těchto extrémních případů, existuje i chronická forma dehydratace, která nemá náhlé a intenzivní formy. V prvních fázích dehydratace dochází k pocitu žízně. Centrum mozku vydá signál, který nám připomene, že je čas pít, což je silný motivátor. Pokud se však nový příjem tekutin nedostaví, můžete dojít k mnohem horším projevům dehydratace, než je jen pocit žízně.

Zde je 13 problémů, které způsobuje nedostatek vody:

Únava a ztráta energie

Enzymatická aktivita se zpomaluje v důsledku dehydratace tkání. Pocit únavy a rychlá ztráta energie jsou důsledkem nedostatečného pitného režimu.

Předčasné stárnutí

Zatímco tělo novorozence je složeno z 80-ti % z kapaliny, tento podíl u dospělých klesá na 70 procent. S postupem věku toto číslo stále klesá. Pokud chcete zabránit předčasnému stárnutí, je zapotřebí pít dostatečné množství tekutin.

Nadváha a obezita

Pocit žízně může být často zaměňován s hladem. V důsledku toho dochází k přejídání, protože tělo touží po potravinách bohatých na vodu. Předtím, než se do něčeho zakousnete, si dejte skleničku vody.

Vysoký a nízký krevní tlak

Objem krve v těle nestačí zaplnit celou řadu tepen, žil a kapilár. Z toho důvodu je důležitá voda, aby naředila krev a zaplnila tak prázdná místa. Nedostatek vody v těle pak přímo ovlivňuje krevní tlak.

Cholesterol

Dehydratace způsobuje ztrátu vody v těle a uvnitř buněk. Tělo se absenci vody snaží nahradit tím, že produkuje více cholesterolu.

Zácpa

Při žvýkání potravin se do tlustého střeva dostane velké množství tekutin. Při chronické dehydrataci však tlusté střevo reguluje nízké množství vody tím, že ji přesouvá do jiných částí těla. To způsobuje větší výdej energie a tedy únavu a ospalost.

Poruchy zažívání

Pro správné zažívání je potřeba dostatečné množství žaludečních šťáv. Čím menší je podíl vody v těle, tím horší je zažívání. To vede k problémům s nadýmáním, zácpou, hemoroidy a dalším zdravotním problémům.

Žaludeční vředy

Žaludek vylučuje určité množství hlenu s cílem chránit sliznici před zničením kyselými trávicími tekutinami, které produkuje. K tomu je však zapotřebí dostatečné množství vody. Jinak dochází k problémům.

Acido-alkalická nerovnováha

Dehydratace ovlivňuje enzymatickou produkci a má přímý dopad na okyselení těla.

Dýchací potíže

Sliznice dýchacích cest je mírně vlhká. To z toho důvodu, že filtruje vdechovaný vzduch od nežádoucích látek. Pokud však není dostatečně hydratovaná, nedochází ke správné filtraci a do těla tak proudí množství škodlivých látek, které způsobují další zdravotní problémy.

Ekzém

Pokožka potřebuje být vyživená i vodou. Naše tělo potřebuje dostatek vody, aby mohlo dýchat i skrze pokožku. Pokud je nedostatečný přísun tekutin, mohou se vyskytnou problémy s pletí v podobě ekzému a dalších kožních nemocí.

Zánět močového měchýře, močové infekce

Toxiny se v těle udržují z nedostatku vody. Močový měchýř je nevyplavuje a tak dochází k jejich usazení v těle. To vede k zánětu močového měchýře a rozšíření močové infekce.

Revmatismus

Dehydratace abnormálně zvyšuje koncentraci toxinů v krvi a buněčných tekutinách. Z toho důsledku se zvyšuje bolest kloubů v poměru ke koncentraci toxinů. Dostatečný příjem tekutin zabraňuje revmatismu a přecitlivění.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button