Zdravé tipy

Stav vašeho jazyka může hodně napovědět o vašem zdraví. Zkontrolujte jej ještě dnes

Jak často se v zrcadle podíváte i na stav vašeho jazyka? Připadá vám to směšné a zbytečné? Tak možná to po přečtení následujících řádků přehodnotíte. Jazyk totiž může být docela důležitým indikátorem vašeho zdraví. Stačí jej pečlivě sledovat a zaznamenávat změny. Snadno zjistíte, co se s vaším těle ještě dříve, než se příznaky ukáží jinde. A to je velká výhoda, nemyslíte?

Jazyk jako jahody

Máte výrazně rudý jazyk – takový, jako byste spořádali několik jahod nebo malin? Pozor na to, vaše tělo vám říká, že možná máte nedostatek vitamínů. Především se může jednat o nedostatek vitamínu B12 a železa. Nedostatek těchto vitamínů také způsobí to, že váš jazyk bude jakoby hladký, bez drsné struktury, a můžete pociťovat nepříjemnou bolest nebo pálení zejména při konzumaci pálivých či kyselých jídel. Pozor si dejte zejména pokud nejíte maso, vegetariáni často nedostatkem vitamínu B12 trpí.

Nahnědlý nebo načernalý

Získal váš jazyk v poslední době nepěknou tmavou barvu? Zdá se, že trochu zanedbáváte důkladnou ústní hygienu. Tmavší jazyk většinou neznačí žádné vážnější zdravotní potíže, ale rozhodně naznačuje, že byste se měli více zaměřit na čištění zubů a ideálně i používání kvalitní ústní vodu. Jazyk je někdy také zabarvený agresivními barvami z kávy, černého čaje nebo červeného vína. Po jejich požití nezapomeňte na o to důkladnější očistu ústní dutiny.

Bílý hrudkovitý jazyk

Vypadá váš jazyk jako byste právě snědli cottage sýr? Pak pozor, může se s velkou pravděpodobností jednat o kvasinkou infekci – a to už není žádná legrace. Samozřejmě nejde o žádné život ohrožující onemocnění, ale může být i tak dost nepříjemné. Často se to může stát po vysazení antibiotik. Vaše ústní i střevní mikroflóra je narušena, a nedokáže se tak účinně bránit náporu bakterií. Kvasinky mohou ovlivnit vaši chuť k jídlu a způsobit i zažívací obtíže. Raději se tedy o dalším postupu poraďte s vaším lékařem.

Vrásčitý jazyk

Připadne vám jako by váš jazyk o deset let zestárl? Světe div se, i váš jazyk neunikne zubu času. Starší lidé skutečně mohou mít na jazyku rýhy a vrásky, ale většinou jde až o důchodce, nikoliv o lidi v produktivním věku. Pokud to ve vašem případě nemůže být věkem, pak se může jednat o vysušenou dutinu ústní, která je způsobena nedostatečnou produkcí slin. To se občas může stát v důsledku nedostatečné hydratace organismu nebo oslabené imunity. Snažte se tedy hodně pít a zaměřte se na konzumaci ovoce a zeleniny.

Malé bílé skvrnky

Může se jednat o podráždění jazyka. Často se to stává lidem, kteří kouří, protože se v podstatě jedná o nadměrný růst buněk. Na tento stav si dejte velký pozor a věnujte mu dostatečnou pozornost. Může se totiž jednat o nebezpečné předrakovinové bujení. V této fázi není třeba panikařit, ale rozhodně je to dost dobrý důvod, proč konečně přestat s kouřením. Vaše tělo dává jasně najevo, že se mu to ani trochu nelíbí.

Přetrvávající rudé léze

Může se jednat o jeden z prvních příznaků rakoviny jazyka. Jedná se o dlouhotrvající červené skvrny, které nemizí ani po několika dnech a dokonce vznikají stále nové. V takovém případě není vhodné odkládat návštěvu lékaře. Jen on může zodpovědně a odborně posoudit nález a zhodnotit, co to může znamenat. Rakovina jazyka sice nepatří k nejčastějším, ale to neznamená, že se to nemůže týkat vás.

Jak vidíte, jazyk se jednoduše vyplatí sledovat. Nevezme vám to žádný čas, jednoduše při každém čištění zubů pořádně mrkněte do zrcadla. Taková kontrola jedenkrát denně vás může ušetřit řady potíží a třeba vám i zachránit život. Nikdy nevíte. A prevence ještě nikdy nikomu neublížila.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button