Jídlo a stravováníPéče o tělo

Zdravé stravování začíná už v obchodě. Naučte se správně nakupovat a plánovat

Chcete-li žít zdravě, je potřeba zaměřit se nejen na dostatek pohybu, ale také na kvalitní a vyváženou stravu. Právě to bývá pro mnoho lidí kamenem úrazu. Nejen že nevědí, co vlastně jíst a vařit, ale také netuší, že zdravá strava začíná již při nákupu. Jak tedy v obchodě vybírat správně, abyste skutečně mohli jíst zdravě a eliminovali riziko neúspěchu?

Vše se odvíjí od toho, jaký máte cíl. Většina lidí však touží aspoň nějaké to kilo shodit a také si navyknout jíst zdravě a správně, aby jim to nečinilo v budoucnu potíže a nemuseli se obávat jojo efektu. Prvním a velmi zásadním krokem při změně jídelníčku je přehodnotit potraviny, které si z obchodu přinesete domů. To je základ pro to, abyste se skutečně mohli stravovat zdravě.

Udělejte si jídelníček a pečlivě plánujte

I když to možná není vaše oblíbená aktivita, bez pořádného a pečlivého plánu se skutečně neobejdete. Bez plánu na to, co chcete jíst a vařit, si nebudete schopni sestavit vhodný nákupní seznam, který bude reflektovat všechno, co budete potřebovat. Snadno se vám pak stane, že si chcete uvařit večeři a zjistíte, že vám polovina ingrediencí chybí, a tak se zase spokojíte s mraženou pizzou.

Kupujte jen to, co potřebujete a co skutečně sníte

I když si možná myslíte, že mungo fazolky jsou zdravé, určitě je nekupujte, pokud s nimi neumíte vařit a ani si nejste jisti, jestli byste si je vlastně dali. Je to plýtvání jídlem a zbytečně si komplikujete cestu k úspěchu. Pořiďte si ale vždy pestrý výběr ovoce a zeleniny, brambory, rýži, luštěniny, ořechy, ovesné vločky, čerstvé maso, jogurt nebo vejce. To vše jsou zdravé a kvalitní potraviny, které by měly tvořit základ každého jídelníčku a ani ve vašich receptech se jistě neztratí. Řada studií také prokazuje, že nakupování předem promyšlených a sepsaných položek vede ke kvalitnějšímu jídelníčku a nižší hmotnosti.

Vybírejte jednoduchá a nutričně vyvážená jídla 

Možná vám chybí inspirace – v takovém případě není nic snazšího než kouknout na internet nebo do kuchařky a sepsat si pár kvalitních receptů na snadná a rychlá jídla, která budou tvořit kostru vašeho jídelníčku. Myslete na pestrost, časovou náročnost, ale také nutriční vyváženost. A také nedělejte změny příliš drastické – přechod na nový typ potravin by měl být postupný, aby si zvyklo vaše tělo i vaše hlava. Přehnaně radikální změny v jídelníčku ze dne na den často končí neúspěšným pokusem.

Bez nákupního seznamu do obchodu ani nechoďte

Nepromyšlený nákup nikdy nemůže dopadnout dobře. Nakoupíte daleko více věcí, než skutečně potřebujete, a také jejich výběr bude postaven na vašich aktuálních emocích a chutích – a to není ideální. Možná se také snadno necháte zlákat slevami nebo hezky vyhlížejícím obalem. Naopak dobře sepsaným nákupním seznamem šetříte čas, peníze, ale často také kalorie.

Pokud už máte vytvořený plán jídel, bude snadné sepsat si také seznam ingrediencí, které bude třeba nakoupit. Při plánování nákupu je také dobré vzít v potaz suroviny, které už doma máte. Není nutné si dělat velké zásoby. Zvláště pokud máte obchod za rohem, je lepší raději tam několikrát týdně zajít pro čerstvé suroviny než si doma hromadit jídlo.

V každém hlavním jídle byl měl být zdroj komplexních sacharidů (brambory, rýže, ovesné vločky, celozrnné pečivo, těstoviny….), kvalitních bílkovin (libové maso a ryby, mléčné výrobky, vejce, tofu, tempeh…) a tuků (rostlinné oleje, máslo, ořechy a ořechová másla, semínka…). Každé jídlo je také vhodné doplnit ovocem (cca 200 g denně) a zeleninou (cca 300 g denně). 

Mimo hlavních jídel většina lidí jí přes den také menší svačiny. Ty vás také mohou uchránit od zbytečného přejídání nebo chutí na sladké. Při plánování jídel vsaďte vždy na jednoduchost – zabráníte tomu, že se vám do vaření nebude chtít, budete unavení a raději si objednáte dovoz.

Pokud víte, jak vypadá obchod, kam se chystáte jít nakupovat, můžete si seznam připravit i podle toho, jak budete obchodem procházet. Většinou na začátku každého obchodu bývá ovoce a zelenina a ke konci to bývají potřeby do domácnosti.

Čtěte etikety a nenechte se zlákat reklamou

I když máte perfektní nákupní seznam, stále ještě nemáte vyhráno. V obchodech na vás číhá spousta marketingových taháků a nástrojů, jak vás zlákat ke koupi něčeho, co vůbec nepotřebujete a ani nechcete. Proto se také říká, že není dobrý nápad jít na nákup s kručícím břichem.

Je důležité zaměřit se také na pečlivé čtení etiket. Suroviny ve složení jsou psány sestupně –⁠ od nejvíce obsažené po nejméně se vyskytující surovinu v daném výrobku. Pokud tedy na prvních pozicích najdete cukr, sůl nebo jiné nepříliš zdravé suroviny, raději si takový výrobek vůbec nekupujte. Hlídat se vyplatí také množství nasycených tuků a aditiv.

Čerstvost především

Vyplatí se kupovat zejména čerstvé a co nejméně zpracované potraviny. Vyhnete se tak zbytečným přídavným látkám a dochucovadlům. Není však třeba bát se ani mražených nebo konzervovaných potravin – vždy záleží na jejich konkrétním složení. Především se vyhýbejte různým předpřipraveným výrobkům, jako jsou smažené sýry, hranolky, rybí prsty apod.

Některé uličky raději vynechte

Stále platí pravidlo: co si domů nekoupíte, to nebudete jíst. Pokud tedy víte, že vás nesmírně lákají čokolády a tyčinky, je nejjednodušším řešením se těmto uličkám zcela vyhnout. Při nakupování se soustřeďte na váš seznam, a i když bude sekce se sladkostmi volat velmi hlasitě, zkuste odolat, doma budete vděční, že jste to zvládli.

ZDROJ: https://www.health.harvard.edu/blog/eating-better-3-keys-to-shopping-healthfully-at-the-grocery-store-2017032411333

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button