NávodPéče o tělo

Zdřímněte si po obědě. Dvacet minut spánku vám dodá víc energie než tři šálky kávy

Na světě jsou dva tábory lidí. Jedni nedají dopustit na pravidelné zdřímnutí po obědě a věří v jeho pozitivní dopady na své zdraví, jiní si myslí, že je to jen lenost a ztráta času. Jak to tedy se spaním po obědě vlastně je? Může vám skutečně pomoci lehnout si na dvacet minut a poté se opět vrátit do práce? Nebo se jedná o činnost, která naruší váš biorytmus a budete pak akorát unavenější? Pojďme se na to podívat blíž.

Spánku není dost

V prvé řadě je nutné zmínit, že řeč je o dospělých lidech. U dětí platí úplně jiná pravidla a jejich spánkové cykly fungují jinak. Mnoho zastánců spaní po obědě tvrdí, že většina z nás žije dlouhodobě ve spánkovém deficitu. Nejde totiž jen o to, jak dlouho skutečně spíme, ale také o to jak je náš spánek kvalitní. Mnoho lidí sice spí i osm hodin denně, ale jejich tělo si přesto nedokáže dostatečně odpočinout. Na vině může být konzumace nevhodných jídel, špatný životní styl, nedostatek pohybu, rušivé elementy jako je světlo nebo hluk a další. Náš spánek pak není dostatečný i přesto, že spíme zdánlivě dost dlouho.

Přirozený cyklus

Krátké zdřímnutí si po jídle je prý něco, co je dost hluboko zakořeněno v našem biologickém rytmu. Všichni přeci známe ten pocit, kdy se nám po jídle zavírají oči, zpomalí se tep a naše energie se soustředí na zpracování potravy. Je to naprosto přirozené a funguje to tak od pradávna. A dříve se lidé této únavě tolik nebránili. Při práci na poli si jednoduše po obědě lehli na pár minut do stínu a odpočívali. Dnes nám to bohužel náš životní styl neumožňuje. Je normální pracovat osm hodin v kuse a žádný šéf by asi neměl pochopení pro to, že si chcete po obědě na dvacet minut zdřímnout.

Jak na to?

Zdá se tedy, že pospat si chvíli po poledním jídle není vůbec špatný nápad. A pokud máte práci, která vám to umožňuje, je škoda toho nevyužít. Jak ale na to, aby spánek byl skutečně prospěšný a osvěžující?

Nejčastěji lidé řeší to, že se jim po poledni nedaří rychle usnout a tak oněch dvacet dopučených minut uběhne aniž byste „zabrali“. To se ale dá nacvičit. Zpočátku vám usínání během dne bude možná zabírat víc času, takže si musíte vyhradit v programu alespoň hodinu po poledni tak, abyste v té době měli k dispozici klidné, ideálně zatemněné místo ke spánku. Postupem času zjistíte, že pokud chcete skutečně dvacet minut spát, musíte počítat, že vám celý proces od ulehnutí do postele až po vstávání zabere asi 40 minut. Může se to zdát jako dlouhá doba, ale vaše efektivita práce bude po takovém odpočinku dvojnásobná.

Důležité je také omezit v dopoledních hodinách kofein. Kávičku si naopak dejte až po probuzení – příjemně vás nakopne do zbytku dne. Neméně důležité je také místo, kde budete spát. Ideální je to samozřejmě doma, kde určitě usnete nejrychleji, ale pokud máte například v zaměstnání odpočinkovou místnost, dá se to i tam. Důležité ale samozřejmě je, aby tam bylo temno a klid.

Na závěr je nutné říci, že je jen málo těch, kteří si to v rámci své práce mohou dovolit. Je jasné, že pokud jste řadový zaměstnanec, nikoho z vedení nebude zajímat, že je spánek po obědě zdraví prospěšný a podporuje i výkonnost. Pokud ale máte možnost zkusit to alespoň občas, například o víkendu, lze to jen doporučit. Důležité je ale nevstávat později než v 15 hodin, jelikož pak by mohlo dojít k narušení večerního spánkového cyklu.

I v dospělosti tedy prospívá odpočinout si po jídle krátkým spánkem. Není to žádný přežitek nebo něco, co by mohlo ohrožovat vaše zdraví. Nicméně je také třeba říci, že ne každý skutečně spát po obědě potřebuje. Člověk, která pravidelně dobře a vydatně spí v noci, nejspíš nebude potřebovat tuto spánkovou podporu během dne.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button