DetoxikaceJídlo a stravování

Proč vzniká kocovina a jak se jí vyhnout?

Bez alkoholu si většina z nás nedovede představit oslavy a různé slavnosti. Je to jednoduše přirozená součást zábavy a radostných chvil… Nicméně jen do té doby, než se další den ráno probudíme s kocovinou, která nám bude bolestivě připomínat, kolik jsme toho předešlého dne vypili. Vysvětlíme vám, proč kocovina vzniká a jak můžete velmi efektivně minimalizovat její projevy.

Co způsobuje kocovinu?

Kocovina je stav zhoršení fyzického a psychického stavu po nadměrné konzumaci alkoholu. Obvykle se jedná již o dobu, kdy v krvi alkohol není přítomen a naše tělo jej odbourává. Je způsobena hned několika faktory:

Dehydratace

Právě ta je z velké míry odpovědná za to, že se další den probudíme s velmi nepříjemnými pocity. Alkohol totiž doopravdy organismus dehydratuje, takže pokud jste společně s jeho konzumací dostatečně nepili vodu nebo jiné nealkoholické tekutiny, je dost pravděpodobné, že vás nečeká hezké ráno. Nejčastěji se ráno probudíme s pocitem sucha v ústech a celé dopoledne nemáme potřebu jít na toaletu. Právě to je projev dehydratace, kterou nyní z hodiny na hodinu nespravíme a něco si tedy budeme muset vytrpět.

Genetika

Alkohol se v organismu rozkládá enzymaticky, a to ve dvou krocích. Nejprve z alkoholu vzniká acetaldehyd, a ten je následně oxidován až na kyselinu octovou. Tento druhý krok hraje zásadní roli v tom, jak silná naše kocovina druhý den bude. Platí totiž, že acetaldehyd je pro lidské tělo podstatně toxičtější než alkohol samotný. Pokud v těle setrvává dlouho, budou naše pocity výrazně méně příjemné. Množství enzymu, který rozkládá acetaldehyd na kyselinu octovou má každý z nás jiné. Proto lidé různě snáší konzumaci alkoholu a někdo ani po pořádně pijatice nemá výrazné potíže.

Konzumace nalačno

Je dokázáno, že když konzumujete alkohol po jídle nebo současně s jídlem, hladina alkoholu v krvi nedosáhne takové úrovně, jako když jej pijete nalačno. Určitě tedy pomůže, pokud společně s pitím budete dostatečně jíst.

Kongenery

Tyto látky mají při vzniku kocoviny ústřední roli. Vznikají při fermentaci vybraných alkoholických nápojů. Jsou to vlastně nositelé příjemné chuti a aroma alkoholu. Bohužel jejich nevýhodou je, že snižují šanci, že se probudíte další den bez následků. Typicky je obsahují nápoje, jako je brandy, whiskey, rum či červené víno. Naopak skoro se nenachází v ginu, vodce, pivu či v bílém vínu.

Kvalita spánku

Špatný spánek ranní kocovině jistě neprospěje. Po pití alkoholu totiž není spánek nikdy příliš kvalitní a obyvkle ani nenaspíme doporučených 7-9 hodin. Při pití alkoholu totiž obvykle vydržíme vzhůru a při síle daleko déle než bez něj, ale to se nám nehezky vymstí již další den ráno. Přitom dostatečný a kvalitní spánek je základním předpokladem pro to, aby naše tělo dokázalo toxický alkohol řádně a rychle odbourat.

Odbourání alkoholu je náročný proces

Naložit s alkoholem představuje pro naše tělo poměrně náročný proces. Zvládne to, ale něco ho to stojí. Typicky je eliminace alkoholu v těle spojena s vyšším oxidačním stresem a vznikem prozánětlivého prostředí v organismu. Při odbourávání alkoholu také v těle vznikají metabolity, které mohou také hrát důležitou roli při vzniku ranní kocoviny. Acetaldehyd je neurotoxický metabolit, který je pro naše tělo daleko toxičtější než samotný alkohol. Rychlost jeho zpracování je tedy naprosto klíčová.

Jak zmírnit kocovinu?

Základním pravidle by samozřejmě bylo nepít, nebo si dopřát skutečně jen skleničku či dvě. Ne vždy se ale podaří toto dodržet. Mezi další efektivní pomocníky může patřit především dostatečná hydratace prostřednictvím nealkoholických nápojů, dále pak dostatečný spánek nebo výběr vhodného alkoholu s nízkým obsahem kongenerů, které negativně ovlivňují vznik kocoviny. Dejte si ideálně pivo, bílé víno, gin nebo vodku a nepřehánějte to s mícháním.

Pomohou i doplňky

Některé rostliny či rostlinné extrakty vám mohou pomoci zmírnit projevy kocoviny. Jde zejména o sibiřský či červený ženšen, opuncii či extrakt z kurkumy. Nečekejte ale zázraky, nicméně i jako placebo to může fungovat dobře.

Zkuste zvolit hned po ránu lehké jídlo, třeba proteinový nápoj. Díky obsaženému cysteinu vytvoříte o trochu více vašeho přirozeného antioxidantu glutathionu, který vám usnadní práci s toxickými látkami ve vašem těle. Můžete si dopřát také pilulku hořčíku, vitamínu C nebo B-komplexu. 

Krajním řešením pak může být jedna tableta Ibalginu či Aspirinu. Kocovinu tak samozřejmě nevyléčíte, ale alespoň můžete zmírnit některé nepříjemné projevy a zvládat návrat do normálního života lépe.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hangovers/symptoms-causes/syc-20373012

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button