Jídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

11 překvapivých přínosů tvarohového (cottage) sýru

Zdravotní přínosy tvarového sýra zahrnuje ztrátu hmotnosti, dobrou zásobu bílkovin, vitamínů B komplexu a zdravých tuků, stejně jako snížené riziko rakoviny prsu. Tvarohový sýr je také dobrým zdrojem minerálů, jako je vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek a selen, které hrají v mnoha funkcích těla zásadní roli.

Nutriční hodnota cottage sýra

Výživné látky nalezené v tvarohu (100 g) obsahují energii 98 kcal, uhlohydráty (3,38 g), tuky (4,5 g), cukry (2,6 g), bílkoviny (11,12 g), vitaminy A , a vitaminu D (21 ug). Některé stopové prvky nalezené v tvarohu obsahují vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, selén a zinek.

Tvarohový sýr se vytváří, když kasein, mléčný protein, reaguje s kyselinou a koaguluje. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších proteinů pro atlety, kulturisty, sprintery a různé sportovní nadšence, protože kasein je velmi pomalý protein a uvolňuje energii pomalu. Syrovátkový protein je také preferovaným typem, který je vedlejším produktem tvarohu. Syrovátka je velmi zdravá a populární mezi sportovci a fitness nadšenci. Může být uložena na chladném místě, aby bylo možné jí použít později.

Zdravotní přínosy cottage sýra

Tvarohový sýr poskytuje mnoho zdravotních výhod, které jsou uvedeny níže.

1. Zabraňuje rakovině prsu

Vápník a vitamin D, které se nacházejí v mléčných výrobcích, zejména v tvarohu, snižují riziko rakoviny prsu. Výzkum prováděný na Harvardské škole veřejného zdraví Shinem a spol., v průběhu 16 let, zjistil, že u žen v premenopauze hladina vápníku a vitaminu D pomáhá snižovat riziko rakoviny prsu.

2. Bohatý v bílkovině

Jedním z největších přínosů tvarohu je vysoké množství kaseinu bílkoviny, která se v něm nachází. Předpokládá se, že kravské mléko obsahuje nejvyšší množství kaseinového proteinu u různých druhů mléka. Množství bílkovin obsažených v tvarohu je ideální pro vegetariány, zajistí jim požadované množství denních bílkovin. Tvaroh nevyžaduje žádné vaření a může být konzumován čerstvý.

3. Pro těhotné ženy

Tvarohový sýr se doporučuje těhotným ženám spolu se sportovci kvůli různým základním živinám, které se v něm nacházejí. Potřebují vápník a tvaroh je velmi dobrým zdrojem. Tvaroh obsahuje také fosfor, důležitý prvek nacházející se v kostech, který se také doporučuje během těhotenství.

4. Bohatý v B-komplexu vitamínů

B-komplex vitamíny, nalezené v tvarohu, jsou užitečné při různých metabolických aktivitách v našem těle. Obsahují vitamín B12, riboflavin, kyselinu pantothenovou, thiamin, niacin a folát.

Vitamín B12 je nezbytný pro správné fungování mozku a pomáhá při absorpci železa.

Riboflavin pomáhá při přeměně uhlohydrátů na energii.

Kyselina pantothenová působí jako syntezátor, který pomáhá při tvorbě bílkovin, tuků, sacharidů a aminokyselin v našem těle.

Thiamin pomáhá při přeměně cukrů na energii v systému pyruvát dehydrogenázy.

Niacin hraje důležitou roli při trávení, produkci energie a snížení cholesterolu.

Folate pomáhá při vývoji plodu u těhotných žen, produkuje červené krvinky a udržuje srdce zdravé.

5. Posiluje kosti

Vápník je jedním z hlavních prvků spojených s mlékem a mléčnými výrobky, jako je tvaroh nebo tvarohový sýr. Výhody jídel bohatých na vápník zahrnují posilování kostí a ztrátu hmotnosti. Množství vápníku v tvarohu je 8% denní doporučené hodnoty. Vápník pomáhá při budování silných kostí v dětství a dospělosti. Jíst potraviny bohaté na vápník během těhotenství a pozdějších let je užitečné, zejména při prevenci osteoporózy a rakoviny tlustého střeva. Pomáhá také nervovému systému vysílat nervové impulsy.

6. Udržuje hladinu cukru v krvi

Tvarohový sýr je dobrým zdrojem hořčíku. V lidském těle se většina hořčíku soustřeďuje v kostech. Horčík působí také jako katalyzátor při podpoře biochemických reakcí. Tudíž aktivuje různé enzymy v těle, udržuje funkci svalů a nervů a podporuje imunitní systém. Pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi a zabraňuje infarktu, zácpě, psychiatrickým poruchám, migréně a kolagenu.

7. Zabraňuje křečím a stresu

Kromě jiných živin obsahuje tvarohový sýr draslík, který působí jako tekutina vyvažující prvek v těle a je důležitým prvkem v nervových aktivitách svalů a mozku. Také zmírňuje svalové křeče. Příjem draslíku pravidelně zabraňuje riziku vzniku mozkové mrtvice, neboť snižuje krevní tlak a kontrakci plazmy. Pomáhá také při snižování úrovně stresu a úzkosti. Draslík, jako sodík, působí jako elektrolyt, ale bez vedlejších účinků sodíku, jako je zvýšený krevní tlak a kardiovaskulární stres.

8. Zlepšuje biologické funkce

Zinek nacházející se v tvarohu je asi 4% denní doporučené hodnoty. V lidském těle se nachází v mozku, svalech, kostech, ledvinách, játer, prostatě a očích. Pomáhá při metabolismu DNA a RNA. Zinek je jedním ze stopových prvků, jejichž přítomnost v našem těle pomáhá při zlepšování imunitního systému a trávení. To je také užitečné pro kontrolu diabetu, zmírnění stresu a úzkosti, zlepšení očního zdraví, prevence ztráty chuti k jídlu a poruchy prostaty a boje s různými infekcemi. Navíc působí jako antioxidant.

9. Zlepšuje trávení

Tvarohový sýr obsahuje fosfor, který hraje hlavní roli při tvorbě DNA a RNA. Je důležitou součástí tvorby kostí spolu s vápníkem. Fosfáty také pomáhají při trávení, vylučování a při výrobě a extrakci energie v buňkách.

10. Antioxidační vlastnosti

Selén je stopový prvek, který se nachází v tvarohu. Vyžaduje se ve velmi malých množstvích, u dospělých nejvýše 50 mcg až 70 mcg. Selén je užitečný jako antioxidant, který chrání buňky a DNA před poškozením. Také se předpokládá, že optimální příjem potravin bohatých na selén snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Nová studie naznačuje, že dieta bohatá na mléčné výrobky může lehce prodloužit životy lidí s diagnózou rakoviny tlustého střeva.

11. Hladiny cholesterolu v tvarohovém sýru

Úroveň cholesterolu v sýru závisí na typu mléka použitého pro jeho přípravu. Pokud je k přípravě sýra použito plnotučné mléko, obsah cholesterolu by byl vyšší (33 mg na šálek) ve srovnání s mlékem s nízkým obsahem tuku (10 mg na šálek) nebo bez tuku (4 mg na šálek). Takže pokud jste si vědomi zdraví, používejte nízkotučné verze tvarohu, abyste zabránili příjmu tuku a nadměrného cholesterolu.

Tipy pro rychlé podávání

Salát: Přidejte nakrájený / nastrouhaný tvaroh do salátů, jako jsou zelené saláty, těstovinové saláty a saláty z tuňáka.

Omelety: Přidejte nakrájený cottage sýr a zeleninu do směsi vajec pro výrobu lahodné omelety.

Tvarohový sýr může být použit pro výrobu gulášů / omáček spolu s masem a zeleninou.

Může být přidán na pečivo, do pomazánek.

Bakteriální kontaminace: V případě, že mléko nebylo správně pasterizováno, může dojít ke kontaminaci bakterií konzumací tvarohu nebo jiného mléčného výrobku. Jednou z nejčastějších onemocnění spojených s nepasterizovaným mlékem, špatně uvařeným masem, drůbežím a rybami je listerióza způsobená Listeria monocytogenes. Tato bakterie je zvláště známá jako riziková pro těhotné ženy a jejich vyvíjející se plod.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button