CvičeníKrása

Spalujte tuk pouhou chůzí: Musíte si hlídat jen jedinou věc

Chcete shodit nějaké to kilo navíc, ale sportu se štítíte a nedovedete si sami sebe představit, jak někde hopsáte ve fitku nebo běháte v parku? Není nutné chápat sport jen jako upocené a uhoněné trýznění, hubnout se dá snadno i obyčejnou chůzí. I ta však má svá pravidla. Rychlá chůze je jako dělaná pro efektivní spalování tuku. Jak ale chodit správně, aby se dělo přesně to, co se dít má, a kila šla zdravě dolů?

Hubnutí je nekonečné téma, kolem kterého se točí většina dámských magazínů a také rozhovorů mezi kamarádkami. Zejména před létem se různé weby předhánějí v tipech na hubnutí, které ale vůbec nemusí být efektivní nebo zdravé. Bez ohledu na roční dobu ale platí, že zdravý člověk může být jen tehdy, pokud má také ideální váhu. Nadváha, ale naopak i podvýživa, jsou vždy rizikové a nežádoucí. Hubnutí přitom ale nemusí být žádná věda – klíčem je vytvoření kalorického deficitu.

Hubnutí však nemá jen estetické důvody. Zejména nebezpečný pro zdraví může být viscerální tuk, který je uložen v břiše. Když je ho moc, roste zejména objem pasu a hrozí zvýšené riziko cukrovky nebo nemocí srdce. Platí, že u žen by obvod pasu neměl přesáhnout 88 cm, u mužů 102 cm. I s tímto vám může pomoci obyčejná chůze.

Jak hubnout chůzí?

Dostat se na svou vysněnou hmotnost nemusí být vůbec tak těžké, stačí, když se budete pravidelně hýbat. Bohatě postačí obyčejná chůze, i když u ní je potřeba dodržovat určitá pravidla. Především je nutné a pamatovat na to, že čím déle budete chodit, tím více bude tělo brát energii z tukových zásob. V žádném případě si však nemyslete, že docílíte toho, aby tělo spalovalo jen z určitých partií, tak to bohužel nefunguje. Tělo bude spalovat rovnoměrně, takže ženy například musí počítat i s drobným zmenšením hrudníku apod.

Proč se při chůzi tuk dobře spaluje?

Chůze, při níž ujdete 4 až 6 km za hodinu, je považována za zcela ideální a dostačující aerobní aktivitu střední intenzity. Cílová srdeční frekvence by se měla pohybovat okolo 50–70 % maximálního tepu. Právě takové cvičení, kdy se nepohybujeme v okolí našeho srdečního maxima, pomáhá nejlépe spalovat tuky, protože organismus po nějaké době začne jako energii využívat tuk. Jindy totiž využívá převážně cukr.

Spočítejte si správnou tepovou frekvenci

Je tedy nezbytně důležité hlídat si, v jaké tepové fázi se nacházíte – jen tak dosáhnete kýžených výsledků. Orientační výpočet je snadný: Od čísla 220 odečtěte svůj věk. Tímto způsobem získáte hodnotu doporučené maximální tepové frekvence. Z tohoto čísla si poté vypočítejte 50 a 70 % a získáte tak přibližný interval tepovky, v jaké byste se měli během chůze pohybovat.

Hlídejte si zónu spalování

Vhodnou tepovou frekvenci můžete snadno kontrolovat pomocí chytrých hodinek nebo náramků. Pokud je ale nemáte, zvládnete to i intuitivně: že se nacházíte v kýžené spalovací zóně, poznáte tak, že je vám teplo, mírně se potíte, jste lehce zadýchaní, ale stále můžete normálně mluvit.

Spalujte efektivněji

Pokud s chůzí teprve začínáte, zaměřte se spíše na mírnější tempo a kratší vzdálenosti. Postupně, jakmile si organismus na zátěž přivykne, je možné vzdálenosti zvyšovat. Pak se do spalovací zóny se dostanete rychleji a vydržíte v ní déle. Začněte na 15 minutách denně a každý týden zkuste chůzi o pět minut prodloužit, dokud se nedostanete třeba na hodinu čisté chůze. Později, až budete trochu vytrénovaní, je možné střídat rychlejší a pomalejší chůzi. Klidně můžete začít i s pomalejším během nebo praktikovat nordic walking při kterém zapojíte i horní polovinu těla.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/walking-for-weight-loss

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button