CvičeníPéče o tělo

Jak funguje endorfinový koktejl a můžete být závislí?

Endorfiny fungují jako přirozené tělesné léky proti bolesti a zlepšují náladu. Vznikají v našem těle při příjemných činnostech, jako je cvičení, sex a smích, ale i při bolestivých zážitcích, jako je například podvrtnutí kotníku.

Ačkoli většina lidí zná „endorfinový nával“ po zábavné činnosti, možná vás zajímá, co to endorfiny jsou a jak působí na vaše zdraví a organismus celkově.

Co jsou endorfiny a k čemu slouží?

Endorfiny, známé také jako endogenní opioidy, jsou skupiny bílkovinných řetězců zvaných peptidy. Jsou většinou řízeny a uvolňovány hypotalamem a hypofýzou. Jsou typem neurotransmiteru – a v některých případech jsou považovány také za hormony -, které působí na opiátové receptory a zmírňují bolest a podporují pocity slasti.

Endorfiny se například uvolňují při bolestivých zážitcích, například když si vymknete kotník, aby dočasně zmírnily bolest a nepříjemné pocity. Uvolňují se také během příjemných okamžiků, jako je konzumace čokolády, sex nebo cvičení.

Jaké jsou benefity endorfinů?

I když výzkumy stále probíhají, endorfiny mají mnoho výhod:

  • snižují bolest a nepohodlí
  • zvyšují potěšení
  • snižují stres, depresi a úzkost
  • tlumí záněty
  • zlepšují náladu

Endorfiny mají na organismus mnoho pozitivních účinků, včetně snížení bolesti a nepohodlí, zlepšení nálady a sebevědomí a zvýšení potěšení.

Co se děje s tělem, když nemáte dostatek endorfinů?

Pokud vaše tělo neprodukuje dostatek endorfinů, může se u vás zvýšit riziko vzniku určitých zdravotních potíží nebo příznaků, jako jsou:

  • zvýšená bolestivost
  • zvýšené riziko deprese a úzkosti
  • náladovost
  • problémy se spánkem

Nedostatek endorfinů vás může vystavit zvýšenému riziku zdravotních problémů, jako jsou bolesti, deprese, výkyvy nálad a závislost.

8 způsobů, jak zvýšit hladinu endorfinů

1. Cvičení

Cvičení je dobře známé pro své účinky na zlepšení nálady a roli při snižování příznaků deprese a úzkosti. Aerobní cvičení střední až vysoké intenzity a silový trénink mohou vést k nárůstu endorfinů spolu s dalšími chemickými látkami, které zlepšují náladu,

Cvičení mírné intenzity zahrnuje aktivity, jako je svižná chůze, jízda na kole nebo práce na zahradě. Intenzivní cvičení zahrnuje aktivity, jako je hraní fotbalu, běh nebo lyžování. I jen pouhých 20-30 minut každý den může pomoci zvýšit hladinu endorfinů.

2. Smějte se

Smích uvolňuje endorfiny a další hormony dobré nálady (např. dopamin a serotonin) a potlačuje stresové hormony (např. kortizol), což zlepšuje náladu, snižuje bolest a stres, snižuje krevní tlak a podporuje silnější imunitní systém. Pokud si tedy chcete zlepšit náladu, pusťte si nějaký zábavný pořad nebo se sejděte s přáteli, kteří vás rozesmějí.

3. Poslouchejte hudbu

Četné studie prokázaly, že hudba může podporovat mírné účinky snižující bolest tím, že uvolňuje endorfiny, které zvyšují práh bolesti člověka. Ve skutečnosti se muzikoterapie stává oblíbenou a účinnou intervencí v mnoha nemocničních zařízeních. Zajímavé je, že může také pomoci k delšímu cvičení tím, že zmírňuje některé nepříjemné pocity nebo bolest vyvolané cvičením.

4. Nechte si udělat akupunkturu

Ačkoli je akupunktura součástí tradiční čínské medicíny již po staletí, v poslední době si získala pozornost západní medicíny jako účinná léčba bolesti a dalších potíží. Ačkoli její mechanismus není zcela objasněn, akupunktura spočívá v zavádění malých jehel do kůže, které stimulují centrální nervový systém. To vede k uvolňování mnoha chemických látek, včetně endorfinů. Četné studie prokázaly, že akupunktura je účinnou léčbou bolesti.

5. Jezte hořkou čokoládu

Existují důkazy, že konzumace hořké čokolády může zvýšit hladinu endorfinů a dalších chemických látek, které navozují dobrý pocit, jako je dopamin. Tmavá čokoláda je bohatá na polyfenolické sloučeniny, jako jsou flavonoidy, které v mozku spouštějí uvolňování endorfinů. Je také mírným zdrojem kofeinu, který může vyvolat zlepšení nálady. V ideálním případě si vybírejte hořkou čokoládu, která obsahuje alespoň 70 % kakaa, a na jednu porci si dopřejte několik malých čtverečků.

6. Dopřejte si sex

Sex zvyšuje uvolňování endorfinů, dopaminu, serotoninu a oxytocinu, hormonu a neurotransmiteru, který je spojen s propojením a sounáležitostí. Zvyšuje také srdeční tep a podporuje vytrvalost, což může rovněž podpořit vaše zdraví a náladu.

Můžete být na endorfinech závislí?

Přestože výzkumy na toto téma jsou omezené, někteří lidé se mohou stát závislými na „endorfinovém návalu“ způsobeném některými činnostmi. Například lidé vyhledávající vzrušení se mohou věnovat nebezpečným činnostem, aby získali nával adrenalinu a endorfinů.

Dalším příkladem je sebepoškozování, které vede k přílivu endorfinů z ubližování si, aby člověk „pocítil“ uvolnění emocionální bolesti. Člověk se může stát na návalu endorfinů závislý a pokračovat v sebepoškozování, aby dosáhl tohoto pocitu emočního uvolnění.

Ačkoli mechanismy nejsou dobře známy, někteří lidé se mohou stát závislými na návycích, které vedou k přílivu endorfinů, je proto potřeba mít toto na paměti.

Co si zapamatovat?

Endorfiny jsou přirozeným tělesným prostředkem tlumícím bolest a zároveň podporují pocit slasti. Jsou produkovány při činnostech, jako je cvičení, sex, smích, tanec a poslech hudby. Mají mnoho zdravotních výhod, včetně snížení míry deprese a úzkosti, zlepšení nálady, snížení bolesti a nepohodlí a zvýšení sebevědomí. I když endorfiny mohou být pro některé lidi užitečné, nemusí fungovat u každého. Pokud zjistíte, že máte potíže s regulací nálady nebo zvládáním bolesti, poraďte se se svým poskytovatelem zdravotní péče, který vám může doporučit další terapie a léčbu.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/endorphins#bottom-line
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jill Wellington: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zapad-slunce-plaz-lide-svitani-40815/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button