Přírodní léčbaZdravé tipy

8 úžasných protizánětlivých bylin

Lidé se z různých důvodů obracejí na protizánětlivé bylinky díky své dostupnosti, účinnosti a přirozené kvalitě. Zánět je jedním z nejčastějších a nejrozšířenějších problémů v těle a je prostě odpovědí těla na imunitní reakci.

Co způsobuje zánět?

Zánět může nastat v jakékoli části těla, a to z desítek různých důvodů, od infekce až po fyzické poškození. Nemoc se zánětem spočívá v tom, že je to pokus těla ochránit se před patogeny, dráždivými látkami, znečišťujícími látkami a dalšími cizími látkami v systému.

Když se v těle aktivuje imunitní reakce, imunitní systém odešle do postižené oblasti proud bílých krvinek. Chemické látky se uvolňují z bílých cév, včetně cytokinů a histaminů, což může vést k nárůstu průtoku krve do oblasti. Když do těchto oblastí proudí více krve, může v zasažených oblastech způsobit zarudnutí, otoky a teplo.

Nadměrně aktivní imunitní reakce může vést k alergickým reakcím a v extrémních situacích k autoimunitním onemocněním. Zánět jednoho nebo druhého byl spojen se všemi, od artritidy, dny a syndromu dráždivého tračníku až po zvýšené riziko rakoviny. Chronický zánět může výrazně zvýšit oxidační stres, který také vede k chronickým onemocněním.

Zatímco existuje mnoho protizánětlivých léků a domácích léků, které mohou léčit zánětlivou situaci, mnoho lidí si vybírá protizánětlivé byliny. Tyto bylinky mohou být použity různými způsoby a rozsáhlé důkazy nás učí, jaké konkrétní výhody mohou tyto bylinky poskytnout.

Seznam protizánětlivých bylin

Nejlepší protizánětlivé byliny jsou bazalka, semena fenyklu, česnek, rozmarýn, kurkuma, skořice, zázvor, černý pepř, hřebíček, šalvěj a oregano.

Kurkuma

Výhody – Známá jako jedna z nejsilnějších protizánětlivých bylin, kterou můžete najít, má kurkuma aktivní složku zvanou kurkumin, která může pomoci při snižování zánětu na kůži, jako je podráždění způsobené psoriázou, ekzémem, růžovkou nebo akné . Curcumin je také spojen s uklidňujícím gastrointestinálním postižením a snížením hladin kyselosti ve střevě, což může eliminovat zánět.

Jak používat – prášek z kurkumy je oblíbeným kořením v mnoha různých kuchyní, ale pro koncentrovanější dávku přínosů této bylinky můžete z tohoto koření připravit silný kurkumový čaj. Navíc někteří lidé připravují kurkumovou pastu a lokálně ji aplikují na místo bolesti nebo zánětu kloubů.

Zázvor

Výhody – Z hlediska protizánětlivých bylin, zázvor je jedním z nejúčinnějších bylin. Může potlačit zánět žaludku a také zmírnit alergickou reakci těla. Pravidelná konzumace zázvoru byla také spojena se zlepšením příznaků osteoartrózy.

Jak používat – Pokud trpíte žaludeční nevolností, pak snadné vaření zázvorového čaje pomůže uklidnit toto nepohodlí. Zázvor přidaný do jídla v syrové formě může pomoci zmírnit tuhost a bolest v celém těle. Vytvoření odvaru ze zázvoru je také skvělé pro akutní bolest a zánět dny nebo zranění.

Hřebíček

Výhody – esenciální oleje z hřebíčku byly spojeny s protizánětlivou aktivitou v těle a tradiční medicína často spoléhá na hřebíček na lokální a vnitřní léčení chronické bolesti a zánětu. Hřebíček je bohatý na eugenol, který funguje jako antioxidant, který dále snižuje záněty v tkáních a orgánových systémech.

Jak používat – Hřebíček se může používat při vaření v celé formě nebo ve formě prášku a to je nejběžnější aplikace. Hřebíček se však také používá v topických formách, zejména pro dásně a klouby. Olej je také velmi oblíbený a je mimořádně účinný, takže je zapotřebí jen malého množství, aby se projevily účinky.

Šalvěj

Výhody – Šalvěj obsahuje stejnou účinnou látku jako rozmarýn, která má prospěch pro artritidu, syndrom dráždivého tračníku a jiné běžné zánětlivé stavy včetně těch, které postihují kůži. Pravidelné užívání šalvěje bylo také spojeno s nižšími úrovněmi oxidativního stresu, což je často způsobeno zánětem.

Jak používat – Šalvěj může být vařena do silného zemitého čaje pro zánět dýchacích cest a žaludku a přidáním čerstvé šalvěje k jídlu a kulinářským pokusům může pomoci snížit příznaky artritidy a snížit krevní tlak, což může snížit bolesti hlavy.

Rozmarýn

Výhody – Jedna z účinných látek v rozmarýnu, kyselina rozmarýnová, byla široce zkoumána v souvislosti s příznaky artritidy. Tato sloučenina také ukázala, že snižuje svalové křeče a záněty ve střevě, což může pomoci uklidnit žaludek a zabránit zvracení a průjmu. Symptomy Crohnovy choroby, další zánětlivé autoimunitní onemocnění, lze také zmírnit použitím rozmarýnu.

Jak používat – nejčastější použití této rostliny pro zánětlivé stavy je ve formě esenciálního oleje z rozmarýnu, ale může být také přidán do různých pokrmů. Listy rozmarýnu lze také připravit na topické zábaly pro zánět.

Česnek

Výhody – Česnek je bohatý na sloučeniny síry, stejně jako různé antioxidanty, včetně účinné látky – allicinu. Tato látka je schopna snížit zánět v kardiovaskulárním systému a je také vázána na snížení oxidativního stresu v celém těle. Hladiny selenu jsou také poměrně vysoké v česneku, což je spojeno s uklidňujícími symptomy artritidy a usnadňuje bolest zánětlivých onemocnění kloubů.

Jak používat – Sušený česnek nebo syrový česnek mohou být přidány k nesčetným různým jídlům. Česnekový extrakt je také oblíbeným doplňkem, který lidé denně konzumují. Česnakové obklady jsou také účinnými zevními prostředky pro zanícení kloubů a bolesti.

Černý pepř

Výhody – Díky aktivní složce piperinu je černý pepř jednou z nejlepších protizánětlivých bylin. Černý pepř byl prokázán ve výzkumu, který konkrétně zastavil časnou zánětlivou odezvu těla na akutní zranění a imunitu. To může zabránit stavům, jako jsou bolesti hlavy a vzplanutí dny, stejně jako příznaky rýmy a gastrointestinálních infekcí.

Jak používat – můžete přidávat černý pepř do stovek pokrmů, nebo můžete přes noc namočit rozdrcené kuličky černého pepře ve vodě a pak ráno vypít vodu.

Semena fenyklu

Výhody – Semena fenyklu je již dlouho známo, že snižují příznaky chronické bolesti a zánětu, zejména po intenzivní fyzické aktivitě. Pokud jde o žaludek, fenykl je často používán jako zažívací lék, protože může potlačit zánět a regulovat hladiny kyselosti ve střevě a zabránit nepříjemným gastrointestinálním vedlejším účinkům.

Jak používat – Semena fenyklu mohou být přidány k určitým pokrmům v celé jejich formě, ale tato semena mohou být také rozemletá a použita pro obklady. Fenyklový čaj je také velmi snadný k vaření a může potlačit zánět v dýchacím systému, nosních dutinách a střevě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button