Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Kurkuma a jejich pět přínosů pro vaše zdraví

Kurkuma je velmi účinná, obsahuje opravdu spoustu látek, které mají pozitivní vliv na lidské tělo. Kurkuma obsahuje účinnou látku kurkumin a v asijské kultuře jde o jednu z nejváženějších bylin v minulých letech. Má velmi dlouhou léčivou tradici. Použití kurkumy rozhodně může být přínosné pro vás i pro vaši rodinu. Je až neuvěřitelné, kolik pozitivních účinků kurkuma na lidské tělo má. Přinášíme pět přínosů pro zdraví, které kurkuma má.

Protizánětlivá aktivita

Chronický zánět se může objevovat v důsledku špatných životních návyků, například špatná výživa, stres, nedostatečné množství pohybu a podobně. Mnoho lékařů se domnívá, že chronický zánět je primárním faktorem, který je zodpovědný za výskyt několika vážných zdravotních stavů, jako například kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, rakovina, Alzheimerova choroba a podobně. Kurkuma má silnou protizánětlivou aktivitu, může zablokovat až 97 mechanismů zánětu v lidském těle. Studie ukázaly, že kurkumin účinně snižuje chronický zánět v těle a pomáhá předcházet nebo léčit některé zdravotní problémy.

Silný antioxidant

Chronický zánět není jediným faktorem, který způsobuje vznik mnoha zdravotních problémů. Druhým faktorem je oxidační poškození, které je způsobeno volnými radikály uvnitř těla. Volné radikály jsou vedlejším produktem metabolismu potravy a jsou vysoce reaktivní molekuly. Mají tendenci interagovat s různými molekulami jako DNA a mohou tak ublížit. Kurkuma má silnou antioxidační aktivitu a může významným způsobem snížit toto poškození a ochránit tak před vážnými zdravotními problémy.

Silná protinádorová aktivita

Existují různé studie, které poukazují na to, že kurkuma má protirakovinnou aktivitu. Podle studií může kurkumin, který najdete v kurkumě, potlačit růst a vývoj různých typů rakoviny a může zabránit vzniku metastáz. Důkazy ze studií na zvířatech ukazují, že kurkumin může zabránit nebo léčit mnoho různých druhů rakoviny, jako je rakovina prostaty, prsu, kůže, tlustého střeva a kostí. Výzkumníci na univerzitě v Rutgers v New Jersey zjistili, že kurkuma může zabránit nebo dokonce také léčit rakovinu prostaty. Objevují se také domněnky, že kurkuma může snížit velikost rakoviny prsu a přestane metastázovat do dalších částí těla. Zabraňuje šíření melanomu, snižuje progresi různých typů leukémie. Brání také tvorbě nových krevních cév ve stávajících nádorech a zastavuje růst a šíření nádorů.

Podporuje funkci mozku

Některé studie zkoumající Alzheimerovu chorobu ukázaly, že kurkuma má pozitivní terapeutický účinek u pacientů, kteří měli tento závažný neurologický stav. Není jasné, jak kurkuma zpomaluje vývoj Alzheimerovy choroby. Předpokládá se, že kurkumin může zvýšit hladinu hormonu známého jako BDNF. Také může zabránit progresi Alzheimerovy choroby odstraněním amyloidního plaku uvnitř mozku. V klinické studii publikované v časopise Journal of Neurochemistry bylo prokázáno, že extrakt kurkuminu redukuje velikost amyloidového plaku uvnitř mozku o 30% během jednoho týdne. V jiné studii bylo prokázáno, že kurkuma může zastavit progresi roztroušené sklerózy. Kurkuma je vynikající antidepresivum, studie ukázaly, že extrakt z kurkumy může blokovat aktivitu enzymové monoaminooxidázy, která je spojená s depresí.

Podporuje zdraví srdci

Studie dále poukazují na to, že kurkuma může chránit endotel (výstelka krevních a lymfatických cév nebo srdečních dutin), krevní cévy a srdeční tkáň před chronickým zánětem a oxidací. Také může pomoci předejít ateroskleróze, která je rizikovým faktorem pro infarkt a mrtvici. Studie na zvířatech prokázaly, že extrakt z kurkumy redukuje hladinu špatného cholesterolu a zastavuje jeho tvorbu na stěnách krevních cév.

Objevuje-li se i u vás jedno z těchto závažných onemocnění nebo jednoduše chcete tělo preventivně bránit s pomocí přírodních látek, je dobré využívat kurkumu. Zahrňte jí do své stravy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button