Péče o tělo

Bezpečný sex je základ pro zdravý život

Na aktivní sexuální život má každý právo. Nicméně je potřeba k němu přistupovat zodpovědně a vědět, jaká rizika pohlavní styk přináší. Celá řada infekcí a nemocí koluje mezi lidmi a mnozí z nich to ani nevědí. Nemluvě o zákeřném viru HIV, který patří mezi nevyléčitelné pohlavní choroby. V tomto článku jsme si pro vás připravili důležitá fakta, která byste měli znát.

HIV se přenáší přes tekutiny

Člověk se může nakazit virem HIV poměrně snadno. Stačí přijít do kontaktu s nakaženým člověkem a vyměnit si s ním rektální a semenné tekutiny. K přenosu viru může dojít i skrze mateřské mléko, krev nebo vaginální tekutinu.

Bezplatné testy na HIV

Nakazit se virem HIV můžete kdykoliv a ani o tom nemusíte vědět. Dokonce o tom nemusí vědět ani člověk, který vám tuto zákeřnou nemoc předal. Je tedy důležité mít HIV testy ještě předtím, než budete mít sex s novým partnerem. Testy jsou bezplatné, rychle a anonymní. Využijte této ochrany svého zdraví.

Vyhýbejte se sexu s neznámými lidmi

Snížit riziko nakažení můžete v případě, že omezíte sex s neznámými lidmi. Je lepší mít vytvořený intimní vztah s důvěryhodnými partnery v menším počtu, než zbytečně riskovat nakažení pohlavní chorobou. Střídmost v nezávazném sexu se vyplatí.

Používejte ochranu

Nejbezpečnější věc je kondom. Není sice stoprocentní, ale dokáže vás ochránit před řadou pohlavních nemocí, a to dokonce i před těmi smrtelnými.

Vyhněte se pochybným salonům

Pokud si plánujete ozdobit tělo náušnicí či jiným šperkem nebo si jej chcete nechat tetovat, vždy vybírejte licencované salony, které mají splněné všechny hygienické normy. U pofiderních salonů může hrozit kvůli nízkým hygienickým pravidlům přenos pohlavních chorob a infekcí.

Sterilní jehla a čisté vybavení

Vždy používejte sterilní jehly a čisté vybavení. Ujistěte se, že nástroje, které hodláte používat, nikdy nebyly použity předtím. Pokud máte nejasnosti o vybavení, raději zvolte jiný salon či služby.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button