Přírodní léčbaZdravé tipy

Kašel – přírodní tipy, jak jej bez chemie odstranit

Kašel a potažmo nachlazení je nepříjemná komplikace, se kterou se snad každý z nás už někdy setkal. Podrážděné hrdlo a průdušky se snažíte co možná nejrychleji vyléčit. Když se k tomu všemu přidá ještě zánětlivý hlen, kterého se ne a ne zbavit, pak sáhnete po lécích z lékárny. Na nich je psáno, že rychle a jednoduše pomohou, odstraní hlen a také kašel. Léky samozřejmě mohou pomoci, ale vyzkoušejte nejdřív přírodu.

Nachlazení léčeno přírodou

Když na sobě pociťujete příznaky nachlazení, začnete si vařit bylinkové čaje, ve velkém do něj přidáváte med a zkoušíte další přírodní metody jako zázvor, česnek, cibuli a podobně. Během nachlazení se neobjevuje jen rýma, ale také kašel. Na vině jsou tomu bakterie a viry, které se v lidském těle usazují. Na začátku je obvykle kašel suchý a dráždivý, mnohdy máte krk v jednom ohni.

Postupem času se kašel mění, tvoří se hlen. Aby se hrdlo zklidnilo, a vy jste odstranili ten nepříjemný kašel sáhněte nejen k bylinkovým čajům, ale dalším jiným tipům z oblasti přírody. Ty pomohou zklidnit nejen hrdlo, ale napomáhají také k odstranění hlenů a celkovému vyléčení. Sáhnout můžete po lékořici, jitroceli, šalvěji, cibuli, zázvoru nebo eukalyptu. Vyzkoušejte některý z našich přírodních tipů!

Přírodní tipy pro léčbu kašle a nachlazení

Jste-li nachlazení, pak vyzkoušejte jednoduchý trik. Rozkrojte cibuli, párkrát do ní píchněte vidličkou a dejte do všech pokojů, na noc i k posteli. Nebo vyzkoušejte česnek, nastrouhejte na talířek a dejte do místnosti, kde se nejvíc pohybujete. I když možná ucítíte nepříjemný zápach, cibule a česnek pomáhají čistit vzduch od bacilů, kdy budete aromatickou vůni vdechovat, napomůže to hlenům při rozpouštění. Tento postup se doporučuje provádět minimálně tři dny. Cibuli a česnek dávejte denně čerstvé.

Inhalování s pomoci zázvoru

Inhalace může pomoci léčivé látky dostat hluboko do dýchacích cest. Vdechovat můžete čistou horkou vodu nebo také horkou vodu s éterickými oleji, bylinkami a podobně. Skvěle účinkuje také zázvor.

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného jablka
  • 0,5 litru vroucí vody

Jak postupovat:

Zázvor a jablko dejte do větší mísy, přelijte vroucí vodou a nechejte pět minut odpočívat. Poté vezměte ručník a po dobu deseti minut inhalujte výpary. Tuto metodu opakujte denně první tři dny.

Eukalyptový zábal hrudníku

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 5 kapek éterického oleje z eukalyptu

Jak postupovat:

Vše smíchejte a následně směsí potírejte oblast hrudníku, ideálně ráno a večer po dobu tří dnů.

Čaje proti kašli

Vyzkoušet můžete jeden ze tří čajů, které pomáhají proti kašli, rozpouštět hleny v krku a uklidňovat podrážděné hrdlo. Navíc může také pomoci uklidnit rýmu, zkrátka pomáhají proti nachlazení a dalších neduh. Jak si připravit tyto čaje?

Proti kašli

Co budete potřebovat:

  • 1 čajová lžička kořene lékořice
  • 1 polévková lžíce jitrocele
  • 3 dl vroucí vody

Jak postupovat:

Jitrocel a kořen lékořice smíchejte dohromady, dejte do šálku a přelijte vroucí vodou. Nechejte louhovat patnáct minut, sceďte a máte hotovo. Popíjejte dvakrát denně po dobu sedmi dní. Doporučujeme pokaždé uvařit si čerstvý čaj.

Na rozpuštění hlenů

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce jitrocele
  • 1 polévková lžíce slézových květů
  • 3 dl vroucí vody

Jak postupovat:

Jitrocel a slézové květy smíchejte, dejte do hrníčku a zalijte vroucí vodou, nechejte opět asi čtvrt hodinky louhovat, přeceďte a popíjejte dvakrát denně po dobu jednoho týdne.

Proti rýmě

Co budete potřebovat:

  • ½ čajové lžičky drceného kořene lékořice
  • 1 polévková lžíce květů slézu
  • 1 polévková lžíce šalvěje
  • 3 dl vroucí vody

Jak postupovat:

Šalvěj, květy slézu a kořen lékořice smíchejte, dejte do hrnečku a zalijte vroucí vodou. Nechejte patnáct minut působit, sceďte a pijte dvakrát denně přibližně sedm dní.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button