Jídlo a stravováníZdravé tipy

Dýně jsou trendy, ale jsou také zdravé?

Podzim symbolizuje kromě spadaného listí a pošmourného počasí také Halloween a s ním i jeho nejznámější symbol – dýně. Ta se objevuje nejen v obchodech, ale také na pultech restaurací a kaváren ve formě dýňových polévek, dýňového rizota, dýňového dortu či latte. Z dýně se stal jednoduše fenomén a kdo na podzim nekupuje, nevaří, nebo nevyřezává dýni, jako by ani nebyl. Je ale dýně skutečně zdravá a může být vhodnou součástí našeho jídelníčku?

Dužina poskytuje sacharidy, v semínkách najdeme tuky

Z pohledu makroživin obsahuje dýně především vysoké množství sacharidů. Je jich asi 5–10 g na 100 g dýně v závislosti na odrůdě. Kromě toho je i bohatým zdrojem vlákniny, kdy v dužině jí najdeme přibližně 1,5 g na 100 g, ve slupce je jí ale dokonce více než 13 g na 100 g dýně. Proto se vyplatí slupku neloupat, ale jíst ji také – zejména u dýně Hokkaido je to naprosto bez problémů. V samotné dužině mnoho tuku nenajdeme, zato semínka jej obsahují až z 50 %.

Jaké vítamíny a minerály přináší?

Prakticky veškeré potraviny jasně žluté nebo oranžové barvy obsahují vitamín A ve formě karotenoidů. Dýně v tomto směru není žádnou výjimkou. V dýni nalezneme z karotenoidů relativně vysoké množství beta-karotenu, ale kromě toho je tam i spousta luteinu a zeaxanthinu, které se taktéž řadí mezi žluté pigmenty. Všechny tři látky v těle mají roli silných antioxidantů a tělu dokážou prokázat skutečně velmi dobrou službu. Co se minerálů týče, v dýni lze najít poměrně vysoké množství draslíku, což je jistě dobrá zpráva, protože získat jej dost jen ze stravy bývá v dnešní době obtížné. Má však i nezanedbatelné množství hořčíku, železa, nebo vitamínu C. 

Tepelná úprava neškodí

Obvykle dýni nějak tepelně upravujeme, což může být z hlediska vitamínů nežádoucí. Je sice pravda, že obsah vitamínů skupiny B a C může mírně poklesnout, u karotenoidů je to vlastně naopak. Výzkumy ukazují, že tepelnou úpravou se jejich vstřebatelnost spíše zvyšuje. Teplo totiž narušuje integritu buněčné stěny a membrány karotenoidů, a ty se poté lépe vstřebávají do našeho organismu a ten je umí efektivněji využít.

Pomáhá proti oxidačnímu stresu

Pravidelná konzumace zeleniny a ovoce na nás má pozitivní vliv zejména díky látkám s antioxidačním účinkem, které lidské tělo chrání. V případě dýně to jsou převážně již zmíněné karotenoidy a vedle nich také polyfenoly. Tyto známé sloučeniny mají silný antioxidační účinek a usnadňují našemu tělu boj s kyslíkovými radikály, které se v těle vyskytují.

Jakou dýni vybrat?

Téměř všechny dýně se dají jíst, ale ne všechny se pro konzumaci dobře hodí. Divoce rostoucí druhy skutečně nejsou moc chutné, ale s těmi se na pultech obchodů samozřejmě nesetkáte.

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido patří mezi nejpopulárnější druhy dýní. Má méně tuhou slupku než jiné, takže se dá po tepelné úpravě bez potíží konzumovat. Jsou spíše menší a mají sladkou chuť, která se hodí zejména na vaření polévek nebo sladkých receptů.

Máslová dýně

Ačkoliv má máslová dýně spíše bledou až našedlou barvu, uvnitř vás překvapí jasně žlutou dužinou. Má menší množství semínek než jiné druhy a hodí se skvěle na polévky nebo jako příloha k masu.

Špagetová dýně

Špagetová dýně má protáhlý tvar a barvu mezi žlutou až žluto-oranžovou. Po uvaření se z ní dají snadno “trhat” jednotlivá vlákna, a proto může připomínat uvařené špagety – odtud tedy její název.

Dýně Goliáš

Je skutečným rekordmanem mezi dýněmi, protože některé plody dokážou dorůst velikosti až 30 kg a v porovnání s jinými druhy dýně má také vyšší podíl vody. Z toho důvodu není tak chuťově výrazná, ale dá se využít při pečení nebo na kompoty.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button