Přírodní léčbaZdravé tipy

Top 20 nejzdravějších nápojů!

Všichni víme, že sladké a šumivé nápoje mohou způsobit spoušť ve zdraví a nacházejí se všude.

Z televizních reklam propagujících i dietní nápoje v lákavém jídelním lístku prezentovaného v naší oblíbené restauraci, leží všude uměle oslazené nápoje.

Naštěstí existuje spoustu dalších zdravých nápojů, z nichž si můžete vybrat. Tyto nápoje mohou nejen pomoci vašemu zdraví, ale mohou okořenit vaší každodenní rutinu.

Takže, jaké jsou top 20 zdravé nápoje a co je činí tak zdravými?

Top 20 zdravých nápojů

Citronová voda

Brusinková šťáva

Zelený čaj

Pampeliškový čaj

Čaj z kopřivy

Kurkumový čaj

Malinový listový čaj

Melounová šťáva

Petrželová šťáva

Borůvkový džus

Višňová šťáva

Melasa

Kokosové mléko

Kefír

Rostlinné mléko

Aloe vera šťáva

Bazalkový čaj

Zelených zeleninové nápoje

Kombucha

Tmavá horká čokoláda

1. Citronová voda

Citróny nabízejí více než příjemné vůně a kyselou chuť. Jasně žluté ovoce přichází s potenciálním použitím z čištění a vůni vašeho domu ke zlepšení vašeho zdraví. Dejte citron do vody, napomáháte tím kožním buňkám, zlepšíte vlasy nebo přidáte roky do našeho života využitím výhod citronů. Samozřejmě, že citrony jsou známy tím, že mají vysoké množství vitaminu C, jediným citronem, který vám nabízí přibližně 51 procent, aby byly splněny vaše denní potřeby vitamínu C.

2. Brusinková šťáva

Většina lidí si myslí,že brusinky jsou jen jako lahodný doplněk k oslavám ve formě brusinkových džusů, omáček, nádivek a dekorací. Brusinky jsou bohaté na minerály podporující zdraví, které jsou zásadní pro všestranné zdraví. Je známo, že ukládají složky, které chrání před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami, a to není ani polovina toho, čeho brusinky dokážou. Mohou zlepšit oxidační stres, zánět a močovou antibakteriální adhezi, aby se zabránilo infekci močových cest.

3. Zelený čaj

Zelený čaj je druhý nejpoužívanější nápoj na světě za vodou. Zelený čaj vyrobený z nekvašených listů údajně obsahuje nejvyšší obsah silných antioxidantů zvaných polyfenoly, což je jeden z nejlepších zdravých nápojů na světě. Antioxidanty jsou molekuly, které bojují proti volným radikálům, které jsou buňkami poškozující sloučeniny, které poškozují DNA a dokonce způsobují buněčnou smrt. Výzkum poukazuje na to, že volné radikály přispívají k procesu stárnutí, stejně jako k rozvoji řady zdravotních stavů, včetně rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

4. Pampeliškový čaj

Pampeliškový čaj je v horní části seznamu zdravých nápojů a má své místo mezi nejlepší detoxikační nápoji také.

Pampelišky jsou všude, viditelně přítomné po většinu roku. Díky tomu obnovují své minerální zdraví na vyčerpanou půdu. Pampeliška se používá pro artritidu, dnu, žaludeční bolesti hlavy, ekzém a kožní onemocnění – a je výborná pro detoxikaci v důsledku působení na játra. Celá rostlina, zejména kořeny, pokud je pražená a může být použita jako náhražka kávy. Vysoký obsah inulinu, zejména během podzimní sezóny, činí z kořenů pampelišky dobrý zdroj potravy prospěšné pro bakterie střev.

5. Kopřivový čaj

Pokud jste někdy šli ven a utrhli jste listy z kopřivy omylem s holými rukama, víte, že máte pocit, jako byste byli napadeni skupinou rozzlobených včel. Ouch! Navzdory tomu, že je na dotek bolestivá, je tato podceňovaná rostlina velkou léčitelkou.

Kopřiva je prospěšná jako játrový tonik a omlazovač. Má podpůrné účinky na oběh, imunitní systém, močový systém, nervový systém, respirační trakt, trávicí trakt a endokrinní systém. Její vysoký obsah hořčíku může být důvodem pro schopnost čaje z kopřivy nejen snížit otoky nohou a menstruační křeče.

6. Kurkumový čaj

Kurkuma rychle roste na popularitě po celém světě, zejména zlatý mléčný nápoj. Curcumin je jednou z hlavních aktivních složek v kurkumě, které jí dávají výhody. Obvykle se kombinuje s bromelainem nebo černým pepřem pro zvýšení absorpčních a protizánětlivých vlastností. Kurkuma je již dlouho používána v čínské a indické medicíně jako protirakovinový prostředek, který chrání proti širokému spektru stavů, včetně Alzheimerovy choroby, zubů, revmatoidní artritidy, sprains a rany.

7. Červený maliníkový listový čaj

Maliníkový má dlouhou historii v oblasti zdraví žen, zejména během těhotenství a porodu, který pomáhá předcházet krvácení. Kvůli jeho vysušujícím účinkům taninů se listy používají jako ústní voda při pardentóze, při průjmech, kožních stavech, abrazi a infekci močových cest. Maliníkový list má vysoký obsah živin, včetně vitaminů B, vápníku a železa, které mohou pomáhat odvrátit nejrůznější nemoci.

8. Vodní meloun šťáva

Je přirozeným zdrojem nejsilnějších antioxidantů. Možná, že žádné jiné plody nejsou tak hydratační než meloun. Poskytuje dobré podávání vitamínu C a vitamínu A, zejména díky koncentraci beta-karotenu. Krásná červená barva je zdrojem silného karotenového antioxidantu známého jako lykopen, který může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prostaty. Překvapivě má ​​meloun vyšší koncentraci lykopenu než jakékoliv jiné známé ovoce nebo zelenina.

9. Petrželová šťáva

Je poměrně malá středomořská bylina, která ponechává příjemnou prezentaci na talíři. Pitná petrželová šťáva může snížit riziko vzniku rakoviny, jako je rakovina prsu, prostaty a kůže. Vysoké množství flavonoidů, známé jako apigenin, činí z ní silnou antioxidační a protizánětlivou bylinu. Folate v petrželce podporuje kardiovaskulární zdraví tím, že snižuje prozánětlivý homocystein, a petržel nabízí ochranu před širokým výběrem poruch, včetně astmatu, aterosklerózy, cukrovky, rakoviny tlustého střeva a dalších.

10. Borůvková šťáva

Je vynikající volbou pro přidání do vaší stravy, protože nejen skvěle chutná, ale má nejvyšší antioxidační kapacitu celého čerstvého ovoce. Borůvkové nápoje zlepšují kontrolu glukózy a snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko srdečních onemocnění a cukrovky později v životě. Anthokyanin, antioxidant nacházející se v borůvkách, je velmi účinným imunologickým léčitelem a antibakteriálním činidlem, který zabraňuje infekcím. Suroviny mají překvapivě vysoký obsah železa a obsah vitaminu C údajně zlepšuje noční vidění, pomáhá vytvářet kolagen a udržuje zdravé dásně. Hrst borůvek se skládá z doporučeného denního příjmu vláken, které pomáhá udržet vaše tělo zdravé a obsažený mangan pomáhá při vývoji kostí a přeměňuje sacharidy a tuky na energii.

11. Višňová šťáva

Obsahují vysoké množství fytochemikálií, včetně melatoninu, hormonu důležitého pro regulaci spánkového cyklu. Višně jsou také vynikajícím zdrojem fenolických sloučenin, které jsou známé pro svou protizánětlivou a antioxidační aktivitu. Fenolické sloučeniny mohou pomáhat při ochraně svalových poškození a bolesti před a během intenzivního cvičení.

12. Melasa

Má dlouhou tradici jako zdravá potravina a lék na všechny druhy onemocnění, které jsou známé jako nízké množství cukru a vysoký obsah živin. Nápoj z melasy je dobrým zdrojem vápníku, mědi, hořčíku, manganu a draslíku. Míchání jedné lžíce ve vodě s citronem poskytuje 70 procent denní potřeby železa, což z něj dělá největší rostlinný zdroj železa. Obsahuje také malé množství minerálního selénu, který bojuje proti rakovině, a je to naprosto chutné sladidlo s vysokým obsahem živin.

13. Kokosové mléko

Je bohatý na sacharidy, chlorid, draslík a sodík a je považován za hydratační nápoj v různých částech světa.

14. Kefír

Je probiotický nápoj, který poskytuje zdravé střevní bakterie. To spolu s dalšími probiotickými nápoji podporuje účinné trávení dosažením zdravé střevní flóry, bojem proti patogenům a zvýšením energetické hladiny. Probiotické nápoje jsou „předem strávené“, jelikož cukry v nápoji byly rozloženy, což usnadňuje jejich trávení a vytváří méně práce pro slinivku, která vylučuje trávicí šťávy. Studie prokázaly, že může pomoci zmírnit příznaky zácpy, infekci kvasinek, průjem, Crohnova choroba, celiakie, syndrom dráždivého střeva, kandida a vředy.

15. Mléko na rostlinné úrovni

Jste alergičtí na kravské mléko a chcete další možnost bez laktózy? Nápoje na bázi rostlin, jako jsou mandle, kokos, konopí, oves, quinoa a rýžové mléko, mohou být pro vás. Mandle má více vitamínu E, protože je vyrobeno z uzemněných mandlí. Konopné mléko vyrobené z mletého, namočeného konopného semena a vody dodává významné množství omega-6 a omega-3 mastných kyselin a bílkovin. Kokosové mléko má monolaurin, molekulu odpovědnou za antimikrobiální vlastnosti. Ovesné mléko je bohaté na vlákninu a železo a rýžové mléko je vyšší na sacharidy, takže tato dvě rostlinná mléčná rozhodnutí nejsou nejlepší volbou pro ty, kteří mají diabetes. Vyberte si obohacené alternativní mléčné doplňky s vápníkem, vitamínem D a vitamínem B12. Podívejte se na neslazené a snížené možnosti cukru a omezte ty s výrazným množstvím bílkovin.

16. Aloe Vera Gel

Gel z aloe vera se používá již řadu let v kosmetických výrobcích. To také bylo používáno interně k zmírnění artritidy, zácpy, kašle, diabetu, bolestí hlavy a vředů. Jedna ze složek, aloe-emodin, má potenciální protirakovinné vlastnosti. Přidejte aloe vera do vody s citronem a vaše oblíbené organické sladidlo pro osvěžující a chutný nápoj.

17. Bazalkový čaj

Svatá bazalka je známá jako „královna bylin“ a je doporučena pro nemoci jako je horečka, kašel, artritida, kožní onemocnění a štípnutí hmyzem, kousnutí hadů a škorpiónů. Je to silný adaptogen, což jsou bylinky, které pomáhají vaší mysli a tělu vyrovnávat se s fyzickým a emocionálním stresem. Bazalka prokázala, že brání poškození mozku, ledvin a jater tím, že chrání proti poškození buněk způsobených průmyslovými chemikáliemi, léčivy a pesticidy. Kromě ochrany před toxickými chemikáliemi se ukázalo, že svatá bazalka chrání před škodlivými účinky těžkých kovů.

18. Zelené zeleninové nápoje

Zelená listová zelenina je výživná a nabízí velké množství vitaminů A, C, E a K. Množství antioxidantů nazývaných karotenoidy chrání proti poškození buněk a pomáhá předcházet vzniku mnoha nádorových onemocnění. Obsahují také velké množství vápníku, vlákniny, železa, hořčíku a draslíku. Důležité je, že tmavá listová zelenina má málo sacharidů, cholesterolu a sodíku. Tmavé listové zelené nápoje dodávají značné množství vitaminu K, které pomáhá předcházet zánětu a chrání kosti před osteoporózou. Listová zelenina může být nejlepší volbou, pokud jde o prevenci rakoviny kvůli vysokému množství antioxidantů. Studie ukázaly, že jíst dvě až tři porce tmavé listové zeleniny týdně může snížit riziko některých rakovin, zejména prsu, kůže a žaludku. Významné množství folátu může pomoci předejít vrozeným vadám a zlepšit kardiovaskulární zdraví. Folát je důležitý pro správnou opravu a replikaci DNA a může pomoci snížit riziko rakoviny prsu, krčku a plic.

19. Kombucha

Kombucha je fermentovaný probiotický nápoj, který dělá zázraky pro vaše zdraví. Bylo prokázáno, že pomáhá předcházet onemocnění, podporuje zdravé střevo, potenciálně zlepšuje duševní stav, prospívá plícím, bojuje proti bakteriím, řídí cukrovku, podporuje zdraví srdce a udržuje zdravá játra.

20. Tmavá surová horká čokoláda

Horká čokoláda, oblíbený a útulný nápoj, který si vychutnáte během chladné sezóny, může skutečně dělat zázraky pro vaše zdraví – pokud jste si vybrali správnou čokoládu, samozřejmě. Tmavá čokoláda obsahuje tryptofan, který je aminokyselinovým prekurzorem serotoninu, což je neurotransmiter zodpovědný za pozitivní náladu a pocit spokojenosti. Snížení krevního tlaku, cholesterolu a zlepšená citlivost na inzulín jsou spojeny s touto chutnou radostí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button