Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Účinný přírodní lék proti kašli si vyrobíte z bobkového listu

Během roku se často potýkáme s nachlazením, které může doprovázet nepříjemný kašel. Často nás trápí přes den, v práci, doma, ale i v noci, kdy nás budí ze spaní. V lékárně se to jen hemží nejrůznějšími léky, sirupy a pastilkami. Chcete-li však přírodní lék, pak se poohlédněte ve vaší kuchyni. V následujících řádcích získáte recept na úžasný a přírodní lék na kašel, který vám navíc dodá dostatek energie.

Zázrak jménem bobkový list

Bobkový list je původem z Malé Asie a později se rozšířil do Středomoří. Jde o velmi aromatické koření, které dochutí a ozvláštní jakékoliv jídlo, je hojně využíván v kuchyni, kde se používá nejčastěji v sušeném stavu. Jestliže ho však vyzkoušíte v syrovém stavu, pak zjistíte, že jeho chuť je hořká. Bobkový list obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které mají na lidské tělo blahodárné účinky.

V bobkovém listu najdete vitamíny A a C, dále železo, draslík, hořčík, vápník. Když budete bobkový list pravidelně přidávat do svého jídla, pak se váš zdravotní stav celkově zlepší. Kromě vitamínů a minerálů má také bobkový list antibakteriální, antioxidační, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Antioxidanty, které jsou v něm obsaženy, účinně pomáhají v boji proti cukrovce a také pomáhají lidskému tělu, aby účinně zpracovávalo inzulín.

Další účinky

calm-your-cough-with-this-effecitive-bay-laurel-leaf-syrup2Bobkový list pomáhá při léčbě migrény a také pomáhá při pravidelné menstruaci. Umí zmírnit revma, léčit problémy s močovým měchýřem, tišit modřiny a oděrky. Rovněž také pomáhá při nachlazení. V bobkovém listu najdeme také enzymy, které pomáhají v těle rozkládat proteiny a potrava se tak tráví rychleji. Jde tedy o rostlinu, která má opravdu široké spektrum účinků, které ocení všichni.

Bobkový list, jak už bylo výše zmíněno, má řadu užitečných funkcí, mimo jiné pomáhá také v boji s kašlem, umí jej mírnit a postupně odstranit. Můžete si v pohodlí domova vyrobit také svůj domácí sirup, který je vynikající a pomáhá účinně tišit kašel. Recept je jednoduchý, zvládne jej připravit každý a všechny uvedené suroviny jsou běžně dostupné.

Recept na domácí sirup proti kašli

Potřebujeme:

  • 6 bobkových listů
  • 5 dcl vody
  • 6 lžic cukru (doporučujeme hnědý cukr)
  • 1 citrón

Příprava:

Do hrnce nalijte vodu a dejte ho na sporák. Přidejte bobkové listy a hrnec přiklopte, vodu nechte vařit 6 – 10 minut. Sceďte tekutinu z hrnce a přidejte do ní cukr a vymačkanou šťávu z citrónu. Následně ji přelijte do nádoby, ve které můžete sirup uchovávat a máte hotovo.

Konzumujte jednu lžičku sirupu několikrát denně, ideálně pokaždé, když ucítíte, že se na vás chystá intenzivní záchvat kašle.

Sirup můžete konzumovat studený i teplý,  vydrží vám 4 – 5 dní. Jestliže se u vás objevují další příznaky nachlazení, po konzumaci sirupu můžete sníst jeden plátek citrónu. Tento sirup je velmi účinný v prevenci proti suchému kašli, dokonce jeden z nejúčinnějších.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button