KrásaNávodZdravé tipy

Jizvičky po akné? Zkuste na ně sílu přírody

Akné je vždy problém – a to nejen kosmetický. Značí jistou nerovnováhu v těle a je signálem, že něco není v pořádku. Občas jen léčba krémy nestačí. Je nutné změnit životní styl, začít se jinak stravovat a někdy také brát léky. Co je ale nejhorší, vážné formy akné za sebou zanechávají určitou formu „dědictví“. Jsou to malé jizvičky, které ale na pleti vytváří viditelné mapy a ničí vaši krásu.

Dá se jizvám předejít?

Ano i ne. Jizvy často vznikají, pokud pupínky neodborně vymačkáváte. Proto byste to v žádném případě neměli dělat, i když je to velmi lákavé. Vymačkávání pupínků by měli dělat jen dermatologové nebo kosmetička, která zná správný postup a používá šetrné nástroje. Vy si můžete snadno na pleti udělat nenapravitelnou škodu.

Na druhou stranu, někdy vám ani disciplína nepomůže a jizvy vzniknout tak jako tak. Je to tehdy, pokud trpíte skutečně závažnými formami akné, při kterém vznikají velké bolestivé boláky, které se dlouho hojí, často samy praskají a krvácí. Pak mohou jizvy vzniknou i bez vašeho přičinění a vy se s nimi prostě musíte nějak vypořádat.

Jak odstranit jizvy?

Řada drobných jizviček časem zmizí sama. Pokud se občas neudržíte a nějaký ten pupínek vymáčknete, nemusí to nutně znamenat, že tam už navždy budete mít jizvu. Pomoci může i laser. Jedná se ale o dost drahou proceduru a také není vhodná pro všechny druhy poškození.

Nejlepší metodou je tedy spoléhat na sílu přírody. Řada bylinek či produktů dokáže jizvy úspěšně eliminovat. Možná to bude chvíli trvat, ale vyplatí se být trpělivý. Léčba jizev se neudělá přes noc, jelikož pleť se obnovuje postupně a pomalu, ale tyto přírodní metody vám dají šanci na opět krásnou pleť.

Aloe vera

Pokud je něco na pleť skutečně univerzálně účinné, pak je to právě aloe vera. Tato zázračná rostlina má silné antibakteriální i zklidňující účinky, pleť vyhlazuje, rozjasňuje a regeneruje. Nejlepší je využít čerstvý gel přímo z listů této rostliny. V misce jej rozmíchejte a nanášejte přímo na pleť. Nechte působit asi 20 minut a poté smyjte vlažnou vodou. Aloe vera nastartuje léčebný proces a pomůže opětovnému vyhlazení vaší pleti.

Šípkový olej

Šípkový olej se hodí k léčbě pleti, která je vyčerpaná a unavená po léčbě akné. Taková pleť je typicky dehydratovaná, mdlá a bez života. Šípkový olej jí vrátí potřebné minerály a vitamíny a nastartuje regenerační proces, který povede nejen k obnově přirozené krásy pleti, ale také k odstranění drobných jizev.

Šípkový olej koupíte ve specializovaných obchodech a můžete jej libovolně kombinovat i s jinými esenciálními oleji. Skvělý je třeba kokosový olej nebo i levandulový. Používejte jej jako intenzivní noční péči.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je silný bojovník za hezkou pleť, ale dejte si pozor. Neměli byste ho používat, pokud je vaše plť ještě aknózní a má otevřené boláky. Takovou pleť by mohl zbytečně podráždit. S léčbou jablečným octem tedy vyčkejte, až bude vaše léčba akné zcela ukončena a využijte ji jen jako pomoc proti jizvičkám.

Pro použití na pleť ocet smíchejte v poměru 1:4 s vodou. Poté použijte bavlněný tamponek, kterým tuto tekutinu naneste na místa postižená jizvičkami. Nechte působit asi 15 minut a omyjte vlažnou vodou.

Citronová šťáva

Proč se citronová šťáva hodí na léčbu jizev? Protože má zesvětlující účinky a pomáhá jizvy prakticky zneviditelnit. Hodí se ale jen jako lokální léčba tmavých jizev, v žádném případě neaplikujte citronovou šťávu na celý obličej. Je dost agresivní a mohla by pleť podráždit. Jednoduše použijte vatový tamponek, kterým šťávu aplikujte přímo na jizvičky. Po 10 minutách opláchněte.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button