Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Trápí vás výpadky paměti? Procvičujte ji těmito aktivitami a nepodceňujte prevenci

V obchodě marně vzpomínáte na to, co jste chtěli koupit, a po návštěvě u přátel si nemůžete vzpomenout, jak se vlastně jmenovali lidé, o kterých mluvili. Tyto situace jsou první, které by vás měly upozornit na to, že s vaší pamětí není vše zcela v pořádku. Zhoršená paměť může souviset s mnoha faktory. Mezi hlavní příčiny patří věk, ale v poslední době se zhoršené paměťové funkce objevují i u lidí, kteří prodělali nemoc covid-19.

Koronavirus způsobuje poruchy mozku, které se projevují mimo jiné i poruchami soustředění, paměti či nejasností myšlenek. Tento stav odborníci označují jako „mozková mlha“. Podle všeho by se jej ale mohlo podařit zvrátit pravidelným tréninkem paměti. Ten navíc prospěje každému, nejen těm, kdo s nedostatky své paměti aktuálně bojují.

Pomůže grapefruit

Koho by to napadlo, že tohle kyselé ovoce může mít na paměť pozitivní vliv. Je to proto, že kyselejší potraviny, jako je grapefruit, obsahují spousty kyseliny listové. Právě ta má schopnost naši paměť zlepšovat a zvyšovat také rychlost zpracování informací. První věcí, kterou pro svou paměť můžete udělat, je zařadit do svého jídelníčku aspoň půlku grapefruitu denně. Dejte si ale pozor, pokud berete nějaké léky – grapefruit s nimi často bývá v kontraindikaci. Mezi další potraviny obsahující kyselinu listovou patří: listová zelenina, další citrusy, fazole, avokádo či banány.

Zábava, která pomůže

Na dlouhé večery s rodinou se vybavte pořádnou zásobou deskových her. Právě ty vám mohou pomoci nejen strávit kvalitní čas spolu, ale také procvičit vaše mozkové závity a paměť. Vědci zjistili, že u dospělých lidí, kteří pravidelně hrají deskové hry, je o 15 procent nižší pravděpodobnost rozvoje demence – a to už rozhodně není zanedbatelné číslo. Vyplatí se tedy hrát hry – a klidně zavzpomínejte i na ty klasické, které vám už léta leží ve skříni.

Dopřejte si kávu

Pokud milujete tento lahodný černý nápoj, máme pro vás dobré zprávy. Pravidelné pití kávy může být totiž prospěšné i pro váš mozek. Kofein má totiž pozitivní vliv na paměť. Výhody jsou nejvýraznější u lidí středního věku a u seniorů nad 65 let. Obecně totiž platí, že paměť je nejlepší ráno a s průběhem dne se zhoršuje. Výzkumy ale ukázaly, že pokud si dopřejete kávu, tento syndrom se vás netýká a paměť bude stejně dobrá po celý den. Vždy však platí, že by se neměla překračovat doporučená denní dávka – tedy maximálně 300 mg kofeinu za den, což odpovídá asi 3 šálkům kávy.

Nezapomínejte na pohyb

Všichni tušíme, že fyzická aktivita je dobrá pro srdce, ale možná jste nevěděli, že dokáže prospívat i našemu mozku. Vědci zjistili, že aerobní cvičení zvyšuje velikost hipokampu, tedy části mozku, která má vliv na paměť. Obecně se doporučuje aspoň 150 minut týdně mírné aerobní aktivity, jako je rychlejší chůze, nebo 75 minut intenzivní aerobní aktivity, jako je běh nebo plavání, aby byl vliv pohybu na procesy v našem mozku patrný.

Myslete na společnost

Během pandemie koronaviru je to se sociálními kontakty poněkud náročnější, ale přesto bychom na ně neměli rezignovat. Pravidelné posezení s přáteli nebo aspoň pravidelná komunikace jsou ideální rozvičkou i pro váš mozek. Prý i jen 10minutový rozhovor s kamarády dokáže přinést výrazné zlepšení paměti a také posílení celkových kognitivních schopností.

Stresu dejte sbohem

Všichni víme, že stres škodí – a to nejen našemu tělu, ale také paměti. Zvýšená míra stresu, úzkostí a obav má neblahý vliv na naše zdraví i na naše kognitivní schopnosti. Bylo zjištěno, že stresový hormon kortizol, který se tvoří ve zvýšené míře ve chvílích stresu, souvisí se ztrátou krátkodobé paměti, zejména u starších lidí. Jak proti stresu bojovat? Existuje celá řada metod – odborníci například doporučují meditaci, odpojení od sociálních sítí, méně sledování televize a také pravidelné cvičení.

Pryč s nadváhou

Nevhodná a kalorická strava přidává nejen kilogramy, ale může mít negativní vliv také na naši paměť. Nezdravé stravovací návyky mohou ovlivnit zdraví mozku. Na vině je zejména strava složená z nadbytku cukru. To může vést k poklesu mozkových funkcí, jako jsou demence a zmenšení mozku. Pokud tedy chcete udržet svou mysl v perfektní kondici až do vysokého věku, zaměřte se na zdravou stravu a omezte příjem cukrů a nezdravých tuků.

Zvažte návštěvu lékaře

Pokud se vám zdá, že se paměť zhoršuje skutečně rychle a vy nevíte proč, není důvod odkládat návštěvu lékaře. Ten vás vyšetří a může určit příčinu vašich potíží a začít ji však léčit. Paměť i další mozkové funkce jsou nezbytné pro prožití kvalitního stáří, tak to nenechte na náhodě.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-memory#TOC_TITLE_HDR_3

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button