KrásaNemoci a komplikace

Znaménka: proč vznikají, co na nich sledovat a je třeba se jich bát?

Mateřská znaménka, tedy typické malé skvrnky na kůži, fascinují člověka již po staletí. Někteří je považují za znaménka krásy, jiní se obávají jejich možných následků. V tomto článku se ponoříme do světa mateřských znamének, prozkoumáme jejich vzhled, příčiny a informace o tom, kdy je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

Co jsou mateřská znaménka?

Mateřská znaménka jsou nezhoubné výrůstky na kůži. Vznikají v důsledku přemnožení melanocytů – buněk zodpovědných za produkci melaninu, pigmentu, který dodává barvu naší kůži, vlasům a očím. U většiny lidí se znaménka objevují v dětství a dospívání a jejich počet se může pohybovat od několika až po desítky.

Vzhled a charakteristiky

Znaménka se mohou výrazně lišit barvou, od světle hnědé po tmavě hnědou nebo dokonce černou. Jejich tvar může být kulatý, oválný nebo nepravidelný. Některá mateřská znaménka jsou plochá, zatímco jiná jsou mírně vyvýšená. Obecně platí, že mateřská znaménka větší než 6 milimetrů (přibližně velikost gumy na tužce) vyžadují větší pozornost. Většina znamének má hladkou strukturu, některá však mohou být na dotek mírně vystouplá nebo mít gumovitou konzistenci.

Příčiny a původ

Některá znaménka mají genetický základ. Pokud mají vaši rodiče nebo blízcí příbuzní mnoho mateřských znamének, je pravděpodobnější, že se objeví i u vás. Vrozená mateřská znaménka (přítomná při narození) mají často genetický původ.

Dalším důvodem může být vystavování se slunečnímu záření. Ultrafialové (UV) sluneční záření může vyvolat vznik nových mateřských znamének. Spálení na slunci v dětství a dospívání zvyšuje riziko vzniku mateřských znamének.

Mnohdy bývají na vině i hormonální změny. Hormonální výkyvy během těhotenství nebo puberty mohou vést ke vzniku nových mateřských znamének. Svou roli mohou hrát také antikoncepční pilulky a hormonální substituční terapie.

Kdy si dělat starosti s mateřskými znaménky

Hlavním faktorem, který by nás měl upozornit na možné potíže, je změna tvaru, barvy nebo velikosti znaménka. Sledujte svá znaménka pravidelně. Jakákoli výrazná změna by měla vyvolat obavy a být důvodem k návštěvě odborníka. Pomoci může tzv. pravidla ABCDE:

  • A: (Asymmetry) Asymetrie (jedna polovina znaménka neodpovídá druhé).
  • B: (Border irregularity) Nepravidelnost okrajů (okraje nejsou dobře ohraničené).
  • C: (Colour variation) Barevná odchylka (více barev v rámci jednoho znaménka).
  • D: (Diameter) Průměr (větší než 6 mm).
  • E: (Evolution) Vývoj (jakákoli změna v průběhu času).

Pokud znaménko začne bolet, svědit nebo krvácet, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc. Taktéž je vhodné řešit situaci, kdy se nová znaménka začnou nenadále objevovat v dospělosti. Obvykle to má nějaký důvod, který je vhodné prošetřit.

Rakovina kůže a mateřská znaménka

Melanom je druh rakoviny kůže, který se může vyvinout ze stávajících znamének nebo se může objevit jako nový výrůstek. Pro úspěšnou léčbu je zásadní včasné odhalení. Pravidelné samovyšetření a odborné vyšetření kůže jsou nezbytné. Pokud si všimnete jakýchkoli znepokojivých změn na svých znaménkách, vyhledejte dermatologa. Ten může provést důkladné vyšetření a v případě potřeby provést biopsii.

Melanom se považuje za poměrně agresivní typ nádoru, který se rychle vyvíjí a také může rychle metastázovat. Často se dále šíří do oběhového nebo lymfatického systému, což pak bohužel znamená, že je obtížné taková ložiska lokalizovat a zcela odstranit. Nicméně v případě včasného odhalení je šance na kompletní uzdravení vysoká, a proto je prevence zcela zásadní.

Jak se chránit?

Ochrana před sluncem

Samozřejmostí je chránit se proti působení slunečních paprsků – a to celoročně. Rodiče by měli dbát na pečlivé mazání svých dětí, protože je prokázané, že zejména nadměrné vystavení slunečnímu záření v dětství může vést k rozvoji melanomu v dospělosti.

Prevence v podobě lékařských prohlídek

Za účelem včasného zachycení možných abnormalit se doporučené podstupovat kožní prohlídky. Ideálně například každý rok. Častokrát si můžete požádat o příspěvek od pojišťovny na preventivní kontrolu, takže se to nemusí ani nijak prodražit. Pokud máte znamének skutečně hodně, vyplatí se absolvovat celotělové vyšetření pomocí skenneru.

Mateřská znaménka jsou přirozenou součástí naší kůže, ale klíčová je ostražitost. Pravidelné samovyšetření, ochrana před sluncem a informovanost o změnách jsou pro udržení zdravé pokožky nezbytné. Pamatujte, že většina znamének je neškodná, ale jakékoliv podezřelé změny by měly vést k návštěvě zdravotnického pracovníka.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/moles/symptoms-causes/syc-20375200
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/rozbresk-moda-muz-ruce-5701545/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button