Péče o tělo

Lékaři varují, že byste tyto léky neměly míchat s těmito potravinami

Všichni víme, že léky na předpis musí být užívány, jak jsou předepsány. Je zde velmi důležité dodržovat dávky a načasování, stejně tak výživa během léčby. Některé léky a potraviny by však neměly být kombinovány. Ukážeme si přehled těch nejhorších možností, které vás mohou potkat.

Bronchiální spasmolytika

(k léčbě astmatu, zánětu průdušek a dalších plicních chorob)

Látky: theofylin, salbutamol

Zakázané potraviny: všechny potraviny a nápoje, které obsahují kofein

Obě látky stimulují nervový systém, tak se vyhněte kofeinu z důvodů úzkosti či přebytečné nervozity. Obzvláště buďte opatrní s teofylinem, protože kofein zvyšuje jeho toxické vlastnosti. Snižte příjem tučných jídel, které zvyšují biologickou dostupnost teofylinu, což může způsobit předávkování.

Léky, které snižují hladinu „špatného“ cholesterolu

Látky: atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, simvastatin, rosuvastatin, pravastatin

Zakázané potraviny: grapefruit

Grapefruit způsobuje náhlý nárůst absorpce léčiva, které zvyšuje riziko předávkování a vedlejších účinků. Proto jediná pilulka grapefruitu se vyrovná 20 pilulkám s vodou. Totéž platí i pro ostatní kyselé ovoce.

Antihypertenziva

(pro srdeční problémy a ledviny)

Látky: kaptopril, enalapril, ramipril

Zakázané potraviny: potraviny bohaté na draslík

Zvýšená hladina draslíku v krvi může vést k arytmii a dušnosti. Proto byste se měli vyhnout banánům, bramborám, sóje či špenátu v období léčby.

Antiarytmika

Látky: digoxin

Zakázané potraviny: lékořice

Lékořice obsahuje kyselinu, která může způsobit poruchu srdeční frekvence nebo dokonce infarkt. Tato látka je přítomní v cukroví, koláčích a pivu. Vláknina (otruby například) snižují účinnost léčiva. Byliny, jako senna nebo třezalka také snižují účinky digoxinu. Dopřávejte si tyto potraviny dvě hodiny před užíváním.

Léky na ředění krve a krevních sraženin

Léky: Warfarin

Zakázané potraviny: potraviny pro snížení srážlivosti krve a potraviny bohaté na vitamín K

Během užívání této látky byste měli snížit příjem brusinek, česneku, zázvoru a některých druhů koření (pepř, skořice, kurkuma). Tyto potraviny způsobují ředění krve a v kombinaci s warfarinem může dojít ke krvácení. Vitamín K snižuje účinnost léku, takže se vyhýbejte špenátu, řepě, zelí, brokolici a podobně.

Štítná žláza

Látky: levothyroxin

Zakázané potraviny: sója, kaštan, vláknina

Lidé, kteří užívají levothyroxin (Euthyrox, L-tyrox, bagothyroxs) by se měli vyhnout sóje a jídlům z této rostliny, protože blokuje účinnost tohoto léku. Kaštany a potraviny s vysokým obsahem vlákniny mají také podobné účinky.

Antibiotika

(pro bakteriální infekce)

Látky: tetracyklin, ciprofloxacin, penicilin

Zakázané potraviny: mléko a mléčné výrobky

Tyto antibakteriální látky ve formě sloučeniny vápníku, které se obtížné vylučují, se nalézají hojně v mléčných výrobcích. To vede k prudkému snížení účinnosti.

Léky proti bolesti

(záněty, bolesti svalů a hlavy)

Látky: ibuprofen

Zakázané potraviny: nealkoholické sladké nápoje

Ibuprofen (také znám jako Advil, genpril, proprinal) není v souladu s nealkoholickými sycenými nápoji. Obsahují totiž oxid uhličitý a kyseliny, které zvyšují absorpci léčiv a hromadění látky v krvi. Výsledkem je, že dochází ke zvýšené hladině toxinů v ledvinách.

Antidepresiva

Látky: všechny inhibitory monoaminoxidázy (tranylcypromin, fenelzin, nialamid)

Zakázané potraviny: potraviny bohaté na tyramin

Antidepresiva zahrnují inhibitory monoaminooxidázy, které společně s velkým množstvím tyraminu, mohou způsobit kritické zvýšení krevního tlaku. Tyramin, je aminokyselina, která se tvoří během stárnutí potravin bohatých na bílkoviny. Takže tuto látku najdete ve starých sýrech, masu, rybách, uzeninách nebo konzervách s masem.

Kombinace

Některé léky mají slabší nebo silnější účinky v kombinaci s jinými látkami. Z těchto důvodů je velmi důležité, abyste se poradili s lékařem, co a jak konzumovat. Vyhnete se tak nepříjemným zdravotním komplikacím a možným nežádoucím účinkům.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button