Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Co se stane, když budete popíjet nápoj z moringy?

Rostlina Moringa začíná získávat čím dál víc na své popularitě. Jde o superpotravinu, která má vysoce výživný profil, silné protizánětlivé, antioxidační vlastnosti a další a další přínosy pro lidské zdraví. Moringa olejodárná je strom, který pochází z jižní Asie a najdeme ji v tropických oblastech. Její listy se po staletí využívají jako součást tradiční medicíny a ajurvédského léčebného systému. Má schopnost léčit či působit preventivně při asi 300 nemocech.

Léčivý strom

Moringa má malé zaoblené listy, které jsou doslova nabité neuvěřitelným množstvím výživy. Obsahuje betakaroten, vitamín B, bílkoviny, vápník. Proto není divu, že se využívá k léčbě nejméně 4000 let. Moringa se stala populární jako doplněk stravy. Používá se jako tradiční lék na mnoho onemocnění. Přinášíme vám osm vědecky podložených zdravotních přínosů pro konzumaci moringových listů.

Zlepšuje funkci ledvin

Má silné diuretické a detoxikační vlastnosti, které pomáhají vyřešit infekce močových cest a zlepšují funkci ledvin. Využívá se často k léčbě ledvinových kamenů a to díky své schopnosti odstranit přebytečný vápník z ledvin. Díky odstranění ledvinových kamenů se snižuje také bolest a infekce.

Chrání játra

V listech a květech Moringy najdete vysokou koncentraci polyfenolů, které pomáhají chránit játra před oxidací, toxicitou a poškozením. Moringa může snížit poškození jater a fibrózu, může obnovit jaterní enzymy na normální hladinu, snižuje oxidační stres a zvyšuje obsah bílkovin v játrech.

Podporuje zdraví mozku

Moringa umí podpořit zdraví mozku a kognitivní funkci a to díky své antioxidační a neuro-enhancerové aktivitě. Taky se testovala jako léčba Alzheimerovy choroby a předběžné výsledky byly příznivé. Má vysoký obsah vitamínů E a C, bojuje proti oxidaci, která vede k degeneraci neuronů a zlepšuje funkci mozku. Moringa je schopná normalizovat neurotransmitery serotoninu, dopaminu a noradrenalinu v mozku, což hraje klíčovou roli u paměti, nálad, fungování orgánů. Rovněž to hraje roli u reakcí na podněty jako stres, nervozita. Pomáhá u duševního zdraví a pomáhá při depresích a psychózách.

Poskytuje živiny

Moringa je skvělý zdroj vitamínů, ve skutečnosti má 17 krát víc vápníku než mléko, 25 krát víc železa než špenát, 10 krát víc beta karotenu než mrkev. Kromě toho v ní najdete také minerály jako železo, zinek, vitamíny C a B komplex, draslík.

Pomáhá s cukrovkou

Moringa má pravděpodobně antidiabetické účinky a to asi díky užitečným rostlinným sloučeninám, které najdete v listech. Jedna studie ukázala, že ženy, které po dobu tří měsíců užívaly sedm gramů prášku Moringa snižily hladinu cukru o 13,5%. Navíc Moringa obsahuje kyseliny nazývané chlorogenové, u které se ukázalo, že pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a umožňuje buňkám, aby podle potřeby přijímaly nebo uvolňovaly cukr.

Léčí žaludeční problémy

Moringa obsahuje isothiokyanáty, které mohou účinně léčit žaludeční problémy jako gastritida, zácpa a ulcerózní kolitida. Mnohé studie ukázaly, že Moringa může poskytnout lepší výsledky než většina běžných léků. Má silné antibiotické a antibakteriální vlastnosti, které mohou zabránit růstu různých patogenů. Může bojovat proti bakteriím, bakterií helicobacter a koliformním mikroorganizmům, které mohou způsobovat průjem.

Stimuluje růst vlasů

Bývá také skvělým zdrojem zinku, vitamínu A a E a aminokyselin potřebných pro výrobu keratinu. Moringa může být použita jako účinné a přirozené vlasové tonikum. Většina produktů pro péči o vlasy obsahuje bionaftu. Tento olej má sladkou chuť, jemnou texturu a je extrahován ze semen Moringy. Má schopnost zvýšit krevní oběh v pokožce hlavy a aktivovat tak růst vlasů.

Chrání srdce

Prášek z rostliny Moringa má zdravé přínosy na lidské srdce, zvláště pak při kontrole krevních lipidů. Pomáhá také v prevenci vzniku plaků v tepnách a snížení hladiny cholesterolu.

Jak využívat Moringu?

Prášek z Moringy můžete přidávat do svého smoothie nebo pít jako čaj. Prášek z listů byl považován za bezpečný ve studiích a to dokonce i ve vyšších dávkách, než je obvyklé. Moringa může mít laxativní účinky ve velkém množství, takže je nutno jí bezpečně dávkovat. Do svého jídelníčku byste jí měli zahrnout a to v množství ½ až 1 čajová lžička denně.

Jestliže pro vás není chuť Moringy vhodná, můžete jí neutralizovat. Jak? Stačí smíchat ½ čajové lžičky Moringy, 1 čajovou lžičku surového medu. K tomu přijdete šťávu z citronu a trochu vody. Vše dobře promíchejte a poté ihned vypijte.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button