Zdravé tipy

Jak se vyspat do růžova? 4 triky pro kvalitní spánek

Jestli poslední dobou špatně spíte, je na čase s tím něco udělat. Spánek je klíčový nejen kvůli regeneraci organismu, ale i pro naše celkové zdraví a pohodu. Poradíme, jak se vyspat do růžova díky 4 jednoduchým trikům.

Proč je kvalitní spánek důležitý?

Náš organismus během nočního odpočinku prochází dvěma fázemi, které se opakovaně střídají – REM fáze a NREM fáze. Obě jsou klíčové pro regeneraci organismu, ale i ukládání informací do paměti. 

Pokud je odpočinek nedostatečný a některá z fází je ochuzená, podepíše se to nejen na naší vitalitě, ale i celkovém fyzickém a psychickém zdraví, hormonální rovnováze a kvalitě paměti. Vědci dokonce zjistili, že nedostatek spánku souvisí s obezitou a nadváhou. Malé zásoby energie se tělo snaží dohnat přes den skrze jídlo a my můžeme začít přibírat.

Mozek během spánku neodpočívá, ale pracuje na plné obrátky. V noci je dokonce aktivnější než za dne. A když ho nenecháme udělat jeho práci, může se nám to vymstít. Jestli chcete být zdraví a plní síly, hlídejte si kvalitu odpočinku. 

Podle odborníků je ideální doba spánku 7,5 až 8 hodin. Tak dlouhý čas stačí k tomu, aby se obě REM i NREM fáze vystřídaly v dostatečném množství a organismus plnohodnotně zregeneroval. 

Špatně se vám usíná a v noci se budíte? Nebo ráno vstanete a necítíte se dobře? Pak je nejvyšší čas zapracovat na kvalitě spánku. Přinášíme osvědčené tipy, jak na to.

Uklidňující okolní prostředí

Vytvořte si ke spánku tu správnou atmosféru. Ložnice by měla být oddělená od pracovního prostoru. Ideálně by v ní neměly být ani žádné rušivé vlivy jako je televize a další elektronika. Potřebujete se uvolnit, protože máte život samý stres? 

S tím vám může pomoci šikovně zvolená barevná kombinace v pokoji. Tak například modrá barva dle vědců zpomaluje tep a pomáhá člověku rychleji usnout. Není divu, že na ni v ložnicích narazíte nejčastěji. Obdobné uklidňující účinky má i harmonická bílá či jemné tóny šedé.

Stejně tak důležitá je i kvalitní postel, matrace a samozřejmě ložní prádlo. Dbejte na to, aby bylo z příjemného materiálu a nijak vás nedráždilo. Pokud bydlíte v městské zástavbě, určitě si pořiďte závěsy, které zastíní pouliční lampy a dovolí vám nerušeně spát. 

A nakonec malá rada – větrejte a nepřetápějte. V dobře větrané místnosti s nižší teplotou se vám dle odborníku bude spát lépe než tam, kde je vydýcháno, horko, případně suchý a dráždivý vzduch. 

Pozor na jídlo před spaním

Poslední jídlo byste měli sníst 2 až 3 hodiny předtím, než si půjdete lehnout. To má hned dva důvody:

  1. S plným břichem se špatně usíná.
  2. Pokud se najíte těsně před spaním, zrychlí se vám tepová frekvence, jelikož tělo začne trávit.

V případě, že vás ve večerních hodinách přepadne hlad a vy už se za chvíli chystáte do postele, můžete si dát například bílý jogurt nebo si nalít skleničku neslazeného kefíru. Rozhodně ale už nejezte nic těžkého. Zároveň si dávejte pozor na kořeněná a ostrá jídla k večeři. Pokud na ně nejste vyloženě zvyklí, žaludek by mohl protestovat.

Hýbejte se. A každý den!

Díky sportu do těla vyplavujeme hormony štěstí. Posiluje také naši imunitu, srdce i plíce. Navíc se při němpěkně unavíme, a tak se nám v noci lépe usíná. Pokud z nějakého důvodu nemůžete sportovat, choďte alespoň na procházky. Nebo zkuste plavání. To nezatěžuje klouby. A proto ho mohou dělat i čerstvé maminky, úraze nebo senioři, kterým už neslouží pohybový aparát tak, jak by potřebovali. Pro růžový spánek je základem vyčerpat zásoby energie. Pak se to spí jedna báseň!

Pozor na to, co večer pijete

Čemu byste se v pozdních hodinách měli vyhnout?

  • Alkoholu. Ač se po něm snadněji usíná, narušuje REM fázi spánku. Organismus dostatečně nezregeneruje a vy nebudete odpočatí.
  • Kofeinu. Zelený a černý čaj, káva. Ale i energetické nápoje a některé limonády. Kofein byste neměli konzumovat alespoň 6 hodin před ulehnutím. Jinak se vám bude špatně usínat.
  • Nadměrnému množství vody a jiných tekutin. Když to přeženete, v noci se několikrát vzbudíte s tím, že potřebujete na toaletu. I to se nepříznivě odrazí na celkové kvalitě spánku.

Zdroje: Goldea.czKomparito.czHealthline.com

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Podobné články

Back to top button